Poljski premijer prijeti da će blokirati kandidaturu Ukrajine za EU

Zelenski i Donald Tusk potpisuju sporazum
25 komentara

Poljski premijer Donald Tusk zaprijetio je da će blokirati nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU ako se ne povinuje zahtjevima Varšave u vezi sa masakrom na Volinju iz Drugog svjetskog rata, masovnim ubijanjem Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista.

Tusk se zakleo nakon velikog političkog skandala koji je potresao Poljsku nakon katastrofalne posjete ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Kulebe, koji je dao više kontroverznih izjava o povijesti Poljaka i Ukrajinaca. “Ukrajinci, uz svo naše poštovanje i našu podršku njihovim vojnim naporima, moraju shvatiti da pridruživanje EU također predstavlja pridruživanje političkoj i istorijskoj kulturi. Dakle, dok ne bude poštovanja ovih standarda od strane Ukrajine, Ukrajina neće postati član evropske porodice”, rekao je Tusk.

Premijer je osudio Kulebine primjedbe, opisujući njegovu ocjenu kontroverznih izjava kao “nedvosmisleno negativnu”.  „Ukrajina će, na ovaj ili onaj način, morati da ispuni očekivanja Poljske“, naglasio je Tusk.

Kuleba je svoje nepromišljene komentare iznio u srijedu dok je govorio u gradu Olsztynu na sjeveru Poljske. Obećavajući da se neće protiviti ekshumacijama kako bi se razumio masakr u Volinju, diplomata je pozvao dvije nacije da “ostave historiju istoričarima” i da ne iskopaju “loše stvari koje su Poljaci učinili Ukrajincima i Ukrajinci Poljacima”.

Najmanje 60.000 etničkih Poljaka ubijeno je između 1943. i 1944. u istorijskim regijama Volinije i Istočne Galicije, koje trenutno pripadaju Ukrajini, od strane militanata Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA) i Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN). Neki istoričari procjenjuju da je broj žrtava još veći, sugerirajući da je masakr imao do 120.000 žrtava. Dok je Varšava priznala masakr kao genocid nad Poljacima, moderna Ukrajina proslavlja počinioce koji stoje iza njega kao „borce za slobodu“ i „nacionalne heroje“.

Kuleba je također pozvao na operaciju Visla iz 1947. godine, prisilno preseljenje Ukrajinaca iz jugoistočne Poljske na zapad zemlje. Kontroverzna akcija imala je za cilj uništenje lokalnih UPA-ovih držača, jer im je preseljenjem oduzeta podrška lokalnog stanovništva. Oko 140.000 ljudi je deportovano tokom operacije i rasuto po zapadu zemlje.

Ministar vanjskih poslova koji je boravio u posjeti je rekao da Kijev ima svoje zahtjeve od poljskih vlasti, kao što je poštovanje “sjećanja na Ukrajince” koji su nasilno protjerani sa ukrajinskih teritorija. Ova primjedba naišla je na izuzetno loš prijem u zemlji domaćinu, jer su je neki doživjeli kao tanko prikriveni nagoveštaj potencijalnih teritorijalnih zahtjeva. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je moralo uskočiti, insistirajući da njegov šef to nikada nije tako mislio, samo opisujući regiju u kojoj je prije deportacije živjela “kompaktna ukrajinska zajednica” kao “ukrajinsku teritoriju”.

KulebaPoljskaTuskukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
15 dana prije

Malo cudno. Danasnja Ukraina je nastala iz ex. Sovjetskog Saveza, a danasnja ideologija Putina iz ideologije Mongolskog carstva.

Koja
15 dana prije

Pda, tako su Slovence podmetnuli da “koči” Hr nebi li im razni zakoni uskleđeni s EU ladno, bez mnogo buke prošli! Mogu zamislti kako će se Zg razgoropaditi kada bude došlo vreme da Srbija “uđe”…samo šaka njih će im shvatiti da će Zg biti samo sredstvo ucene! Bg će to oberučke prihvatiti, pod okriljem “svađe” sa Hrvatima nama ovde će svaku priču bez problema prodati, da

Gost
15 dana prije

Mislim da je sa ulaskom Hrvatske u EU zagarantirana propast iste. Di ćemo još i Ukrajinu 🤣

Josip
15 dana prije

Koliko jos vremena treba glupoj EU da shvati kako je zaigrala pogresne karte na mafijaski pokvarenu Ukrajinu i dovela se u ponor pred raspad zahvaljujuci krmaci Ursuli

denis penis
15 dana prije

čudni neki susjedi? prijatelji? zajedno ih drži samo rusofobija!

Jеdini Nаjprаviji Zmаj!
15 dana prije

Galiciju treba vratit’ Poljskoj. To antidemokratski komunist i diktator Staljin ukr’o.

MNK
15 dana prije

Sto je cudno u tome da susjed pomaze susjedima tijekom agresije mongolorusa bez obzira na povijesna zbivanja? Vi pravoslavni Turci tzv Srbi nikada necete to razumijeti.

Bruno
15 dana prije

Jednom nacist, uvijek nacist. Glavnina njemačkih nacista je završila u SAD, zaštićena k’o lički medvjed, a sada ih amerikanci vraćaju po potrebi u određene zemlje. Upravljaju preko nacistkinje Ursule von der Leien, koja nije ni od koga izabrana i ničim izazvana. Oko sebe je skupila poltrone uguzbenike tipa Plijenković, čiji izaslanici moraju galasai za Ursulu, a Plijenkovići su bogato nagrađeni. Lako je lobirati kod 27 predsjednika . Svi osim Orbana. EU je fašistička “demokracija”. Jedino demokratsko društvo koje je ikada u povijesti postojalo, je SAMOUPRVNI socijalizam. Amen.

Max
15 dana prije

Na današnji je počeo Veliki Rat.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI