Peking “nema namjeru” sudjelovati u trci u naoružanju sa SAD

Mao Ning
31 komentar

Gajenje straha Washingtona oko nuklearnog arsenala Pekinga potpuno je neosnovano, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

Njen komentar uslijedio je nakon što je New York Times u utorak izvijestio da je američki predsjednik Joe Biden tiho ažurirao Smjernice za nuklearnu strategiju, preusmjeravajući ih na Kinu. Obraćajući se novinarima u srijedu, Mao je rekla da je Peking “ozbiljno zabrinut” zbog izvještaja. “SAD su Kinu nazvali ‘nuklearnom prijetnjom’ i iskoristili je kao zgodan izgovor za SAD da izbjegnu svoju obavezu nuklearnog razoružanja”, rekla je ona.

Mao je dodala da veličina kineskog nuklearnog arsenala “nipošto nije na istoj razini kao SAD”, naglašavajući da Peking “slijedi politiku ‘bez prve upotrebe’ nuklearnog oružja i uvijek drži svoje nuklearne sposobnosti na minimalnom nivou.” Kina “nema nameru da se upušta u bilo kakav oblik trke u naoružanju” sa drugim državama, rekla je ona.

“SAD su glavni izvor nuklearnih prijetnji i strateških rizika u svijetu”, tvrdila je glasnogovornica.

Pentagon je 2023. procijenio da će Kina udvostručiti svoje zalihe operativnih nuklearnih bojevih glava na više od 1.000 do 2030. godine. SAD trenutno imaju 5.550 bojevih glava, dok Rusija ima 6.255, prema procjenama koje je objavio Štokholmski međunarodni institut za istraživanje mira.

Bijela kuća je umanjila zabrinutost Kine, a glasnogovornik Sean Savett opisao je promjenu nuklearne strategije kao rutinsko ažuriranje koje “nije odgovor ni na jedan entitet, zemlju ili prijetnju”.

Američki zvaničnici su, međutim, više puta opisivali Kinu kao “izazov” svjetskom miru i optuživali je za ekonomsku i vojnu prisilu u Indo-Pacifiku. Peking je zauzvrat okrivio SAD za tekuće tenzije, pozivajući Washington da napusti svoj  “hladnoratovski mentalitet”.

kinaMao NingNukearno OružjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zar ne
25 dana prije

Hm,
2022. Potrosili 220 mlrd
Plan za 2024. 470 mlrd
Samo pasivno
😀

tihobl
25 dana prije

Naravno da tu nece biti trke svi za sebe rade evo isto tako nema trke u naoruzavanju balkanskih zemalja svi za sebe nabavljaju . Sef CIA-e u BiH i izjava dodika da potpuno postuje BiH hahhaha trta a danas u Srbiji da vidi za litijum i imaju li na stanju ruski avioni ili su vec u Rusiji.

ronaldo
25 dana prije

Sta vrijedi A bomba ako je nesmijes upotrijebiti evo dokaz Rusija koja je vec brani u svojim granicama i zna ko napada ali nemije zaprijetiti iz coska u koji je stjeran.

Sarajevo
25 dana prije

Amerika ima oko 5000 atomskih bombi a Kina ima 500 prema AI i svim drugim izvorima na Google. Sve zapadne novine pisu da je Kina agresor i da je prijetnja americkoj hegemoniji. Uz to pisu da ce Kina oduzeti Americi njene vojne baze sirom svijeta, da ce joj oduzeti njene satelite ili semi-kolonije. Associated Press ili AP Pise sljedece za rat u Ukrajini Neki novi ukrajinski vojnici odbijaju pucati na neprijatelja. Drugi, prema riječima zapovjednika i suboraca, muku muče sa sastavljanjem oružja ili koordinacijom osnovnih borbenih pokreta. Nekoliko ih je čak napustilo svoje položaje, potpuno napustivši bojno polje. Dok Ukrajina nastavlja sa svojim upadom u rusku regiju Kursk, njezine trupe još uvijek gube dragocjeno tlo duž istočne fronte zemlje – strašna erozija za koju vojni zapovjednici djelomično krive loše obučene novake izvučene iz nedavne mobilizacijske akcije, kao i jasnu Rusiju nadmoć u streljivu i zračnoj moći. “Neki ljudi ne žele… Čitaj više »

Subaru avatar
25 dana prije

To će vas koštati izgubljenog rata ako ne budete imali, a nemate, koju tisuću nuks bojevih vušagla u sve tri prijenosne varijante, nećete ni vrijeme dobiti, napast će vas filipinci, đaposi, vijetnamci, kafeni siksajs…..

Max
25 dana prije

Već sudjeluju.

FELIX
25 dana prije

YA KINEYE RADI VREME PORED TOGA IMAJU I DUGOROCAN PLAN SVAKIM DANOM SU SVE JACI EKONOMSKI I VOJNICKIUSKORO CE BITI U SVEMU NA PRVOM MESTU.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI