Peking testira ‘napadačke sposobnosti’ u Južnom kineskom moru

Kineski avion J-10
17 komentara

Pomorske i zračne vježbe bile su navodno odgovor na zajedničku vježbu u kojoj su sudjelovale filipinske, američke, kanadske i australske snage

Kina je izvela borbenu patrolu u blizini spornog teritorija u Južnom kineskom moru, nakon vojnih manevara Filipina zajedno sa SAD-om i drugim zapadnim saveznicima.

Prema medijskim izvješćima, Zapovjedništvo južnog kazališta kineske vojske objavilo je u srijedu da je izvelo borbene patrole u zraku i na moru u blizini Scarborough Shoala kako bi testirale “napadačke sposobnosti”.

Scarborough Shoala, poznat kao otok Huangyan u Kini i Panatag Shoala na Filipinima, polažu pravo i Peking i Manila. Nalazi se oko 220 kilometara (120 nautičkih milja) zapadno od filipinskog otoka Luzon.

Kineski manevri testirali su sposobnosti izviđanja i ranog upozoravanja svojih trupa, prema Pekingu.

“Sve vojne aktivnosti koje ometaju Južno kinesko more, stvaraju žarišta i potkopavaju regionalni mir i stabilnost, kontroliraju se u najvećoj mjeri”, naglašava se.

Borbena patrola navodno je izvedena kao odgovor na vojne vježbe koje su istog dana provele SAD, Australija, Kanada i Filipini.

U zajedničkom priopćenju, vojni zapovjednici četiriju zemalja obećali su “podržavati pravo na slobodu plovidbe i preleta”, te druge upotrebe mora i međunarodnog zračnog prostora dopuštene međunarodnim pravom.

Rekli su da se dvodnevne vježbe održavaju kako bi se osigurao nesmetan prolaz u azijsko-pacifičkoj regiji.

Južno kinesko more je predmet brojnih preklapajućih zahtjeva zemalja u regiji. Osim Kine i Filipina, Vijetnam, Malezija, Indonezija i Bruneji polažu pravo na njegove dijelove. Vodeni put ima značajne količine komercijalnog prometa i služi kao ključni kanal za vanjsku trgovinu južnoazijskih zemalja.

Napetosti u regiji dodatno su pogoršane aktivnostima SAD-a i njegovih saveznika, koji rutinski šalju misije takozvane “slobode plovidbe” kroz područje za koje Peking tvrdi da je njegova isključiva gospodarska zona.

Prošlog su tjedna Filipini i Japan izveli svoju prvu zajedničku pomorsku vježbu u Južnom kineskom moru.

Kina je više puta upozorila Filipine da ne jačaju vojnu suradnju sa SAD-om, rekavši da će se to koristiti za služenje geopolitičkom planu Washingtona na štetu vlastite sigurnosti Manile.

Odnosi između dviju azijskih zemalja pogoršali su se otkako je predsjednik Filipina Ferdinand Marcos Jr., koji je preuzeo dužnost 2022., dopustio američkim snagama i oružju pristup četirima dodatnim filipinskim vojnim bazama. Neke od tih baza nalaze se u blizini spornih voda.

Washington je “raspirivao probleme” u Južnom kineskom moru, potkopavajući napore Kine i njezinih susjeda da održe mir i stabilnost u spornim vodama, ustvrdilo je kinesko veleposlanstvo u Manili.

FilipiniJužno Kinesko morekinaSADVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Odgovor amerima.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Uzmimo da Kina nije st or

Subaru avatar
1 mjesec prije

Uzmimo da Kina nija stvorova tvorevina a jeste i zapitajmo se što bi Kinu, da ju vode kinezi a ne marka pola pokolenja iz manđurije, spasilo u ovoj trečoj fazi stogodišnjeg rata. Prvo je trebala umjesto infrastrukture (gradova, autocesta, željeznice) kojom je namamila seljake u gradove torove mišolovke (isto to je kod nas uradio znate već tko koji je satjerao seljake u gradove torove mišolovke a oni mislili da su pametni jer je život u gradu lakši nego na selu, sjebali su ih percepcijskom koristi kojom se povode) odakle neće moći pobjeći izgraditi nuks arsenal približan ruskom i čemeričkom u sve tri varijante. Zašto ona to nije uradila je zato što mora popušiti u ratu. Budete vidjeli kad krene tamo isto ko u hazariji cvaj i kako će opet ratovati isto ko Nosferatu da dadnu prednost onome tko ih stvori kao metu.

Гавран
1 mjesec prije

Boingov modul i dalje u kvaru!Zarobljeni: NASA astronauti će umesto 7 dana u svemiru ostati 8 meseci, čak do 2025. godine

Gad
1 mjesec prije

Vi dok ne krenete u rat imate kredibilitet ravan nuli. Svaka budala može letit okolo avionima bez veze.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI