Pentagon objašnjava odbijanje da Ukrajini dopusti korištenje raketa dugog dometa

ATACMS
24 komentara

Glasnogovornica Sabrina Singh kaže da je 90% ruskih aerodroma izvan dometa američkih ATACMS raketa

Ukrajina vjerojatno ne bi mogla dobro iskoristiti rakete ATACMS koje je isporučio SAD čak i kad bi joj Washington dopustio izvođenje dugometnih napada duboko u Rusiji, rekla je zamjenica tajnice Pentagona za tisak Sabrina Singh. Navela je navodni nedostatak odgovarajućih vojnih ciljeva u dometu projektila.

SAD je do sada odobrio korištenje svog oružja samo za obranu od prekograničnih napada, ali ne i za duboke napade na ruski teritorij. Proteklih tjedana Kijev je intenzivirao napore da osigura dopuštenje za takve napade.

Govoreći na brifingu za novinare u četvrtak, Singh je, pozivajući se na američke obavještajne službe, izjavila da je “90% ruskih zrakoplova koji lansiraju klizne bombe i ispaljuju projektile na Ukrajinu na aerodromima koji su 300 km udaljeni od teritorija pod kontrolom Ukrajine.” Prema dužnosnici, to znači da su te zračne baze izvan dometa raketa ATACMS.

“Čak i ako bi Ukrajina, znate, koristila ATACMS protiv vrlo malog postotka… aerodroma koji su ostali u dometu,” Moskva bi te vojne objekte vjerojatno premjestila dalje od ukrajinske granice, prema Singhu.

“Dakle, opet, utjecaj bi bio vrlo mali i od vrlo male strateške vrijednosti”, dok bi izazovi koje predstavljaju ruske klizne bombe ostali, zaključila je Singh.

Američki dužnosnici, uključujući glasnogovornika Pentagona, general bojnika Patricka Rydera, nedavno su ponovili da se Washingtonova “politika nije promijenila” u pogledu “dubokih udara” na ruski teritorij.

Međutim, Reuters je, pozivajući se na anonimne američke dužnosnike, naveo u utorak da je administracija predsjednika Joea Bidena bila “blizu” odobrenja isporuke dugometnih krstarećih projektila Ukrajini. Oružje o kojem je riječ – Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) – moglo bi se integrirati u borbene zrakoplove F-16 dizajnirane u SAD-u, čija je prva serija stigla u Ukrajinu početkom prošlog mjeseca.

Raketa ima domet od oko 370 km, a može se modificirati da leti više od 800 km, omogućujući inačici dugog dometa da dosegne Moskvu i Kalinjingrad.

Prema medijskom izdanju, Pentagon bi već ove jeseni mogao objaviti odluku o isporuci JASSM-a u Kijev, iako bi stvarna isporuka mogla potrajati “nekoliko mjeseci” zbog određenih tehničkih detalja.

Izvori koje je citirao Reuters su, međutim, napomenuli da su razgovori o tome još u tijeku i da konačna odluka tek treba biti donesena.

U međuvremenu, u srijedu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je da bi bilo kakva odluka o opskrbi Ukrajine projektilima dugog dometa prešla moskovske “crvene linije” i potencijalno mogla izazvati treći svjetski rat.

Prošlog mjeseca diplomat je iznio stav da “Zapad ne želi izbjeći eskalaciju”.

PentagonRakete Dugog dometarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 dana prije

Vuna.

tihobl
9 dana prije

Ima nesto opasnije od raketa:

Телеграм је претња националној безбедности, рекао је Буданов.

Budalov trazi da se kos njega obavi registracija svih telegram kanala pa da vidi koji su ruski, a koji ukrajinski. Jos kad bi mogao Tik Tok staviti pod kontrolu pa da vidi ko snima mobilizatore u akciji.

tihobl
9 dana prije

Nesto mi je cudno – Djuro i Hiber se ne hvale “oslobadjanjem” Nju Jorka.

Evo sta se desilo – juce su azovci iz Torecka krenulu cestom na jug. Glavnom cestom uletjeli su u sjever Nju Jorka bez problema. Fino su se uklinili u ruske linije, a onda su rusi uradili nesto neocekivano – krenuli su na selo Nelepovka koje se nalazi sjeverno i potisnuli ukrope iz njega. Azovci su se nasli u obrucu.

Kijevski kanali se iscudjavaju kome je palo na pamet da ide u ofanzivu na Nju Jork dok ne uspijevaju da zaustave rusko napredovanje u Torecku, zapadno od Donjecka, u Ugledaru …

Moje misljenje je da je operaciju naredio Zelenski da se u Ramstajnu pohvali kako je povratio Nju Jork. To sto je besmislena i sto ce sprziti nekoliko ceta nacista nije mu vazno, on je jevrej.

tihobl
9 dana prije

U Kurskoj oblasti su ostaci 8 brigada:
22, 61 i 115 mehanizovana
80, 82, 92 i 95 desantno-jurisna
i 129 teritorijalna.

Vezao je 8 brigada, a izgleda da ce morati ubaciti jos jer je iz CIA stiglo saopstenje: Ne odustajemo do operacije Kursk.

Ukrajinski kanali su sracunali da u kurskoj oblasti dnevno gube vise vojnika nego na pokrovskom i donjeckom pravcu.

tihobl
9 dana prije

#раскладка
Неко је ноћу донео остатке дрона Геран (Шахед) близу Врховне Раде да би направио новинску причу.

Ово је учињено из два разлога:
1. Одвратите земљу од проблема на фронту. АПУ може пасти у котао у Донбасу (на ивици Невелск).
2. У Украјини се спрема еколошка водена катастрофа. Вода из реке Сеим, где је дошло до помора рибе, улива се у Десну, а затим у Дњепар, који прети престоници. Како кажу, све је почело у тренутку када су Оружане снаге Украјине заузеле територију Курске области и тамо се (или у Сумској области) догодило нешто о чему људи не причају.

Јасно је да су проблеми великих размера, јер су на овај начин почели да покушавају да одвуку пажњу људи.

tihobl
9 dana prije

ТЦЦ користи кола хитне помоћи и школске аутобусе да ухвати и киднапује мушкарце.
Ово је данас у Дњепру.

ТЦЦ користе цивилни превоз, пошто су им аутомобили запаљени, али ево школског аутобуса, никоме не би пало на памет да запали „дечији превоз“.

nastran
9 dana prije

idioti bi samo gađali…a ne razmišljaju o uzvratu? rusi imaju i previše konvencionalnog naoružanja da ih sravne sa zemljom nakon što ispucaju američke rakete

nastran
9 dana prije

idioti bi samo gađali…a ne razmišljaju o uzvratu? rusi imaju i previše konvencionalnog naoružanja da ih sravne sa zemljom nakon što ispucaju američke rakete

Subaru avatar
8 dana prije

Negacija pa potvrda, imaju oni dozvolu i da na Rusiju bacaju nuks jer je to tate stvora druga čerka miljenica i objema se svi na planetu moraju klanjati.

Alex Keller
8 dana prije

Moskva je već istresla pregršt “crvenih linija “. Sasvim dovoljno za složit crvenu petokraku.
Takve prijetnje su na razini Potemkinovih sela…iza fasade -ništa.
Niti za ovakav ograničeni rat,Rusija nema dovoljno naoružanja ,pa žica od S.Koreje,Irana, Vijetnama…
Kada se malo poslože utisci u ove dvije i pol godine rata,razvidno je da je ovo invazija/agresija poprilično diletantski izvedena,negdje na razini invazije na Afganistan bivšeg SSSR-a, što je doprinijelo raspadu istog.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI