Pentagon reaguje na rusko-kineske patrole bombardera u blizini Aljaske

Američki ministar obrane Lloyd Austin
10 komentara

Ruski i kineski bombarderi zajednički djeluju u međunarodnom zračnom prostoru u blizini obale Aljaske znak je njihove šire vojne saradnje, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin, dodajući da je Washington “zabrinut” razvojem događaja.

U srijedu su američki i kanadski borbeni avioni pratili i presreli dva ruska dalekometna bombardera Tupoljev TU-95 i dva kineska bombardera H-6. Avioni su vršili zajedničke vazdušne patrole iznad voda Čukotskog i Beringovog mora, kao i severnog Pacifika.

Prema riječima šefa Pentagona, to je bio prvi put da su kineski bombarderi letjeli unutar identifikacione zone protuzračne odbrane Aljaske, a prvi put su kineski i ruski avioni poletjeli iz iste baze na sjeveroistoku Rusije.

“Ovo je prvi put da vidimo kako ove dvije zemlje lete zajedno”, rekao je Austin na konferenciji za novinare u četvrtak. “Ovo je odnos zbog kojeg smo cijelo vrijeme bili zabrinuti – najviše zato što smo zabrinuti da Kina pruža podršku ruskom ilegalnom i nepotrebnom ratu u Ukrajini”, rekao je on.

I Moskva i Peking odbacili su zapadne navode da Peking isporučuje Rusiji komponente dvostruke namjene koje se mogu koristiti za proizvodnju oružja za sukob u Ukrajini.

Ostin je rekao da let u srijedu “nije iznenađenje”, dodajući da su ga Moskva i Peking vjerovatno planirali neko vrijeme.

Avion je došao samo na oko 200 milja (320 km) od američke obale i nije ušao ni u američki ni u kanadski vazdušni prostor, rekao je šef Pentagona.

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je u četvrtak da su posade “razradile pitanja interakcije u svim fazama vazdušne patrole u novoj zoni zajedničkih operacija”. Istaknuto je da su patrole, koje su trajale više od pet sati, sprovedene u skladu sa međunarodnim pravom.

Glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane Zhang Xiaogang rekao je novinarima da je let bio osma “zajednička zračna strateška patrola” koju su dvije zemlje izvele od 2019. Vježba “nije bila usmjerena ni na jednu treću stranu” i “nije povezana s trenutnim međunarodnim i regionalnim situaciji”, navodi se.

Rusija često obavlja letove u blizini američkog vazdušnog prostora, a takođe prati letove SAD i NATO-a u blizini svog vazdušnog prostora, a poslednjih godina je u brojnim prilikama slala svoje avione da isprate američke lovce i bombardere sa svojih granica.

kinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
2 mjeseci prije

Mogao bi se Lesi vratiti doma jer ga onomad niste ni platili.

Max_mo
2 mjeseci prije

Pa valjda i drugi imaju pravo na slobodu letenja kao i Ameri.

Bruno
2 mjeseci prije

Niko ne smije ni da sere dok ne pita ovog berača pamuka. Za uzvrat oni smiju srati svima. I treba da se zabrine. Razgrabiti će sav wc papir. U straha su velike oči i prljava guza.

Гавран
2 mjeseci prije

Ukrajinski F-16 će poletati sa aerodroma u Poljskoj, puniti se municijom i gorivom u Ukrajini i napadati Ruse.
#
Verovatno će sletati direktno u Poljskoj, bez presedanja.

nastran
2 mjeseci prije

nakon dugo vremena javio nam se Oran Gutan

Max
2 mjeseci prije

To je bilo milo za drago.

Darko
2 mjeseci prije

Šta se ovaj crni američki orangutan odmah zapjenio?

goran
2 mjeseci prije

majku vam američku vi imate pravo govorit o ilegalnom ratu u ukrajini.
a to što ste cijeli svijet vi zasuli ratovima to je legalno.
i neka vam se tresu guzice bit če samo gore

tihobl
2 mjeseci prije

“U srijedu su američki i kanadski borbeni avioni pratili i presreli dva ruska dalekometna bombardera Tupoljev TU-95 i dva kineska bombardera H-6.”

Presreli su ih kao onaj kineski balon koji je preletio Kanadu i SAD i oboren nad Atlantikom.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI