Pentagon priznaje razočaranje ukrajinskom kontraofanzivom

Pentagon
18 komentara

Odluka Washingtona da Ukrajini snabdijeva kontroverznom kasetnom municijom bila je djelimično pod utjecajem razočaranja lošim rezultatima hvaljene ljetne kontraofanzive Kijeva, rekao je novinarima u petak američki podsekretar odbrane za politiku Colin Kahl.

Govoreći odmah nakon što je Bijela kuća objavila da je predsjednik Joe Biden potpisao isporuku poboljšane konvencionalne municije dvostruke namjene (DPICM) Ukrajini, Kahl je rekao da je na odluku utjecala “hitnost trenutka” .

” Želimo da budemo sigurni da Ukrajinci imaju dovoljno artiljerije da ih održe u borbi u kontekstu trenutne kontraofanzive, i zato što stvari idu malo sporije nego što su se neki nadali”, rekao je .

Kahl je priznao da su “Rusi bili uspješniji kopajući duboko, možda više nego što se cijeni.”

Kahl, najviši civilni zvaničnik u Pentagonu, također je priznao da će kasetna municija služiti kao “most” dok SAD i njeni saveznici ne mogu povećati proizvodnju konvencionalnih 155 mm artiljerijskih granata za Ukrajinu.

Nakon višemjesečnih odlaganja, ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna neuspjelim napadom na ruske položaje u blizini Donjecka, prema ruskom Ministarstvu odbrane. Nadmašene ruskom artiljerijom i bez zračne podrške, ukrajinske brigade obučene u NATO-u napredovale su kroz ruska minska polja, pretrpevši velike gubitke. Rusko Ministarstvo odbrane procijenilo je krajem prošlog mjeseca da je Ukrajina između 4. i 21. juna izgubila oko 13.000 vojnika i skoro 250 tenkova.

Uprkos ovim velikim gubicima, Kahl je u petak tvrdio da kijevske snage i dalje “istražuju slabe tačke” u ruskoj višeslojnoj odbrambenoj mreži i da većina ukrajinske borbene moći “nije dovedena u funkciju”.

Američki zvaničnici su razočarani nedostatkom napretka, prema višestrukim izvještajima američkih medija u posljednje tri sedmice. U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici naizmjenično tvrde da prava kontraofanziva tek treba da počne i okrivljuju Zapad što ne obezbjeđuje dovoljno oružja da garantuje uspjeh.

Kasetna municija je zabranjena u više od 120 zemalja jer kada detonira, ispušta mnogo malih ‘bombala’ na širokom području, pri čemu ovi neeksplodirani elementi predstavljaju ozbiljan rizik za civile godinama nakon završetka borbi. SAD nisu potpisnica zabrane, ali zadržavaju zabranu izvoza municije sa stopom ‘dud’ većom od 1%.

Biden je odustao od ove zabrane isporuke DPICM municije Ukrajini na osnovu “jednoglasnog” savjeta svog tima za nacionalnu sigurnost, rekao je novinarima u petak savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. Prema Kahl-u, DPICM runde poslane u Kijev će imati stopu neuspjeha do 2,35%.

kontraofanzivarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Konačno dobrih vijesti 🤳 … U Kolovozu krijeće , zajednička valuta zemalja BRICS sa zlatnom podlogom 👍🍸. Ovo bude uzdrmalo Dollar & Euro Dolar – DO TEMELJA !!! Zapravo mi uopće nije niti jasno , kako nadalje i mogu opstajati nakon toga ??? Jedino ak ne kane —- zabranit zlato 🤣 ?!

Istina
1 godina prije

Pa onda su mogli im dati i nuklearku dok ne počnu proizvoditi granate. Imaju logiku čudo

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da kasetne pocnu masovno padati po Washingtonu

1 godina prije

nes ti ofenzive. ako u prvih 5 dana ne slomis prvu liniju, odustaj.
mrljave se bez veze a vide da ne ide.
dud = zatajenje. 10 sec pretrazivanja.

Ivek
1 godina prije

Sotonisti zajedno s Eu, raspada im se sistem i da bi se održavao uvoze masovno imigranti.. Smanjuje im se stanovništvo jer u totalitarističkim tvorevina i krony kapitalizmu ne može se opstati.

Max
1 godina prije

Potpuna propast.

Lucija, prva
1 godina prije

Nisam stigla jučer staviti:

“dzen.ru /a / ZKekvw09bGIHitqF Opet Ukrajinci bombardiraju civile:

“Tu su i neprekidna granatiranja civilnog stanovništva. Tijekom prošlog dana Oružane snage Ukrajine bombardirale su regiju Belgorod, što je dovelo do smrti jednog civila.
PZO je oborila nekoliko zračnih ciljeva na prilazu samom Belgorodu. Neprijatelj je ispalio 336 granata na civilno stanovništvo DNR-a. Vatra je bila na Horlivku, Ozerjanovku, Jasinovatu, Donjeck, Makejevku.

Dva civila su poginula, 10 ih je ranjeno, uključujući djevojčicu rođenu 2019.”, telegram Dva Majora (major je bojnik) kanal donosi najnovije vijest”

Žare
1 godina prije

Ako ce kasetne bombe pomoći Ukrajini zašto im ovi nisu to isporučili i ranije odnosno zašto nisu “pomogli” ukrajini u punom kapacitetu odmah. Isto tako zašto Rusija nije već dejstvovala sa sarmatima npr i tako učinila da ovaj rat traje kraće . Izgleda da svima odgovara ovako da se razvlači i to što ljudi svakodnevno stradaju njih i ne zanima previše (ili im je možda to i primarni cilj)

Zvone
1 godina prije

Upotrebom kasetnih bombi ginut če slovani na obe strane a to je cilj amera.

abc
1 godina prije

Samo Hiber ne priznaje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI