Novoizabrani iranski predsjednik iznosi politiku prema Rusiji

Masoud Pezeshkian
3 komentara

Masoud Pezeshkian rekao je da će suradnja s Moskvom ostati prioritet tijekom njegova mandata

Novoizabrani iranski predsjednik Masoud Pezeshkian opisao je Rusiju kao “cijenjenog strateškog partnera” i obećao daljnje jačanje odnosa s Moskvom.

Pezeshkian, koji će biti inauguriran 30. srpnja, iznio je svoje vanjskopolitičke prioritete u članku pod naslovom: ‘Moja poruka novom svijetu’, koji je u petak objavio Tehran Times.

“Rusija je cijenjeni strateški saveznik i susjed Irana i moja će administracija ostati predana širenju i poboljšanju naše suradnje”, napisao je.

Teheran će nastaviti davati “prioritet” odnosima s Rusijom i na bilateralnoj razini i kao dio međunarodnih organizacija poput BRICS-a, Šangajske organizacije za suradnju (SCO) i Euroazijske ekonomske unije, naglasio je novoizabrani predsjednik.

Pezeshkian je rekao da će njegova vlada također “aktivno podržati” napore da se okonča sukob Rusije i Ukrajine.

“Kina i Rusija dosljedno su bile uz nas u izazovnim vremenima. Duboko cijenimo ovo prijateljstvo”, dodao je.

Pezeshkian je pobijedio na predsjedničkim izborima prošli tjedan, pobijedivši svog suparnika Saeeda Jalilija s 53,7% prema 44,3% u drugom krugu. Prijevremene izbore raspisane su nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u svibnju.

Tijekom sastanka s iranskim zastupnicima na desetom Parlamentarnom forumu BRICS-a u Sankt Peterburgu u četvrtak, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su Moskva i Teheran “ostvarili značajan napredak u svojim odnosima” posljednjih godina.

Ruski čelnik je predvidio da će se bilateralne veze pod Pezeshkianom “razvijati istim tempom kao što su se razvijale pod g. Raisijem, čiju smrt svi žalimo.”

U svom je članku Pezeshkian rekao da se vlasti u Teheranu “raduju opsežnijoj suradnji s Pekingom dok napredujemo prema novom globalnom poretku”.

Što se tiče iranskog odnosa s Europom, rekao je da je “znao svoje uspone i padove”. Između ostalog, europske nacije prekršile su svoje obveze o spašavanju nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila nakon što su se SAD jednostrano povukle iz njega 2018., primijetio je novoizabrani predsjednik.

“Unatoč ovim pogrešnim koracima, veselim se uključivanju u konstruktivan dijalog s europskim zemljama kako bismo postavili naše odnose na pravi put, temeljen na načelima uzajamnog poštovanja i jednakosti”, navodi se u članku.

Što se tiče veza sa SAD-om, Washington “treba prepoznati stvarnost i shvatiti, jednom zauvijek, da Iran ne odgovara – i neće – odgovarati na pritiske”, naglasio je Pezeshkian.

iranMasoud Pezeshkianrusijasuradnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
1 mjesec prije

PRISTOJAN ČOVIJEK

Max
1 mjesec prije

Razuman stav.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI