Politička pristrasnost Wikipedije širi se na AI

Wikipedia
4 komentara

Wikipedia ima tendenciju da prikazuje desničarske političke ličnosti u negativnom svjetlu, što je obrazac koji se unosi u modele velikih jezika umjetne inteligencije (LLM) koji prikupljaju podatke iz online enciklopedije, tvrdi američki konzervativni think-tank.

U izvještaju koji je u četvrtak objavio Institut Manhattan razmatraju se dokazi o političkoj pristrasnosti u člancima na engleskom jeziku na Wikipediji, povezujući imena zapadnih lidera i istaknutih političara s riječima punim emocija.

Studija je otkrila „preovlađujuće asocijacije negativnih emocija (npr. ljutnje i gađenja) s javnim ličnostima orijentiranim na desno; i pozitivne emocije (npr. radost) sa ljevičarskim javnim ličnostima,” što sugerira “dokaze političke pristranosti ugrađene u članke na Wikipediji.”

„Pronalazimo da se neka od gore navedenih političkih asocijacija ugrađena u članke na Wikipediji pojavljuju u jezičkim modelima OpenAI-a,“ zaključuje se u izvještaju.

Istraživači su primijetili da su članci na Wikipediji vjerovatno istaknuti dio OpenAI-jevog “tajnog korpusa podataka” koji se koristi za obuku ChatGPT-a.

U izvještaju se, međutim, priznaje da ovaj obrazac nije univerzalan i da je češći u člancima o američkim političkim ličnostima, dok nije bilo dokaza o pristrasnosti Wikipedije u unosima o britanskim političarima ili istraživačkim centrima sa sjedištem u SAD.

Na primjer, u referencama na nedavne američke predsjednike, Donald Trump – sada republikanski predsjednički favorit – prikazan je s najnegativnijim sentimentom, dok je Barack Obama naveden kao s najviše pozitivnih referenci.

U izvještaju je zaključeno da Wikipedia “ne ispunjava svoju navedenu politiku neutralnog gledišta”.

Pomenuta politika, koju Wikipedia opisuje kao jedan od stubova enciklopedije, propisuje da članci moraju isključiti lična mišljenja i tumačenja urednika, biti zasnovani na pouzdanim izvorima i istraživati ​​više gledišta kada se bave kontroverznom temom.

Wikipedija je u više navrata kritikovana zbog navodno pristrasnog shvaćanja važnih političkih pitanja, a njen suosnivač Larry Sanger je prošle godine rekao da je web stranica postala instrument “kontrole” koji koriste američke obavještajne agencije za vođenje informacionog rata .

Politička PristrasnostSADWikipedia
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
3 mjeseci prije

wikipedija je izgubila svoj kredibilitet ,…. svaka susha moze da mijenja podatke na koje se poslije pozivaju zagovornici 3 rajha , poput zmaja ili primata

Ivan BGD
3 mjeseci prije

Pod kontrolom duboke drzave su vlade vecine zemalja, mediji, banke itd, zar stvarno neko ocekuje da nece kontrolisati i AI? Pa to ce biti glavno sredstvo sa kontrolu interneta i svih korisnika interneta.
U planu je prelazak na arm cipove koji imaju poseban odeljak za AI, tako da uskoro kad kupite kompjuter to nece biti vas kompjuter, vi cete samo da date novac za njega, a kontrolisace ga AI!
Naravno, mnogi podkapacitirani ce reci da je to nuzan napredak nauke i tehnike… nista nije nuzno osim da se umre, a ovo drugo je nas izbor da li hocemo da ugradjujemo AI koja nas kontrolise ili necemo, nista tu nema veze sa napretkom, tj jedini napredak je napredak u KONTROLI i nadzoru.

Until
3 mjeseci prije

Najveci problem Wikipedia je da se poziva samo na novine iz NATO zemalja koje sluze za laganje, sirenje mrznje i huskanje na rat.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Ma koga briga i za Trumpa i za Obamu…
A jes bitnih ličnosti zbilja…

To nitko niti neće tražiti na wiki.
Drugo, to su suvremenici.
O kojima svi nešto znaju.

O kojima svi imaju već formirana mišljenja, kakva god bila.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI