Pentagon ‘bijesan’ na Izrael zbog napada na Nasrallaha

Američki ministar obrane Lloyd Austin
17 komentara

Američki ministar obrane Lloyd Austin navodno se “izgubio” u telefonskom razgovoru sa svojim izraelskim kolegom

Američki ministar obrane Lloyd Austin bio je “bijesan” na izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta kada je u posljednjem trenutku saznao da se Izrael sprema ubiti vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha, izvijestio je Jerusalem Post.

Nasrallah je u petak ubijen u masovnom izraelskom zračnom napadu na njegov podzemni kompleks u Bejrutu. Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde da je uz Nasrallaha ubijeno 20 visokih časnika Hezbollaha, dok broj civilnih žrtava ostaje nejasan.

SAD je odmah zanijekao bilo kakvu ulogu u napadu. Predsjednik Joe Biden rekao je da “nije imao saznanja” da Izrael planira napad, dok je Austin rekao novinarima da “nije imao unaprijed upozorenje”, te je samo razgovarao s Gallantom “dok je operacija zapravo već bila u tijeku”.

Citirajući anonimne izvore, Jerusalem Post je u nedjelju tvrdio da je Austin bio “bijesan” zbog toga što ga je Gallant obavijestio. Austin i Gallant razgovarali su telefonom više od 125 puta od početka rata između Izraela i Hamasa prošle godine, navode novine, dodajući da je američki šef obrane “u biti izgubio s Gallantom zbog ubojstva Nasrallaha i kratke obavijesti”.

“Nasrallah je bio loš momak, ali je frustrirajuće što Izraelci to rade bez konzultacija s nama i onda traže da počistimo kada je u pitanju odvraćanje Irana”, rekao je anonimni američki dužnosnik za novinsku stranicu Axios u subotu. Prema Axiosovim izvorima, Gallant je tražio od Austina da izda javne izjave kako bi odvratio Iran od pokretanja osvetničkog napada na Izrael nakon Nasrallahove smrti.

Što god Austin rekao Gallantu nasamo, on je poslušno udovoljio ovom zahtjevu. U čitanju drugog telefonskog razgovora s Gallantom u subotu, Pentagon je rekao da je Austin “naglasio da su Sjedinjene Države odlučne spriječiti Iran i partnere i opunomoćenike koje podržava Iran da iskoriste situaciju ili prošire sukob”.

“Ministar je jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države ostaju pri stavu da će štititi američke snage i objekte u regiji te da su predane obrani Izraela”, stoji u nastavku.

Nasrallah je ubijen samo nekoliko sati nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio prijedlog o prekidu vatre koji su napisali Amerikanci i Francuzi, a koji je pozivao Izrael da prekine svoje napade na Libanon na 21 dan kako bi se omogućili pregovori između zapadnog Jeruzalema i Hezbollaha. Prema američkim i drugim zapadnim dužnosnicima, Netanyahu je pristao na prijedlog nekoliko dana ranije, prije nego što je naglo odustao i obećao da će nastaviti udarati na Libanon “punom snagom”.

Manje od tjedan dana prije Nasrallahove smrti, tisuće dojavljivača i voki-tokija koje su koristili operativci Hezbollaha istovremeno su eksplodirale diljem Libanona, ubivši najmanje 37 ljudi i ranivši više od 3000, od kojih su mnoge žene i djeca. Općenito se vjeruje da je operacija sabotaže bila djelo izraelske obavještajne agencije Mossad, ali kao i u slučaju zračnog napada u kojem je ubijen Nasrallah, SAD je tvrdio da nije imao nikakvih prethodnih saznanja o planu niti da je bio uključen u njega.

Hassan NasrallahIZRAELLloyd AustinPentagonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Subaru avatar
4 dana prije

Hahahaha……

burt
4 dana prije

pokazalo se da je Hezbollah tigar od papira, prerkšili su osnovna sigurnosna pravila jer su se čelnici i vojni zapovjednici okupljali zajedno i održavali sastanke a Mossad i CIA su sve snimali tako da su samo čekali da se okupe da ih sve zajedno likvidiraju, i tu grešku su čelnici Hezbollaha ponovili nekoliko puta u zadnje vrijeme, sve su znali i za generale IRGc-A jer imaju doušnike i u IRGC-u u Iranu, od uništenju izraelske industrije, aerodroma, vojnih baza, mornarice nema nišpa to je bila Nasrallahova retorika koja nije imala uporište u stvarnosti a to je inače retorika IRGC-a o uništenju i propasti Izraela koju stalno govore 40 godina ali i od toga nema ništa jer Khamenei i zapovjednici IRGC-a znaju da su SAD-Izrael velika vojna sila i zato nisu ništa pokušali, pokazalo se da Hamas ima čvršču organizaciju od Hezbollaha i zato je Hamas pružžio veči otpor od Hezbollaha… Čitaj više »

Tupko Glupko
4 dana prije

Je, Pentagon je toliko bijesan na Izrael da im upravo šalju 8,7 milijardi dolara dodatne vojne pomoći uz redovnih godišnjih 3,5 milijarde dolara što im šalje.

Nekoime
4 dana prije

Čemu izbori u Americi, kada im je Nathanyahu i onako garda?

vanja
4 dana prije

Oni sa satelita nišanili,a besni…

BanOvan
4 dana prije

“Bijes USrAnaca na IzraHell i druge lovacke priče” ovih dana, najprodavanije mooda pod boobrege

Željko
4 dana prije

Bacamo vam malo prašine u oči , samo što su neki stavili zaštitne naočale protiv praćenja očiju . Tko je normalan ne vjeruje njihovim lažima jer su očite .

Max
4 dana prije

Pentagon je znao i sudjelovao u likvidaciji. Sve ostalo su laži.

Zvone
4 dana prije

Pentagon bjesan na Izrael? Kako če biti jevreji u Americi bjesni na jevreje u Izraelu? Smješno.

FELIX
4 dana prije

NIJE MI POTPUNO JASNO DALI SU AMERIKANCI PRIJATELJI ILI NEPRIJATELJI ISRAELA JER RADE NA TOME DA SE RAT NE OKONCA POGOTOVO NE SA POBEDOM ISRAELA, NESTO SLICNO SE DOGADZA I SA RATOM IZMEDZU UKRAINE I RUSIJE, AKO SE I TU NEBI AMERIKANCI UMESAVALI I PODUPIRALI UKRAINCE U BRATIUBILACKOM RATU SUKOB BI VEC ODAVNO BIO ZAVRSEN, IZGLEDA DA MIR NE ODGOVARA AMERIKANCIMA KOJI RADE NA TOME ZAJEDNO SA NATOM A MOZDA I SA SAMIMOM RUSKOM FEDERACIJOM.

duki
2 dana prije

Kadaprihvatimo da je CIA stvorila Osamu i alqaidu ,a Mossad -ISIL ( islamsku državu )
Svaka dalje rasprava prestaje !

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI