Peking zahtijeva od Washingtona da prekine ‘vojni dogovor’ s Tajvanom

Kina i SAD - Rat u Tajvanu
10 komentara

SAD mora prestati isporučivati ​​oružje tajvanskoj vojsci, rekao je najviši kineski vojni dužnosnik

Washington mora prekinuti suradnju s tajvanskom vojskom i poštivati ​​temeljne interese Kine, rekao je potpredsjednik Kineskog središnjeg vojnog povjerenstva Zhang Youxia, nazvavši pitanje Tajvana vitalnim za Peking.

Tijekom sastanka s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u Pekingu u četvrtak, Zhang je zahtijevao od SAD-a da “zaustave svoj vojni dogovor s Tajvanom, da ga prestanu naoružavati i da prestanu širiti lažne glasine u vezi s tim”, prema transkriptu koji su objavili Kinezi Ministarstvo obrane.

Zhang je dodao da je pitanje Tajvana, kojega Peking vidi kao neotuđivi dio Kine, “politički temelj kinesko-američkih odnosa” i “crvena linija broj jedan koja se ne smije prijeći”. Naglasio je da je Peking uvijek nastojao održati mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu, ali je upozorio da to neće biti moguće ako se Tajvan pokuša odvojiti od ostatka zemlje.

“Misija i dužnost Narodnooslobodilačke vojske Kine je odlučno se suprotstaviti pristašama takozvane neovisnosti Tajvana i promicati ujedinjenje”, rekao je Zhang. “Dužni smo oduprijeti se bezobzirnim provokacijama separatističkih snaga.”

Potpredsjednik je također inzistirao da bi SAD trebao “ispraviti svoju stratešku percepciju Kine” i vratiti se “racionalnoj i pragmatičnoj politici prema našoj zemlji, poštovati svoje temeljne interese u praksi, zajednički promicati suradnju između oružanih snaga dviju zemalja i zajedno snositi odgovornosti velikih sila.”

Zhang je također podsjetio da su u studenom 2023., na summitu u San Franciscu, američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Xinping “zacrtali smjer za stabilan, zdrav i održiv razvoj američko-kineskih odnosa” i pozvali američko vodstvo da raditi zajedno s Pekingom na provedbi tog konsenzusa.

“Nadam se da će Sjedinjene Države djelovati usklađeno s Kinom, uložiti zajedničke napore da napreduju na putu međusobnog poštovanja, mirnog suživota i suradnje u kojoj svi pobjeđuju”, zaključio je Zhang.

U međuvremenu, Financial Times je prošlog tjedna izvijestio da su tajvanski najviši vanjskopolitički dužnosnici, uključujući otočkog ministra vanjskih poslova i savjetnika za nacionalnu sigurnost, otputovali u Washington na tajne sastanke poznate kao razgovori na ‘posebnom kanalu’, koje su dvije strane navodno održavale redovito. osnova godinama.

Kina je u više navrata izrazila svoje protivljenje kontaktima između Washingtona i Taipeija te je optužila SAD za slabljenje politike jedne Kine, koja propisuje da je Tajvan sastavni dio kineskog teritorija.

Isporuke OružjakinaSADtajvanZhang Youxia
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOME
17 dana prije

…..evo sad će, samo što nisu…..samo prvo će dati filipinskim brodovima pratnju usa vojnih brodova u južnom kineskom moru, a i vijetmamci ulaze u obrambeni savez sa filipincima pod pokroviteljstvom usa naravno…..jake sulivan je završio posjet kini….usa sankcionira uvoz iz kine carinama, a i zaobilazak iz mexika bi vrlo brzo mogao biti zatvoren, s obzirom da se destabilizacija tog djela južne amerike ubrzano pojačava ….ameri stišću li ga stišću…….

tihobl
17 dana prije

Peking prestaje izvoziti dronove i dijelove za dronove od 1.9.
Salivan je otisao da ih nagovori da promjene odluku ali nije uspio.
Rusi su postigli nadmoc u artiljeriji 10:1, a sad ce i sa dronovima biti isto.

Max
17 dana prije

To neće prestati.

hiber
17 dana prije

Najbolje da Amerika i Engleska bude zemlja proleterska, to bi rješilo problem. Ako vec ne crvena, onda barem narancasta.🤣🤣🤣

Subaru avatar
17 dana prije

Da Kinu vode kinezi a ne potomci marka pola onda bi ovim hajvanima na Tajvanu rekli, ili ćete biti dio Kine na miran način ili čemo vas sve uništiti nuksom jer je to naš otok a sa izdajnicima svoje rase i naroda nema pregovora. Nitko nema da zucne bilo što jer je to kineski otok i ničiji drugi, Xi ako nisi zdapi učini to….

Lucija, prva
17 dana prije

Propuštate nešto: STIL.

Koji je ne samo daleko od kineskog “uvijenog” stila nego i diplomatskog.

Ovo je ZAHTJEV

Koji postavlja “potpredsjednik Kineskog središnjeg VOJNOG POVJERENSTVA”

Lucija, prva
17 dana prije

Možda je zgodno tko ne zna, pogledati veze Chan Kaj Šeka i SSSRa.

Sin i unuk. Pukovnik. Smatra se Rusom. 🙂

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI