Počinju radovi na njemačkoj vojnoj bazi blizu ruske granice

Njemacka vojska
10 komentara

Litva ima sporazum sa svojim saveznikom u NATO-u prema kojem će Berlin rasporediti 4800 vojnika i razne sustave naoružanja u baltičku državu

Litva je počela graditi vojnu bazu između ruskog Kalinjingrada i Bjelorusije, objavilo je Ministarstvo obrane u Vilniusu. Kada bude dovršen, u objektu će biti smješten kontingent njemačkih trupa, nekih 20 km (12 milja) od bjeloruske granice, blizu ruske eksklave Kalinjingrad.

Dvije zemlje članice NATO-a potpisale su sporazum o izgradnji baze u prosincu 2023., tijekom sastanka između njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa i njegovog tadašnjeg litvanskog kolege Arvydasa Anusauskasa. Plan predviđa prvo stalno raspoređivanje njemačkih trupa na stranom tlu od kraja Drugog svjetskog rata.

Očekuje se da će garnizon doseći svoju projiciranu snagu od 4800 vojnika spremnih za borbu i 200 civilnih stručnjaka, zajedno s teškim naoružanjem i potpornom infrastrukturom, do kraja 2027. Nazvana teška 42. oklopna brigada, postrojba će se sastojati od tri borbene bojne. Dvije od njih bit će samo za Njemačku, a uključivat će oklopnu bojnu i bojnu teškog pješaštva. Drugi će biti multinacionalan.

Govoreći u to vrijeme, Pistorius je okarakterizirao buduće raspoređivanje kao način da njegova nacija “preuzme odgovornost vodstva” unutar NATO-a.

U objavi na stranici X u ponedjeljak, litavsko ministarstvo obrane napisalo je da je ta zemlja “upravo pokrenula svoj najveći vojni projekt ikada u Rudninkaiju, izgradnjom baze za smještaj 80% njemačke brigade.”

U poruci se pozdravlja “ovaj projekt bez presedana” za koji se tvrdi da “jača regionalnu sigurnost i ponovno potvrđuje našu predanost kolektivnoj obrani NATO-a”.

Raimundas Vaiksnoras, načelnik obrane Litve, izjavio je da će njemačka “brigada djelovati kao uvjeravanje za naše stanovništvo i kao odvraćanje, kako bi potisnuli Ruse”, kako citira Reuters.

Govoreći na ceremoniji pokretanja, dužnosnik je ipak priznao da će Vilnius morati izdvojiti više od milijardu eura u sljedeće tri godine za razvoj baze – doduše “ogromna investicija” za naciju od 2,9 milijuna.

Litva je ove godine podigla svoje izdatke za obranu na 3% BDP-a. Vlada je povećala poreze kako bi pokrila povećane izdatke.

Berlin već vodi multinacionalne NATO-ove napredne snage stacionirane u toj baltičkoj zemlji.

Moskva je u više navrata jasno dala do znanja da na vojne kapacitete bloka koji se sve više približavaju ruskoj granici gleda kao na izravnu prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti, kojoj će se morati suprotstaviti u skladu s tim.

LitvanjemačkaRuska granicavojna baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
25 dana prije

I šta bi ova vijest tribala značit osim c/p ili kompilacije shita sa www.
Hrvatska vojska je u sklopu NATO u Litvi bila pod njemačkim zapovijedništvom.
Odgovor na pitanje je li HV još tamo bi bila smislena vijest u đungli besmislenih i nepovezanih vijesti koje ničemu ne služe osim sveopćem zamantanju.

Max
25 dana prije

Samo crvena krpa.

nekoime
25 dana prije

Usrat će se Rusi od 5000 Nijemaca. Navikli su ih tamaniti na milijune.

Subaru avatar
25 dana prije

Raspoređuju oni oružje i jedinice koje rotiraju oko Rusije zadnjih dva desetljeća, neda mi se nabrajati.

Franjo Vinkovski
25 dana prije

Bit če Rusima lakše spaliti. Sve nacističke svinje na okupu.

Darko
25 dana prije

Nijemcima nije bilo dovoljno što su dva puta dobili po pički nego baš traže da dobiju i treći puta..

Dragan
24 dana prije

Nikakva pouka iz prošlih vremena? Postoji jedna čuvena fotografija na kojoj general Žukov, u Berlinu, stoji jednom nogom na nemačkom šlemu. Bilo bi korisno nemcima da otvore stare foto albume i podsete se starih dobrih vremena…

Roccos
24 dana prije

Arvydas Uskianus?Proširiće mu ga američki saveznici,kažu da je US army puna homosa i trandži.

Za mir
24 dana prije

Meta Kaliningrad?

Hansel und Graettel
24 dana prije

Dobar je taj Lebensraum na istoku do Urala, Sehr Gut!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI