Papa osuđuje napad Zelenskog na najveću ukrajinsku crkvu

Papa Franjo
21 komentar

Papa Franjo je rekao da se “plaši za slobodu onih koji se mole”, nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao zakon kojim se efektivno zabranjuje najveća pravoslavna crkva u zemlji. Zabrana je u Moskvi osuđena kao “satanska”.

Zelenski je u subotu potpisao zakon kojim se zabranjuju sve vjerske grupe za koje se sumnja da su povezane s Rusijom i dao je Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) devet mjeseci da prekine sve veze s Ruskom pravoslavnom crkvom (ROC). Zakon je potpisan uprkos tome što je UPC prije dvije godine već proglasila punu autonomiju od Moskovske patrijaršije. Otkako je ruska vojna operacija počela 2022. godine, Kijev je koristio navodne veze UOC-a sa Moskvom da opravda racije na crkvene imovine i hapšenja sveštenika.

“Sa tugom nastavljam da pratim borbe u Ukrajini i Ruskoj Federaciji. I razmišljajući o zakonima koji su nedavno usvojeni u Ukrajini, bojim se za slobodu onih koji se mole”, rekao je papa Franjo u sedmičnim molitvama u nedjelju.

“Čovjek ne čini zlo molitvom”, nastavio je pontifik. „Dakle, neka se dopusti onima koji se žele moliti da se mole u onome što smatraju svojom Crkvom. Molimo vas da nijedna kršćanska crkva ne bude ukinuta direktno ili indirektno. Crkve se ne smiju dirati!”

Zelenski je svoju de facto zabranu crkve opisao kao “korak ka oslobođenju od moskovskih đavola”. Međutim, glasnogovornik UOC-a mitropolit Kliment opisao je zakon kao pokušaj zaplijene crkvene imovine radi predaje Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (OCU), nekanonskoj organizaciji koju je osnovala vlada Petra Porošenka nakon državnog udara u Ukrajini 2014. koju su podržale SAD.

“Ukrajinska pravoslavna crkva nastavit će živjeti kao prava crkva, koju priznaje ogromna većina praktikanata ukrajinskih vjernika i lokalnih crkava širom svijeta”, rekao je Klyment u prošlosedmičnom saopštenju.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je zabranu kao “snažan udarac cijelom pravoslavlju”, dok je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio Zelenskog za “punopravni satanizam”.

Ukrajina će “biti uništena, kao što su to bile Sodoma i Gomora, a demoni će neminovno pasti”, rekao je Medvedev u petak.

Papa Franjo je u više navrata pozivao na mirovne pregovore između Kijeva i Moskve i ponudio da posreduje između obje strane. Zelenski je odbio ovu ponudu prošle godine, i ponovo u martu kada je pontifik pozvao Kijev da pokaže “hrabrost da ne dovede zemlju do samoubistva” i da sjedne za razgovore s Kremljom.

Prošlog mjeseca, Zelenski se u Kijevu sastao s državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pietrom Parolinom. “Mislim da svi razumijemo da moramo završiti rat što je prije moguće”, rekao je on nakon sastanka, prije nego što je dodao da je ukrajinska takozvana ‘formula mira’ ostala jedino rješenje prihvatljivo Kijevu.

Nakon tog sastanka, Parolin je rekao da formula – koja poziva Rusiju da plati reparacije Ukrajini i preda svoje zvaničnike pred sudove za ratne zločine – „nije dovoljna“ i da Rusija mora biti uključena u sve pregovore.

PapaukrajinaVatikanZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
21 dana prije

Vatikansko-masonsko-kominternovska zavjera u sklopu koje je uhapšen @tihobil kao hrvatski špijun i privedena Severina na granici kako bi izgubila gažu. Čeka se odgovor Hrvatske i privođenje Pupovca i AP, te njihova zamjena za tihobla i AV na Bajakovu. Litij ide dalje.

Oštro oko
21 dana prije

Fino od njega, samo uz to treba biti dovoljno glup pa u to povjerovati.

Max
21 dana prije

Opravdano.

Herc
21 dana prije

Vatikan mala država ali među najjačom špijunskom organizacijom, među zadnjima su čestitali Bidenu na ” pobjedi ” jer su viđeli da nijesu čista posla. Papa Ratzinger posmrtno zabranio velikom “katoliku”Bidenu dolazak na sahranu Odbili potpisati nekakvu konvenciju u korist Ukrajine koja nema smisla .
bravo za Vatikan ,svi soroševski mediji prešućuju ove činjenice ili ih jave kao desetu vijest ,jednom i zadnji puta.

dona
20 dana prije

ovaj se iznenada probudio

Partizan
20 dana prije

Papa Franjo nije iz redova zapadne neonacističke iredente ka onaj mu prethodni, on je čovik iz naroda i za narod. Al šta će bidan ka su oko njega i ka i oko Tita bili samo ustaše i četnici i gramzivi partizanski liberali. Valjda je tako uvik. Pa ko je izda i ubija Isusa, ko je izda i ubija Bolivara, ko je izda i ubija Che Guevaru, ko je izda i ubija J.F. Kenedyija… itd! Sa su tili Trumpa al in se omaklo pa su sad najebali svi odreda mogu pakovat kufere i na Antarktik kod Hitlera.

Biti-ili-ne-biti
20 dana prije

POTREBA ZA VJEČNIM ZNANJEM Zar se ljudi nisu usavršili u bezbrojnim umjetnostima, vještinama i znanostima? Zar nisu izumili bezbrojne strojeve? Zar nisu prikupili ogromne količine znanja? Bez obzira na to, čovjek nije postigao mir koji je toliko bitan za sreću. Umjesto toga, sa svakim danom koji prolazi, ovo znanje (vidya) odvlači čovjeka u sve dublje i dublje vode, a mir sve dalje i dalje uzmiče. Razlog se tomu može ovako objasniti. Umjetnosti i znanosti imaju samo prolaznu vrijednost; strojevi pribavljaju samo ovozemaljsku udobnost, znanje je znanje samo o privremenim, prolaznim stvarima. Ovo nam znanje (vidya) ne otkriva najdublju tajnu svemira. Postoji jedna tajna koja, ako je doznamo, razotkriva sve ostale tajne; ako se taj problem riješi, svi se problemi rješavaju; postoji čvor zbog kojega se, ako ga razvežemo, svi čvorovi odrješuju. Postoji znanje po kojemu ćemo, ovladamo li njime, ovladati svim znanjima. Ta ključna znanost jest sanatanavidya (vječno znanje). Ako… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI