Orban je naveo prvi korak ka miru u Ukrajini

Viktor Orban
13 komentara

Moskva i Kijev bi se trebali dogovoriti o prekidu vatre prije izrade detaljnog mirovnog plana, rekao je mađarski premijer Viktor Orban. Govoreći na međunarodnoj ekonomskoj konferenciji u Černobiju u Italiji u petak, on je naglasio da će obje strane na kraju morati da sjednu za pregovarački sto.

Da bi bilo kakvi pokušaji posredovanja urodili plodom, potrebna je komunikacija i sa Rusijom i sa Ukrajinom, rekao je Orban. “Ako čekamo mirovni plan koji će prihvatiti obje strane, mira nikada neće biti – jer prvi korak nije mirovni plan. Prvi korak je prekid vatre”, istakao je on.

“Prvo vam je potrebna komunikacija, zatim prekid vatre, a onda možete pregovarati o mirovnom planu”, naglasio je Orban.

Švajcarska je u junu bila domaćin mirovne konferencije u Ukrajini, na koju Rusija nije bila pozvana. Događaj je uglavnom bio oko ‘formule mira’ ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, koja predviđa da Rusija mora povući svoje snage sa svih teritorija na koje polaže Ukrajina, plan koji je Moskva već odbacila kao “odvojen od stvarnosti”. Nakon što je Mađarska u junu preuzela rotirajuće predsjedavanje EU, Orban je posjetio Kijev, Moskvu, Peking i Washington u sklopu svoje turneje „mirovne misije“ . Njegovo putovanje u Moskvu i sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uznemirili su, međutim, u Briselu, a zvaničnici EU su se distancirali od tog poduhvata.

Budimpešta se dugo zalagala za davanje prioriteta diplomatskom rješavanju sukoba, a ne snabdijevanju Kijeva oružjem. Orban je uporni protivnik vojne pomoći Ukrajini koji je obećao da neće uvući Mađarsku u potpuni rat s Rusijom. Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine prekinuti su u proljeće 2022. godine, pri čemu su se obje strane međusobno optuživale da postavljaju nerealne zahtjeve. Prema Putinovim riječima, pregovarači iz Kijeva su se u početku složili da transformišu Ukrajinu u neutralnu zemlju i ograniče veličinu njene vojske, ali su kasnije naglo odustali od pregovora.

Putin je u četvrtak ponovio da su zapadni pristalice Ukrajine užasno spremni natjerati Kijev da se “bori do posljednjeg Ukrajinca” s ciljem nanošenja “strateškog poraza” Moskvi. On je naglasio da bi svi budući pregovori trebali biti zasnovani na dokumentima koji su sačinjeni tokom pregovora u Istanbulu 2022. godine.

PROČITAJTE JOŠ: Borel kritizira mađarski veto na ukrajinsku šemu EU za oružje za gotovinu
Zelenski je u međuvremenu pozvao Zapad da nastavi sa pritiskom na Rusiju da prihvati uslove Kijeva. Govoreći u petak na sastanku sa američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, on je insistirao da Moskva mora biti primorana da pristane na “pravi mir” već ove jeseni.

euOrbanrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
9 dana prije

Prvi korak ka miru je da svi vojnici na obje strane odbace svoje oružje, neovisno o tome što kažu njihovi zapovjednici.
To je istovremeno i zadnji korak kojim se sigurno postiže mir.

Mrčikola
9 dana prije

…miru u Ukrajini. il’, pak, novoj globalnoj “pandemiji”..?…pocjepit će vas, Mađari, ovaj lola k’o piliće.😁

tihobl
9 dana prije

Juce je Julija Navaljni bila u zvanicno posjeti Sloveniji. Susrela se sa ministrima itd.
To je velika cast za tako malu zemlju. Zeljko Komsic bi dao desno jaje da Juluja dodje u Sarajevo.

Max
9 dana prije

Svi oružje na vođe i rat je gotov.

Lucija, prva
9 dana prije

K’o i obično, nitko nije ni pogledao čak ni uvod: Černobij, Italija.

Liči na nešto? Černobil. Ukrajina.
Sad da vidimo: Černobilj znači pelin.
Odgovara li? Odgovara. Planinski kraj. Pelin se bere nastrani da “ne gleda more”.
Koja je to kod nas?

Sad pogledajte položaj Talijanskog. 🙂🙂

“Cernobbio
It is located about 40 kilometres (25 mi) north of Milan and about 2 kilometres (1 mi) northwest of Como, on the border with Switzerland and near Lake Como”

Možda imaju Talijani drugu etimologiju?
Moš’ mislit.
K’o i za Pescaru. Nema druge.
Tamo je naime …pješčano 😄

Alex Keller
8 dana prije

Prvi korak ka miru je da neki asteroid tresne po Amerima.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI