Peking se protivi hegemoniji, spreman je promovirati multipolarni svijet

Xi Jinping
9 komentara

Xi Jinping je rekao da je Peking spreman promovirati jednaku multipolarnost svijeta

Kineske vlasti protive se hegemoniji, politici moći i blokovskoj konfrontaciji te su spremne promicati jednaku multipolarnost svijeta, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping uoči svog državnog posjeta Kazahstanu od 2. do 4. srpnja.

“Promjene i turbulencije u globalnom krajoliku predstavljaju nove prijetnje i nove izazove, ali također donose nove prilike i stvaraju nove mogućnosti za svestranu suradnju na obostranu korist između Kine i Kazahstana. Mi Kinezi vjerujemo da u svakom izazovu leži prilika, te da izazovi i prilike su međusobno zamjenjive. Kina je spremna udružiti ruke s Kazahstanom kao odgovor na promjene od povijesnog značaja koje se događaju u našem svijetu i u našem vremenu. Moramo poticati nove mogućnosti usred kriza i otvoriti nove horizonte Kina će raditi s Kazahstanom na održavanju međunarodnog sustava s Ujedinjenim narodima u središtu i međunarodnog poretka utemeljenog na međunarodnom pravu, suprotstavljajući se hegemonizmu, politici moći i blokovskoj konfrontaciji ravnopravan i uređen multipolarni svijet, promiču univerzalno korisnu i uključivu ekonomsku globalizaciju te donose više pozitivnosti i izvjesnosti u svjetski mir i stabilnost”, rekao je kineski čelnik u svom članku koji je objavila agencija Kazinform.

Xi Jinping je također istaknuo da Peking uvijek podržava napore Astane da zaštiti nacionalnu neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, slijedi vlastiti put razvoja, provedbu domaće i vanjske politike kako bi se osigurao nacionalni prosperitet i suprotstavlja se bilo kakvom miješanju vanjskih sila u unutarnje poslove Kazahstana.

hegemonijakinamultipolarni svijetxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kihot
2 dana prije

Kineska i ruska opcije ce prevladati

Graciela
2 dana prije

CCP je poznata po njegovanju multipolarnosti

Max
2 dana prije

i neka to čine pošteno.

nessy
2 dana prije

Multipolarni svijet? Ako se to odnosi na dominaciju US, GB, plus EU kao poslusnog prirepka, to ce proci iz prve. Sve ostale varijante…. male teze, tj., nemoguce. Pa ne zamisljaju valjda ti smijesni kinezi da se mogu takmiciri sa US i NATO-om? Oni bi neku pravdu? Ne znam bi li se smijao ili plakao.

nessy
2 dana prije

Ima onaj film ‘Civil War’, koji dobro prikazuje tu svemocnu silu, i sto je ceka.

Amater
2 dana prije

Kome još nije jasno ?…multipolarni sustav je tu.. nije ozvanicen … dali je bitno … hegemon je srušen i koprca se u blatu … još nije mrtav , sto ne znaci da neće biti , ako se ne pomiri sa sudbinom da vise nije glavni baja …ako to ne prihvati kraj će mu biti vrlo ružan …a bojim se da mu sujeta neće dozvoliti da prihvati …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI