Nuklearni inspektori primorani da se kriju od napada dronovima

nuklearna elektrana Zaporožje
7 komentara

Prijetnje dronovima prekinule su rad inspektora UN-a u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Rusiji u najmanje dva navrata u proteklih deset dana, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

U saopćenju u četvrtak, agencija je objavila da će sljedeće sedmice generalni direktor organizacije Rafael Grossi obaviti svoju petu posjetu objektu od početka sukoba između Rusije i Ukrajine u februaru 2022. Članovi stalne misije IAEA, pokrenute u nuklearnom postrojenju Zaporožje u septembru 2022., “nastavili su da čuju eksplozije i druge naznake vojnih aktivnosti, povremeno u blizini same elektrane”, navodi agencija.

“Zbog prijavljenih prijetnji dronovima u tom području, timu je rečeno da se skloni u zatvorenom prostoru 20. augusta i da je morao odgoditi planiranu šetnju za 26. avgust”, saopštila je IAEA.

Nuklearna elektrana u Zaporožju, najveća te vrste u Evropi, pod ruskom je kontrolom od marta 2022. Tokom sukoba, Moskva i Kijev su više puta optuživali jedni druge za granatiranje postrojenja, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je nekoliko pokušaja Ukrajinske jurišne jedinice koje su je pokušavale ponovo zauzeti su odbijene.

U jesen 2022. godine Zaporoška oblast se zvanično pridružila Rusiji zajedno sa Hersonskom regijom i Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom. Prema UN-ovom nadzornom tijelu, od Grossijevog posljednjeg putovanja u fabriku u Zaporožju u februaru ove godine, „bila je pogođena udarima dronova, doživjela je gubitak dalekovoda, a ranije ovog mjeseca požar je prouzročio značajnu štetu na jednom od dva rashladna postrojenja tornjevi.”

“Ovi nedavni duboko zabrinjavajući incidenti suviše jasno pokazuju da je nuklearna sigurnost i sigurnosna situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje i dalje izuzetno izazovna”, rekao je šef IAEA.

“Nuklearna nesreća mora se izbjeći po svaku cijenu, a nuklearna elektrana nikada ne smije biti napadnuta. Posljedice mogu biti katastrofalne, a od toga niko nema koristi”, dodao je.

Grossi je u ponedjeljak posjetio nuklearnu elektranu Kursk u Rusiji, koja se nalazi u blizini područja gdje je Ukrajina početkom avgusta započela svoj veliki upad na međunarodno priznatu rusku teritoriju. On je upozorio da borbe u blizini elektrane predstavljaju rizik od “nuklearnog incidenta”.

Ruski zvaničnici su prethodno optužili ukrajinske trupe da su gađali nuklearno postrojenje Kursk dronovima, od kojih je jedan, kako se izveštava, prošle nedelje pao pored skladišta istrošenog goriva u fabrici.

Zamjenik izaslanika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski rekao je u srijedu da je odbijanje Zapada da Ukrajinu smatra odgovornom za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje ohrabrilo Kijev da na isti način cilja i nuklearnu elektranu Kursk. Ova nekažnjivost “potencijalno bi mogla izazvati nuklearni incident sa tragičnim posljedicama za cijelu Evropu”, naglasio je.

IAEANuklearna Elektrana Zaporožjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
1 mjesec prije

ali oni i dalje “ne znaju” otkud i tko napada!?!

Medo
1 mjesec prije

Molim pročitati par puta.
Prijetnje dronovima prekinule su rad inspektora UN-a u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Rusiji u najmanje dva navrata u proteklih deset dana, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).
😂🤣😂🤣

I koji dio nije jasan.

tihobl
1 mjesec prije

Svjeza vijest – Zelenski raketama S-300 gadja Pokrovsk.

eks
1 mjesec prije

To su CIA inspektori .

throne
1 mjesec prije

Možda bi bilo dobro za pogledati stranice mjernih stanica po Europi za radijaciju. To govorim zbog toga sto su neke po pojedinim podrucjima europe ukazivale na porast radijacije i do nekoliko desetaka puta od normalne dozvoljene granice. To se dogadja od 18.08. pa do danas (od napada na elektrane u Kursku i zaporozju). Svi sute o tome. Ove temperature su ok 35C ali sparina malo podsjeca na razdoblje svibnja za vrijeme cernobilske nesrece. Djelom na ovo utječu i metalne čestice iz chemitrejlsa.

LP.

Max
1 mjesec prije

Sve jasno.

Gost
1 mjesec prije

Izgleda da je cijela Ukrajina na nečemu bijelom 🥳

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI