Orban najavio novu alijansu za Evropski parlament

Viktor Orban - Mađarski parlament
5 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je stvaranje novog saveza Evropskog parlamenta, u saradnji sa desničarskim strankama iz Austrije i Češke. Najava dolazi dan prije nego što Budimpešta preuzme rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje EU.

Nova grupa, predstavljena kao „Patrioti za Evropu“, sastoji se od Fidesa, stranke koju vodi Orban; najveći opozicioni blok u Češkoj Republici, ANO, kojim predsjedava bivši premijer zemlje Andrej Babiš; i Austrijska slobodarska stranka (FPO), na čelu sa Herbertom Kicklom.

“Danas stvaramo političku formaciju za koju vjerujem da će vrlo brzo postati najveća frakcija evropske desnice”,  rekao je Orban na brifingu za novinare kojem su prisustvovali i Babiš i Kikl. Mađarski lider je izrazio nadu da će alijansa dominirati desnim političkim spektrom EU.

Politika bloka mora biti izmijenjena u skladu s rezultatima posljednjih izbora za Evropski parlament, smatra mađarski lider, koji je naglasio da će se sadašnje poslaničke grupe neizbježno podijeliti. Rezultati izbora održanih 9. juna otkrili su da su se građani širom 27-članog bloka uglavnom udaljili od ljevice, iako je učinak desnih i konzervativnih stranaka varirao od zemlje do zemlje. Vladajuće koalicije u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji bile su efektivno srušene od strane desnice.

Orbanov Fides osvojio je 11 mjesta u parlamentu EU, dok FPO i ANO imaju šest, odnosno sedam mjesta, pri čemu su sve tri stranke postale najjače na izborima u svojim zemljama. Prema sadašnjim pravilima, za formiranje političke grupe u Evropskom parlamentu potrebna su 23 člana, a najmanje jedna četvrtina država članica mora biti zastupljena u alijansi.

Lideri tri stranke su u izjavi za medije izrazili nadu da će se novoj grupi narednih dana pridružiti i mnoge druge evropske stranke.

Mađarska bi trebalo da preuzme predsjedavanje Vijećem Evropske unije 1. jula i ostaće zadužena do kraja godine. Tokom tog perioda, mađarske diplomate će predsjedavati sastancima u Briselu i oblikovati političku agendu EU.

Orban se suočio sa oštrim kritikama u EU zbog vođenja politike koja je u suprotnosti sa politikom Brisela. Od početka sukoba u Ukrajini 2022. godine, Budimpešta je odbijala da dostavi oružje Kijevu, pozivajući umjesto toga na diplomatsko rješenje, i održava ekonomske veze s Rusijom. Premijer je ranije rekao da su rezultati izbora osvojili vrijeme za blok i “usporili voz koji juri ka ratu”.

EU ParlamentmađarskaOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vrlodrag
1 dan prije

Svaka tebi čast Orbane ali ovo se više neda zaustaviti. Vlasnici većine političara guraju rat i potencijalnu pljačku i uništenje Rusije i ruskog naroda.

Jednostavno kao što vide nas kao svoj plijen grabežljivim degenericima je i Rusija plijen samo još neosvojen.

Ako se vratimo u povijest onda znamo da su pojedine struje 20-ih i 30-ih godina usmjereni i potpomognuti u dolasku na vlast kako bi zaratili i ovladali Rusijom. Tada je to bila Njemačka a danas je to štala za sva angložidovska goveda koja pasu njihovu livadu zvanu EU.

Ova degenerična klasa parazita i umno oboljelih izroda ljudske vrste se neće smiriti dok ih se ne udari jako.

trolling queen
1 dan prije

Američke vojne baze su stavljene u stanje visoke pripravnosti zbog mogućeg terorističkog napada – zasada samo u Njemačkoj….Političare AfDa je morala na godišnjem sakupljanju čuvati policija zbog nasilnika iz Antife koji su ih napadali na ulicama. Policija se također sukobila sa bijesnim antifašistima, koji su njemačkim policajcima vikali da su – fašisti. Nekoliko antife i nekoliko policajaca je završilo na bolničkom liječenju. Semafor koalicija je u strahu od “radikalnog desničarskog ekstremizma”, te su rekli antifašistima kako ne smiju policajce nazivati fašistima. Prema tome, u Njemačkoj nema problema kada skupine luđaka napadaju i tuku političke protivnike “vladajućih”. Nema problema kada ilegalci ubijaju, mlate, kradu i ubijaju po europskim ulicama. Bitno je sačuvati “demokraciju i ljudska prava”!! ….Dopremu ilegalaca u sve tzv zapadne zemlje svijeta, kao i financiranje tih antifa i drugih liberalno-cionističkih nasilnika – financira i isplanirana je iz istih izvora moći. Trenutno se ravnaju – onako kako UN kaže!!…Upravo kao… Čitaj više »

Steve
1 dan prije

Labudova pesma moj Orbi…

Lucija, prva
1 dan prije

Debela svinjo si mora stalno odkupcavat suknju zbog velikog trbuha.

Max
1 dan prije

Domoljubi za Europu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI