Otkriven uzrok smrti iranskog predsjednika

Ebrahim Raisi
9 komentara

Loše vrijeme i preopterećeni helikopter navodno su presudili Ebrahimu Raisiju

Pad helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik Ebrahim Raisi uzrokovan je lošim vremenskim uvjetima i dva putnika više nego što je trebalo, izvijestila je novinska agencija Fars pozivajući se na sigurnosne izvore.

Raisi se 19. svibnja vraćao sa sastanka s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom kada se njegov helikopter srušio u planinama, usmrtivši sve koji su bili u njemu. Spasioci su zbog lošeg vremena stigli na mjesto nesreće tek sljedećeg dana.

“Sigurnosne i obavještajne agencije zaključile su svoju istragu o incidentu i uvjerene su da je riječ o nesretnom slučaju”, rekao je Fars u srijedu pozivajući se na dobro obaviješteni vladin izvor.

Raisijeva smrt potaknula je strahove od regionalnog rata, jer su se SAD brinule da će Iran okriviti Izrael. Američki državni tajnik Antony Blinken pogoršao je stvari rekavši da je Irancima “vjerojatno bolje” bez Raisija, iako je poslao formalnu sućut Teheranu.

Službena istraga ispitala je 30.000 ljudi, ali nisu pronađeni znakovi ljudske pogreške ili sabotaže, navodi Fars. Istražitelji su zaključili da je Raisijev helikopter Bell 212 američke proizvodnje bio pretežak, s dva putnika više nego što su dopuštali sigurnosni protokoli.

Kad je pilot na povratku u Tabriz naišao na maglu, pokušao je letjeti iznad nje, ali motori nisu imali dovoljno snage. Zrakoplov je potom udario u obronak planine koji je bio zaklonjen maglom, stoji u službenom izvješću.

Istražitelji su također okrivili činjenicu da je Raisi kasnio s rasporedom, što je značilo da su se magla i kiša premjestili na njegovu putanju leta. Iranski čelnik odletio je na granicu s Azerbejdžanom, oko 200 km sjeverno-sjeveroistočno od Tabriza, kako bi zajedno sa svojim azerbejdžanskim kolegom otvorio branu hidroelektrane na rijeci Aras.

Osam ljudi poginulo je u nesreći, uključujući posadu, Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbajdžana Malika Rahmatija i imama Mohammada Ali Al-Hashema, predstavnika vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija u Tabrizu.

Nakon nesreće, Iran je raspisao prijevremene predsjedničke izbore. Masoud Pezeshkian, koji se smatra relativno umjerenim, pobijedio je u drugom krugu u srpnju s 53,3% glasova, porazivši konzervativnijeg Saeeda Jalilija, koji je dobio 44,3%.

Ebrahim Raisiirannesreća
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
25 dana prije

Sumnjivo.

tihobl
25 dana prije

Putin u avionu ima wc solju od zlata.
Prvi put kad sjedne na nju propasce oboje kroz trup aviona.

Josip
25 dana prije

I izraelski projektil

Jomla
25 dana prije

Dakle, uzrok smrti je prekomjerna težina.
Jbg 😛 😛

Zagorski
24 dana prije

Kaj je ovo,index?

Zigi
24 dana prije

Nesreća, čudno , dobiveno upozorenje za loše vrijeme u području leta , helikopter preopterečen a može nositi 14 putnika i pilota, leti u pretnji još dvije letjelice koje valjda ne primječuju što se zbiva(kakva je komunikacija između njih), spasilačke službe ne mogu locirati mjesto pada i idu pješke, prva vjest da ima ozljeđenih , druga vijest “spasilačke službe nisu još stigle na mjesto nesreće” , treća vijest “letjelica i svi članovi izgorili u padu”. Ako ovo nisu informacije iz nekog ludila onda ne znam. Još jedna “čudna” vjest koju ste svi vjerujem čuli, potonula Bayesian 56m duga jedrilica na sidrištu iz nepoznatih razloga , vlasnika milijardera Mike Lynch-a . Kraj nje isto parkirana jahta neoštećena, dan prije kompanjona mu pogazio auto, e ako to nije ‘slučano’ onda ne znam šta je! Možda dobijem slučajno jackpot na lutriji , a da ne uplatim listić, sve je moguće, svjet je hebeno slučajan!

R M
24 dana prije

Deluje da je u pitanju iznenadna smrt, kao kod vaxovanix. Ali izgleda da je smrt bila još iznenadnija

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI