Odnos Harris-Zelenski ‘nije posebno topao’

Kamala Harris
12 komentara

Odnos između ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i potpredsjednice SAD-a i moguće demokratske kandidatkinje Kamale Harris nikada nije bio posebno topao, piše u srijedu magazin Time, pozivajući se na zvaničnike Bijele kuće.

Ovo pitanje je pod pojačanim nadzorom otkako je Harris ušla u utrku uoči novembarskih izbora, nakon što je predsjednik Joe Biden odustao prošlog mjeseca. Poteškoće su počele još u februaru 2022., sedmicu prije potpunog izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, kada se Harris sastala sa Zelenskim u Minhenu kako bi navodno iznijela obavještajne procjene Washingtona i upute na bojnom polju.

Obje strane su sumnjale da će Rusija pokrenuti svoju vojnu operaciju, ali Harisov stav “nije bio sasvim dobrodošao, a utisak koji je ostavila na Ukrajince bio je pomiješan”, jer se nisu mogli složiti oko odgovora, piše Time. Haris je navodno odbila pozive Zelenskog da preventivno sankcioniše Rusiju, kao i njegovu želju da “navali sa oružjem u Ukrajinu”, navodi Time.

Bidenova administracija se u to vrijeme navodno bojala da će isporuka naprednog naoružanja Kijevu ojačati rusko “uvjerenje da Ukrajina postaje država klijent NATO-a”, navodi časopis.„Poruka koju je isporučila Zelenskom u Minhenu povećala je njegovu frustraciju sa saveznicima“ uoči početka sukoba i „dala je ton vezi sa Harisom koja nikada nije bila posebno topla“, piše Time. Na mirovnoj konferenciji u Ukrajini koju je u junu organizovala Švicarska, potpresjednica je predstavljala SAD, jer je Biden umjesto toga odlučio prisustvovati predizbornom prikupljanju sredstava u Holivudu. Interakcije između Harisa i Zelenskog tokom događaja bile su obilježene njihovom uobičajenom krutom formalnošću, navodi Time.

Kamala Haris postala je pretpostavljeni kandidat Demokratske stranke za novembarske izbore nakon što je Bajden ispao iz trke protiv republikanskog lidera Donalda Trampa u julu. Njena pozicija kandidata tek treba da se učvrsti, ali prema Harisovoj kampanji, ona je oborila rekorde donacija i efektivno osigurala svoju stranačku nominaciju ubrzo nakon što ju je odobrio američki predsednik.

U međuvremenu, Moskva je izjavila da će u novembru raditi sa onim koga izabere američki narod. Rusija nikada nije videla još jedno potencijalno Trampovo predsedništvo kroz “ružičaste naočare”, s obzirom na njegovu istoriju uvođenja sankcija Moskvi, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov prošle nedelje.

Kamala HarrisSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Analena placa sex afrikancima 3.500 za noc.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Nije posebno topao ali guza joj prava mala pederska iako on preferira muške.

tatamata
1 mjesec prije

nju ne intetesira koncert kurza na klaviru ,, radje bi neku da joj puse u trubu

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Sad se u kampanji prodaje kao crnkinja a kad pogledas nasi Crnogorci su crniji od nje.

Max
1 mjesec prije

Po njoj nije svirao kurce.

avast!
1 mjesec prije

Isto gazdino govno ( govno od govneta)u nizu trump putin obama Merkel scholc …. Depopulacija na dijelu, svi koji bocke daju na štandu istih proizvođača samo drugih deklarativnih imena …

avast!
1 mjesec prije

Lanac govana na gazdinom( govno od govana napravljeno) nizu trump putin obama Merkel scholc…

Ivan BGD
1 mjesec prije

E stvarno se brinem zbog toga…

Gad
1 mjesec prije

Znači nisu bili u krevetu skupa, goli? Ma dobro, ima vremena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI