Poljska bi mogla obarati ruske rakete

Zelenski i Donald Tusk potpisuju sporazum
39 komentara

Novo potpisani sporazum između Varšave i Kijeva sadrži odredbe koje bi omogućile Poljskoj da obori ruske rakete i bespilotne letjelice u ukrajinskom vazdušnom prostoru, izjavio je Vladimir Zelenski.

Zelenski je govorio u Varšavi u ponedjeljak nakon potpisivanja sporazuma o bezbednosti s poljskim premijerom Donaldom Tuskom. Vlada u Kijevu je sklopila bilateralne ugovore s članicama NATO-a tokom poslednjih nekoliko meseci, umesto formalnog pridruživanja vođstvu američke vojne alijanse.

Sporazum “predviđa razvoj mehanizma [za Poljsku] za obaranje ruskih raketa i bespilotnih letjelica ispaljenih u ukrajinski vazdušni prostor u pravcu Poljske”, rekao je Zelenski prema ukrajinskim medijima.

Dodao je da će Varšava i Kijev “sarađivati kako bi brzo sproveli ovu tačku” sporazuma.

Tusk je potvrdio postojanje ove odredbe ali je rekao da ona samo “ukazuje na potrebu razgovora o ovom pitanju”, prema poljskim medijima.

“Potrebna nam je jasna saradnja unutar NATO-a ovde, jer takve akcije zahtevaju zajedničku odgovornost NATO-a”, dodao je poljski premijer, objašnjavajući da bi to bilo u interesu i Poljske i Ukrajine da prvo dobiju “pečat” međunarodne solidarnosti. “U ovaj razgovor ćemo uključiti i druge saveznike NATO-a. Dakle, ozbiljno shvatamo stvar kao otvorenu, ali još ne i konačno rešenu”, rekao je Tusk, prema radiju RMF24 Poljske.

Zelenski je već nekoliko meseci tražio od NATO-a da obori dolazeće ruske rakete. Uporedio je to s onim što su SAD i UK učinile za Izrael sredinom aprila tokom iranske odmazde, i tvrdio da bi to uključivalo blok direktnog učešća vojne alijanse u sukobu. “NATO neće postati deo sukoba”, odgovorio je tada generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg. “Nema planova da se NATO trupe pošalju u Ukrajinu ili da se proširi vazdušni odbrambeni štit NATO-a na Ukrajinu”, dodao je.

Dok su američki i evropski zvaničnici odbacili Zelenskijevu poređenje s Izraelom, saglasili su se s drugim stvarima koje je zatražio, od dodatnih lansera Patriot raketa i raketa do dozvole Ukrajini da koristi oružje koje su snabdjele za udare duboko u ruski teritorij.

Tokom posete Varšavi, Zelenski je takođe najavio da će Poljska podići, obučiti i opremiti ‘Ukrajinski legion’, sastavljen od dobrovoljaca. “Svaki ukrajinski građanin koji odluči da se pridruži legionu moći će da potpiše ugovor s ukrajinskim oružanim snagama”, dodao je.Tusk nije komentarisao posao s legionom, ali je rekao da svaka reč u sporazumu o bezbednosti nešto znači i da se radi o “praktičnim međusobnim obavezama, a ne praznim obećanjima.”

Donald TuskNATOPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Basinac
1 mjesec prije

Hoće,ako su blentavi.
Majmune ni ti nisi trebao uvoditi “tvoju” drzavu u bespotrebni rat,ali ti slušaš Kabalu.
Jao Ukraini sa ovim ex predsjednikom.

Ziv je Geza
1 mjesec prije

Nakon i ovog 199- tog potpisanog sporazuma ocekujem brejking njuz na imbexu, poljska digla dva aviona.wow

tuf
1 mjesec prije

Slaba korist jer ako postave Patriote na najistočniju točku Poljske moći će pokriti tek polukrug od 70km ukrajinske površine. Što god i stavili pod taj mali ‘kišobran’ nema garancije jer PAC-3 ne pruža obranu od svih vrsta projektila.

Sparkling
1 mjesec prije

“obaranje ruskih raketa i bespilotnih letjelica ispaljenih u ukrajinski vazdušni prostor u pravcu Poljske”
Dali vi vidite besmislenost i totalnu nedorečenost izgovorenih riječi????
Znači, po tome sve što uleti u Ukrainski zračni prostor od istoka prema zapadu, smatrati će se da ide prema Poljskoj.
Baš bi volio vidjeti da neki projektil iz Poljske sruši nešto na teritoriju Ukraine? Mislite da bi Rusi prošli preko toga’? Čisto sumnjam.
Ili je to samo ispitivanje za postavljanje zamke pod lažnom zastavom kako bi Ruse uvukli da ispale koji kinđal na pozicije u Poljskoj?
Nisam daleko od istine jer prije izbora u Am. (a još su daleko) svašta je moguće.
Lp

Drago
1 mjesec prije

Mogli bi Poljaci uskoro na gas kao Ukri

Promatrač
1 mjesec prije

Traže se svi “legalni” modaliteti da se Rusiju uvuče u opći rat sa evropskim članicama NATO-a, a posljedično tome slijedi ruski odgovora nuklearnim oružjem jer Rusi ne mogu i ne žele ratovati protiv brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja. Sve ide u smjeru da se ispune zla proroštva da će Rusija uništiti evropu…! Žao mi je, ali ovakav ishod može se samo promijeniti ako se dobije bitka na duhovnom polju. !

🐉®️
1 mjesec prije

Netko ocajnicki zeli globalnu katastrofu i unistenje.

držnedaj
1 mjesec prije

Poljaci su uvijek bili i ostali podguzne muhe.

tatamata
1 mjesec prije

ovo je mic -mic taktika , da vide sta ce rusi napraviti ako pocnu koristiti f16 iz rumunjske ili neke druge nato drzave

Rudar
1 mjesec prije

Mogli bi i amerikanci pa se nešto ne guraju.

македонец
1 mjesec prije

ovi idioti početče ww3 😡

Subaru avatar
1 mjesec prije

Hehehe, dva brata potpisuju za taticu eskalaciju do nuksa a Nosferatu to sve mora odobravati i slati ruse u smrt umjesto da je rus spalio bi lavića prije dvije godine i čića mića gotova prića. Zadnji milenij hazari uriniraju Rusiju i ruse a ovi to moraju trpiti jer isti vladaju i njima i onima koji sa zapada svako stoljece po dva puta salju horde đuropljana da smanje broj rusa.

Nenad
1 mjesec prije

A cime ce ih to rusiti?! Americkim patriotima? 😉 Ukrajincima nisu bas od neke koristi…

Max
1 mjesec prije

Ako stignu.

goran
1 mjesec prije

samo vi obarajte samo pazi tusk da ne bi dobio sarmat na glavu

zubenelakrab
1 mjesec prije

Ako se Poljska ili Rumunija, budu umešale u ovaj nepotrebni rat, njihovi će gradovi biti poravnati sa nekoliko taktičkih nuklearnih glava.
Stara se “zapadna” Evropa neće umešati jer će čuvati svoje gradove i stanovnike.
Samo će prokomentirat sa:” Ups, malo ste se zaneli.”
Isto vredi i za baltičke čivave.
A i neke jadranske.

beligorod
1 mjesec prije

Ukrajinci već čekaju u redu da se učlane u Ukrajinski legion

tihobl
1 mjesec prije

Matematicki zadatak:
Rusi mogu svaki dan ispaliti 50 geranijuma koji ce doci do poljske granice, zaokrenuti i sa zapada tuci Lavov. Za koliko dana ce NATO istrositi sve rakete?

Josip
1 mjesec prije

Poljski majmun bas trazi da i Poljska dobije po gubici ne vodeci brigu o svom narodu. Nisu njih Rusi tamo cetrdesetih dresirali bez razloga i izgleda da Poljaci nisu nista naucili.

R M
1 mjesec prije

Znači Poljska je već debelo z..rala na ovom EP. I oće rakete ili ne znam šta oćete više? Meni su dojave iz druge poljske lige dovoljne. Španci su osvežili reprezentaciju, igraju fudbal ali baš, i jako bih se iznenadio da ne osvoje ovo EP

vinko ivankovic
1 mjesec prije

Kao clanica NATO ona nema nikakve ovlasti uvlaciti NATO u rat sa Rusijom .To je idiotizam i smicalice od strane ovog pedofila i i ovog narkomana !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI