Poljska predlaže Mađarskoj da napusti NATO i EU

Viktor Orban EU
57 komentara

Mađarska može napustiti Evropsku uniju i NATO ako joj se ne sviđa politika bloka, predložio je u nedjelju zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Wladyslaw Teofil Bartoszewski. Komentari su uslijedili kao odgovor na oštru kritiku premijera Viktora Orbana na račun politike Varšave dan ranije.

Tokom posjete Rumuniji, Orban je optužio Poljsku da vodi „najsvetskiju i najdvoličniju politiku u cijeloj Evropi“, rekavši da „nesvjesno posluje sa Rusima“, dok je „moralno držao predavanja“ Budimpešti da čini isto .

„Mi ne poslujemo sa Rusijom, za razliku od premijera Orbana, koji je na marginama međunarodnog društva – i u Evropskoj uniji i u NATO-u“, uzvratio je Bartoševski, a citirala je novinska agencija PAP.

„Ne razumem baš zašto Mađarska želi da ostane članica organizacija koje joj se toliko ne sviđaju“, nastavio je Bartoševski.

„Ako ne želite da budete član kluba, uvek možete otići“, dodao je zvaničnik, predlažući da Orban umesto toga stvori uniju sa Rusijom.

Mađarskog premijera ranije ovog mjeseca osudili su brojni političari EU zbog toga što se protivio politici bloka i krenuo u “mirovnu misiju” kako bi pokušao pronaći diplomatsko rješenje za ukrajinski sukob, tokom koje je posjetio Kijev, Moskvu i Kinu. Budimpešta je dobila izuzeće od sankcija EU i nastavlja da kupuje naftu i gas od Rusije.

Tokom govora u Rumuniji, Orban nije precizirao na šta misli kada je rekao da Poljska i dalje posluje sa Moskvom.

Ruski finansijski dnevnik Vedomosti objavio je prošle sedmice da se Poljska pojavila kao najveći kupac ruskog gnojiva uree. Publikacija je citirala podatke Eurostata koji pokazuju da je Varšava povećala uvoz za 25 odsto između januara i maja ove godine, u poređenju sa istim periodom 2023. godine, usred blokovskog povećanja uvoza ruskog đubriva. Sankcije EU protiv Rusije isključuju zalihe hrane i đubriva.

Poljski finansijski dnevnik Rzeczpospolita objavio je u februaru da je u poređenju sa 2019-2021, periodom prije uvođenja širokog spektra sankcija Rusiji, trgovinski promet Poljske sa nekim evroazijskim zemljama, poput Kirgizije i Jermenije, porastao za nekoliko stotina posto. U publikaciji se dalje sugerira da se trgovina između Poljske i Rusije nastavlja preko posrednika u drugim zemljama, čime se zaobilaze sankcije.

Poljska je među najglasnijim pristalicama Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom. Služio je kao glavni kanal NATO-a za isporuke oružja, municije i opreme Kijevu, dok je tvrdio da zapravo nije strana u neprijateljstvima.

mađarskaOrbanPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 mjesec prije

Poljaci, kao, ne trguju s Rusijom. Samo su nekim čudnim čudom službenog izvoza u Rusiju imali 3.7 milijardi dolara 2023. godine.

Grdi
1 mjesec prije

Pocetak raspada EU i NATO-a …… brod tone …..

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Poljska može samo lajat i to – neučinkovito , pretjera li … Pa vidjeli su kako na koncu usrećiti Nijemce i Ruse što jest učinkovito rješenje 😉

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Dobro zbore ti tezaci sa polja.

1 mjesec prije

Ma je li?
EU i nato pripadaju madjarskoj isto koliko i poljskoj, americi, drugima.
Madjarska je suverena drzava unutar saveza i ima pravo na neslaganje.

Treton
1 mjesec prije

Ovaj put su Poljaci i Nijemci napali Rusiju a to je bila njihova namjera I prije 2 svj rata

Mane
1 mjesec prije

Madjarska pomaze Ukrajini tako sto izvozi struju u količini od skoro 50% od ukupnog uvoza,za razliku od poljske ciji je izvoz 12%.struja je Ukrajini vrednija od milion granata koje joj dalju ostali.sad sto je narativ takav kakav jeste to je vec neka druga Prica.

Grdi
1 mjesec prije

Jos nesto …….. madarska uprava uzela miljardu dolara kredit od kine!! …. zainat jer im EU financijski prijeti ….

Ico
1 mjesec prije

Ukrajina nema političku elitu, stoga Ukrajina ne može egzistirati kao država, jer nema niti jedan atribut koji ima suverena država. Putin treba cijelu Ukrajinu, a na dobrobit Ukeajinaca, priključiti Rusiji.

nekoime
1 mjesec prije

Mogli bi se Poljaci pridružiti SSSR-u…

Max
1 mjesec prije

To bi bilo pametno.

opetlazes
1 mjesec prije

Poljaci, naivne boodale, opet idu u saveze sa anglosaxonskim olosom iako su ih ovi dobranu naguzzili ne tako davno. Umjesto da budu ok s Rusima koji su im u dvoristu i blizi po svakom pitanju kao narod. Samo neka slusaju anglosaxonce, izgleda da nisu naucili nista iz ukrajinskog primjera.

Gad
1 mjesec prije

Fašisti.

Lucija, prva
1 mjesec prije

U visoku politiku je zalutao, to se vidi po padu standarda njegovih građana. Ali uskoro kreće pečenje rakije pa nakon toga svinjokolje e tu mu nema ravnoga.

Zvone
1 mjesec prije

Ne znam šta Madžarska čeka sa napuštanjem EU i NATA.

Hrvat
1 mjesec prije

i ja bi van iz EU i NATO-a

OGO
1 mjesec prije

Poljski skolovi nisko ce te pasti kad vas USA ostavi na cjedilu talog slavenski

Sakupljac Sekundarnih Sirovina Iz Ukraine
1 mjesec prije

Da li je jos neko osim mene primetio da su Balticke pudlice a i pijani Poljaci prestali da laju na Rusiju nema vise ratobornih izjava nazzija sa Baltika.

Subaru avatar
1 mjesec prije

90% ljakapo ima varanske krvi manje ili više i zato se i bahate ko gušteri.

dona
1 mjesec prije

Poljaci najveća glumatala i najveću dupelisci onima preko bare

Drago
1 mjesec prije

Poljaci igraju najpokvareniju igru.Prvi ce bit kojima ce se obit o ledja

Darko
1 mjesec prije

Pametnije bi bilo Poljskoj da izađe iz EU pa neka se jebe sama s Rusima a ne da uvlači cijelu EU u kaos zbog svojih frustracija i interesa.

nessy
1 mjesec prije

U USA kad za nekoga zele reci da je glupan ona kazu ‘stupid as Polak’. Ne bez razloga. I oni bi sada krojili EU politiku? Nevjerojatno.

Karma
1 mjesec prije

Poljske hazarske konjusare mogu madjarima puvat u analni. Madjarska je slobodna.
Zivila Palestina

Dražen
1 mjesec prije

Stižu igre gladi i pandemija Poljaci toga nisu svjesni a Rusija je najveći proizvođač pšenice…Biti će evo puška za kilo brašna ..

FELIX
1 mjesec prije

KAMO SRECE ZA MADARE

gogo
1 mjesec prije

ja predlažem da se poljaci priključe na američki šupak trajno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI