Odgovor Izraelu mogao bi potrajati – iranska vojska

Iran zastava Teheran
22 komentara

Čekanje na odmazdu Teherana zbog ubojstva čelnika Hamasa moglo bi biti dugo, prema Revolucionarnoj gardi

Iranska Revolucionarna garda (IRGC) upozorila je da bi odmazda Teherana zbog atentata na čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha mogla uslijediti tek nakon dugog čekanja, prenosi Reuters.

Haniyeh je ubijena u Teheranu krajem srpnja, nekoliko sati nakon što je prisustvovala inauguraciji iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana. Nakon incidenta, Iran je obećao da će “oštro kazniti” Izrael, koji nije niti zanijekao niti priznao bilo kakvu ulogu u ubojstvu. Bliski istok pripremao se za iransku priznatu odmazdu, koja se do sada nije ostvarila.

“Vrijeme nam ide na ruku i razdoblje čekanja na ovaj odgovor moglo bi biti dugo,” Alimohammad Naini, glasnogovornik IRGC-a, elitnog i utjecajnog ogranka iranske vojske, navodno je rekao u utorak, dodajući da bi “neprijatelj” trebao pričekati “ proračunat i točan” odgovor.

Lokalni mediji su također citirali Nainija da je iranski čelnici vagali okolnosti i da odgovor možda neće biti ponavljanje prethodnih operacija Islamske Republike.

U travnju je Iran ispalio stotine projektila i bespilotnih letjelica na Izrael kao odgovor na potonji bombaški napad na njegov konzulat u Siriji. Baraž se uglavnom suprotstavio izraelskim protuzračnim obrambenim sustavom Iron Dome, ali određeni broj projektila je dosegao svoje ciljeve, uzrokujući, kako je Izrael tvrdio, minimalnu štetu vojnim instalacijama.

Ubojstvo Haniyeha izazvalo je globalnu zabrinutost zbog sveopćeg rata između Izraela i Irana.

SAD je zatražio od saveznika koji imaju veze s Iranom da ga uvjere da deeskalira napetosti na Bliskom istoku. Državni tajnik Antony Blinken ponovio je predanost Washingtona obrani Izraela, ali je rekao da bi se sve strane na Bliskom istoku, uključujući Izrael, trebale suzdržati od eskalirajućih akcija.

Smanjivanje napetosti je ključno ne samo za sprječavanje velikog sukoba u regiji, rekao je Blinken, već i za omogućavanje prekida vatre između Izraela i Hamasa u Gazi. Američki državni tajnik trenutno je u regiji tražeći napredak prema prekidu vatre u Gazi.

Prema Nainijevim riječima, Teheran podržava svaki potez koji bi doveo do kraja rata u Gazi. Međutim, dodao je kako “ne smatramo akcije SAD-a iskrenima. Smatramo da je SAD strana u ratu (u Gazi), rekao je.

Neprijateljstva između Izraela i Hamasa izbila su nakon što je militantna skupina pokrenula iznenadni upad u južni Izrael iz Gaze 7. listopada prošle godine, što je rezultiralo smrću oko 1100 ljudi, dok je 200 drugih uzeto kao taoci. Masovni odgovor izraelske vojske odnio je više od 40.000 života, dok je još 92.857 ljudi ranjeno, prema palestinskim zdravstvenim dužnosnicima.

iranIZRAELOdmazda
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dawor
26 dana prije

Najbolje da vi gubitnici osramoćeni nesposobni (kao i Rusija) Izraelu odgovorite između 23.10 2077 i 4.1 2078.

M.r H.F
26 dana prije

Nebu stoga nič !!! 😎😎

dupla kamilica
26 dana prije

Šah ili Pero Ždero? I ja bih odabrao šah.

Уно
26 dana prije

Samo opušteno, nema žurbe, nemojte ih ometati dok se iživljavaju…

Jedino što se gomilaju osvete, mislim da ni sami više ne znate koliko ih je… 😀

Tragikomedija…

Max
26 dana prije

Oni ih muče čekanjem u stalnom strahu.

Jure
26 dana prije

Dok ne završi (odnosno dok se svi odande ne razidju) Arbin najveće Šijitsko hodočašće u Kerbalu u Iraku gdje se okupi oko 25 milijuna vjernika neće biti nikakvog odgovora … nikog iz osovine otpora …

jojo
26 dana prije

Znaci ovo je vec smijesno.

abc
26 dana prije

Iran se ne pusti isprovocirati. Sve dok tuđe vojske ne uđu na iranski teritorij, Iran neče napadati. Izrael i USA nisu uspjele u namjeri.

NOME
26 dana prije

…kad od nekog uredno dobivaš “odgojne”,(dva i više puta), ak si imalo inteligentan izbjegavaš ga u širokom luku……iranci su stari nadprosječno inteligentan narod……btw u libanonu izraelci “preodgojili” nekog zapovjednika fataha koji također rade za iranske čuvare revolucije….

FELIX
26 dana prije

IRAN BI VEC KRENUO KA UNISTENJU ISRAELA SAMO JIH MALOBRINE TO DA SU SE ISRAELCI OVOGA PUTA ODLUCILI DA NECE BITI ONI JEDINI SPALJENI.ZATO I SADA UPOTREBLJAVOJU SVOJE PODANIKE HIZBALU U LIBANONU, HUTE U JEMENU , SVOJE POSLUSNE SLEDBENIKE U SIRIJI A I HAMAS U GAZI, TAKO DA NIKO NEMOZE DIREKTNO OKRIVITI IRAN, DA RADI NA UNISTENJU ISRAELA, VELIKA POMOC IRANU SU I SVI ONI KOJI RADE NA TOME DA RESE PROBLEM SA STVARANJEM NOWE PALESTINSKE DRZAVE POD VODSTVOM HAMASA, ONI SE NIKADA NEBI ZADOVOLJILI SA BILO KAKVIM GRANICAMANEGO BI PRODUZILI BORBU OLOBODZENJA CELE PALESTINE STO ZNACI BRISANJEM ISRAELA SA KARTE SVETA STO JE I NJIHOV KAO IRANSKI KONACNI CILJ.

onaj najglu...Dalton
26 dana prije

“Možda uopće neće biti napada, ili bi ga moglo biti večeras… Čekanje smrti je teže od same smrti. ”
“Iran je pokrenuo kampanju psihološkog ratovanja kako bi održao izraelske vojne, sigurnosne i logističke mogućnosti na rubu, uskraćujući im bilo kakav osjećaj mira.” – The Financial Times

”Pretpostavimo da Iranci žele odgoditi proces odgovora Izraelu na nekoliko mjeseci. Koliko dugo američke snage mogu ostati u regiji s tolikim brojem i ogromnim troškovima? Kako Iranci kažu, čekanje smrti je teže od same smrti, a Iranci to čekanje smatraju strateškim postignućem za sebe.” – Izraelski kanal 12

P.S.
Iranu bi bilo više od koristi da ne eskalira situaciju, nego da zbog ”očuvanja obraza” klepi nešto izraelsko (kažu da je Hezbollahov dron nadlijetao Netanyahuov ljetnikovac u Cezareji) i da Izrael uvuče u beskrajni rat s Hezbollahom…

Jure
26 dana prije

Gadafi se okreće u grobu. Tanker Libijske vlade uplovio u Haifu i isporučio naftu štakorima …

Subaru avatar
26 dana prije

Nek im rusi i kinezi dadnu nuks kad već neće derpei pakiji kontrolirani londonderijem.

Zvone
26 dana prije

Znači usrali se kao i svi ostali arapi osim Hutuja

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI