Pentagon odbacuje najnoviju molbu Zelenskog za oružje

Pentagon
19 komentara

Politika Washingtona o upotrebi američkog oružja od strane Kijeva protiv Rusije ostaje nepromijenjena, saopćilo je američko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski obnovio je svoje zahtjeve da se ukinu sva ograničenja za zapadni hardver. Ograničenja su postavljena kako bi se omogućilo SAD i njihovim saveznicima da tvrde da nisu direktno uključeni u sukob, uprkos tome što su Kijevu poslali oružje, municiju, opremu i gotovinu u vrijednosti od milijarde dolara.

“Naša politika se nije promijenila”, rekao je u utorak glasnogovornik Pentagona, general-major Patrick Ryder, objašnjavajući da je Ukrajini dozvoljeno da koristi oružje koje isporučuje SAD za odbranu od prekograničnih napada, ali ne i za “duboke udare” na rusku teritoriju.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da nema “nikakvih promjena” u politici u pogledu ograničenja.

SAD su već ublažile svoju politiku u odnosu na početni skup ograničenja, koji je Kijevu omogućio samo da udari na rusku teritoriju koju je Ukrajina smatrala svojom – od Krima do Zaporožja, Hersona i Donjecke i Luganske Narodne Republike. Zelenski je tvrdio da su ova ograničenja ometala njegovu vojsku u suprotstavljanju ruskoj operaciji sjeverno od Harkova u maju i zahtijevao je da se ona u potpunosti ukinu. Vašington je odgovorio tako što je dozvolio „protivvatru“ na ruske snage preko granice. U praksi, ukrajinske snage su umjesto toga koristile svoje raketne bacače HIMARS koje su obezbijedile SAD za napad na gradove, mostove i puteve.

“Ne bi trebalo biti ograničenja u dometu oružja za Ukrajinu”, rekao je Zelenski u ponedjeljak. “Branitelji života ne bi se trebali suočiti s ograničenjima u pogledu oružja.”

Njegov šef kabineta Andrej Jermak i ministar odbrane Rustem Umerov trebali bi kasnije ove sedmice posjetiti Washington i predstaviti listu ciljeva koje Kijev želi da pogodi, izvještava Politico u ponedjeljak, pozivajući se na anonimne izvore. Yermak je stajao iza prvobitnog pritiska na ublažavanje ograničenja u maju.

Kina, Brazil, Južna Afrika i Indonezija su “zabrinuti da će Zapad nastaviti da ublažava uslove za upotrebu isporučenog oružja za napad na rusku domovinu”, rekao je u utorak specijalni predstavnik Pekinga za evroazijska pitanja Li Hui.

Sadašnja američka vlada povukla je liniju dubokih udara na Rusiju nakon što je jedna od njenih raketa ATACMS naoružana kasetnom bojevom glavom pogodila plažu na Krimu početkom juna. Moskva je okrivila Washington za pokolj i sugerirala da bi kao odgovor na to mogao naoružati “države i entitete” širom svijeta neprijateljski raspoložene prema SAD.

PentagonSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zeljko
19 dana prije

Kaže predsjednik UA “proizveli smo rakete dometa 800 kilometara”! Sada su svi američki projektili naglo postali domaći UA tako da više nema prepreka za niveliranje Moskve a “veliki brat” se “pere” unaprijed!

Gost
19 dana prije

Pentagon odbacuje – pa tko naoružava taj ukrajinski nacistički stroj već dvije godine. Očito misle da cijeli svijet zaključuje kao ‘izgubljeni’ Biden

eks
19 dana prije

Borci 82. Brigade OSU upali su selo Malaja Loknja , u Kurskoj oblasti , i poneli zastavu da naprave selfi . Zastava je postala trofej ruskih boraca. Selfi nije uspeo , fotograf je umro .

eks
19 dana prije

Zelenski objašnjava razloge debakla OSU na Donbaskom frontu . On kaže da ruski oficiri pucaju svojim vojnicima u ledja kada hoće da se povuku i da je to razlog što ruski vojnici stalno idu napred. On još kaže da ne razume takvo ponašanje.
I onda treba da se pitamo dokle može da ide ludilo .

Zeljko
19 dana prije

Za @eks zar Vas AV nije naučio osnovnom redu na por.alima? Napiše se OFF TOPIC pa onda “vijesti” koje nemaju veze sa temom, “vijesti” Made in SR i Made in RF, inače “mr.va” pro.aga.da!

Subaru avatar
19 dana prije

hazarija cvaj na čelu sa antikristom će dobiti sve od tatinih vazala sa ciozapada, ovo što se oni ko fol nečkaju je za dalebu koji ne kuže kako im se poigravaju sa ganglijama.

Гавран
19 dana prije

Slovenski virus testiran nad 16000 ukrajinskih vojnika.
         Кирилов посебно указује: На срећу човечанства и на жалост америчких научника, вируси прилагођени националностима мање су смртоносни од „Ковида за све“. Међутим, они су веома заразни за „циљну етничку публику“.
          Природа има свој одбрамбени механизам: најсмртоноснији вируси су мање заразни, најзаразнији су мање смртоносни“.

 

Гавран
19 dana prije

Данас се у вртићима деца на Западу уче онанисању, а то је Троцки увео у Совјетском савезу у експерименталном одељењу. Стаљинов син Василије је ишао у тај разред, испричао оцу и креће борба Стаљина против Троцког. Данас елита ЕУ и Америке признаје да су троцкисти. Блинкен је то јавно рекао. Њихов циљ је да прихватимо неприродно. Имају успеха…

Max
19 dana prije

Nikad mu dosta.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI