Pentagon otkriva gubitke u napadu na Siriju

Amerika (SAD) vojne baze u Siriji
8 komentara

SAD je optužio Iran za napad dronom na njegovu bazu na sjeveroistoku zemlje

Osam američkih vojnika ozlijeđeno je u napadu dronom na njihovu bazu u sjeveroistočnoj Siriji, otkrio je Pentagon. U prvim izvješćima o udaru nije bilo žrtava.

Prema snimci podijeljenoj na internetu prošli tjedan, dron je možda zapalio vatru u instalaciji u Rimelanu, blizu granice s Turskom i Irakom.

General bojnik zračnih snaga Patrick Ryder, glasnogovornik američkog Ministarstva obrane, otkrio je u utorak novinarima broj ozlijeđenih. Osam pogođenih članova osoblja liječeno je zbog “traumatske ozljede mozga” i udisanja dima, dodao je, a troje od njih već se vratilo na dužnost.

Prema Ryderu, SAD vjeruje da su “snage koje podržava Iran” izvele napad, ali Pentagon još uvijek radi na utvrđivanju koja milicija možda stoji iza toga.

U prvim izvješćima o napadu bespilotne letjelice na Rimelan nije bilo informacija o ozlijeđenima, no neimenovani američki dužnosnik rekao je Reutersu prošlog petka da su medicinske procjene i procjene štete u tijeku.

Rimelan, također poznat kao Rmelan i Rumalyn, nalazi se u sirijskom guvernatu Hasakah. Krajem 2015. američke su trupe zauzele zračnu luku Abu Hajar i tamo postavile bazu, nazvanu Rumalyn Landing Zone (RLZ). Postrojenje je korišteno za opskrbu američkih trupa i njihovih kurdskih saveznika u borbi protiv terorista Islamske države (IS, bivši ISIS).

IS je preuzeo velike dijelove Sirije i Iraka 2014. Dok su Iran i Rusija podržavali sirijske vladine trupe protiv terorista, SAD je poslao trupe i regrutirao kurdske milicije kako bi zauzeli istočni dio Sirije, gdje se nalazi većina naftnih rezervi zemlje i nalazi se poljoprivredno zemljište.

Washington je od tada držao oko 900 vojnika u Siriji, unatoč prigovorima Damaska ​​i kršeći međunarodno pravo. Pentagon je opisao svoju misiju kao “sprečavanje oživljavanja” IS-a. U međuvremenu, kurdske milicije koje drže to područje uz potporu SAD-a odbile su se reintegrirati u Siriju.

iranNapadPentagonSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zeljko
1 mjesec prije

“Veliki brat” sa samo 900 vojnika uz pomoć Kurda kontrolira 1/4 Sirije cca. 40 k teritorija Sirije, gdje se nalaze većina naftnih nalazišta Sirije i kontroliraju 400 kilometara duž turske granice – od Iraka na istoku do Kobanija na zapadu! Učinkovitost “velikog brata”, kapa dolje!

Max
1 mjesec prije

Front otpora radi.

Jure
1 mjesec prije

Arapska plemena tog djela Sirije su po nagovoru USA skupa s Kurdima okupirali taj dio Sirije kako bi ekonomski oslabili vladu u Damasku.Izgovor USA je da se oni kao bore protiv tzv ISILA a u stvari su tu da pomažu okupatorima Palestine i oslabe pritisak osovine otpora na čelu s Iranom na tzv israel. Arapska plemena već odavno nisu zadovoljna situacijom u tzv SDF-u jer im Kurdi iako manjina na tom području zapovijedaju a USA ih pljačka otimanjem nafte i poljoprivrednih proizvoda s područja gdje žive samo Arapi. Prije nekih 10 tak dana po nagovoru (bilo je i prije ustanaka) ovaj put i uz podršku vlade Sirije i Irana krenuo je ustanak. U početku su oslobodili desetak sela a kada su se Kurdi (tzv SDF) pregrupirali i uz pomoć USA odgovoritli uglavnom je status isti. Čak sam neki dan negdje pročitao da su Kurdi prešli Eufrat u blizini Al Bukamala… Čitaj više »

Max
1 mjesec prije

Ruka fronte otpora.

Darko
1 mjesec prije

Što američki šupci imaju raditi u Siriji? Kako to da ih Sirijci već nisu opalili vritnjak?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI