Poljski premijer traži da se “zakopa” skandal oko Sjevernog toka

Sjeverni tok 2 napadi
27 komentara

Tko god je financirao i proveo diverzantsku operaciju, trebao bi zašutjeti, rekao je Donald Tusk

Poljski premijer Donald Tusk pozvao je odgovorne za dizanje u zrak plinovoda Sjeverni tok da “šute”, budući da obavještajni izvori u Njemačkoj ukazuju na zajedničku poljsko-ukrajinsku zavjeru za uništavanje podmorskih plinovoda.

Prema njemačkim državnim medijima, tužitelji u Berlinu izdali su u lipnju nalog za uhićenje ukrajinskog državljanina poznatog kao ‘Vladimir Z’ u vezi s uništavanjem cjevovoda. Radeći s timom sabotera, vjeruje se da je Vladimir Z unajmio jahtu u Poljskoj, otplovio do lokacije u Baltičkom moru kod danskog otoka Bornholma i postavio eksploziv na cjevovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2.

Njemački istražitelji podnijeli su zahtjev za suradnju sa svojim poljskim kolegama u nadi da će locirati osumnjičenika, za kojeg se kaže da je praćen do lokacije zapadno od Varšave prije nego što je nestao, izvijestila je njemačka državna televizija ARD.

U objavi na stranici X u subotu, Tusk je izgleda želio poništiti sve pokušaje da se istraži napad.

“Svim inicijatorima i pokroviteljima Sjevernog toka 1 i 2”, napisao je. “Jedina stvar koju biste danas trebali učiniti je ispričati se i šutjeti.”

Prema ARD-u, Poljska, unatoč međudržavnim propisima EU-a, nije odgovorila na zahtjev Berlina za suradnju. U intervjuu za Die Welt u četvrtak, bivši predsjednik njemačke vanjske obavještajne agencije, August Hanning, ustvrdio je da je Poljska vjerojatno bila uključena u omogućavanje napada.

“Čini se da je tamo djelovao ukrajinski tim”, rekao je, misleći na Poljsku. Međutim, dodao je, “ovo je naravno bilo moguće samo uz podršku zemlje.”

“Kada pogledamo kartu… prilično je očito da su poljske agencije bile angažirane ovdje, i mislim da ne samo agencije… Mislim da je to bio dogovor između [ljudi] na najvišoj razini u Ukrajini i Poljskoj”, spekulirao je.

Zamjenik poljskog premijera Krzysztof Gawkowski odbacio je Hanningove optužbe, rekavši u petak za Polsat da “Poljska nije sudjelovala ni u čemu”.

U siječnju je Wall Street Journal tvrdio da je poljska agencija za unutarnju sigurnost odbila predati svjedočanstva očevidaca koji su susreli posadu jahte, uskratila snimke CCTV-a iz poljske luke Kolobrzeg gdje je brod bio usidren i “nije odgovorila na upite, zamagljena ili je davao kontradiktorne informacije”, na pritisak njemačkih istražitelja.

Vodovodi Sjevernog toka uništeni su u rujnu 2022., više od godinu dana prije nego što je Tusk preuzeo dužnost. Međutim, čini se da je prethodna poljska konzervativna vlada otvoreno odobravala napad, a tadašnji ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski podijelio je sliku golemog curenja plina na mjestu eksplozije zajedno s natpisom “Hvala, SAD” nekoliko sati nakon eksplozije.

Dok su se njemački istražitelji očito udružili oko ideje da su naftovode uništili ukrajinski saboteri, alternativna teorija koju je iznio američki novinar Seymour Hersh tvrdi da je za to odgovorna CIA. Citirajući izvore unutar obavještajne zajednice, Hersh je tvrdio da su ronioci CIA-e koji rade s norveškom mornaricom postavili bombe s daljinskim aktiviranjem na linije prošlog ljeta, koristeći vježbu NATO-a u regiji kao pokriće.

Cilj operacije CIA-e, navode Hershovi izvori, bio je prekinuti glavne plinske veze Njemačke s Rusijom, uklanjajući priliku Berlinu da ukine sankcije Moskvi i nastavi isporuku plina.

Dužnosnici u Kijevu tvrde da je Rusija sama digla u zrak svoje cjevovode, što je tvrdnja koju je Kremlj ismijao.

Donald TuskPoljskaSjeverni tokukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
28 dana prije

A gdje su Mađari? Šute i strepe. Nema ni Turaka, broje pare, sute i strepe. Jedino se Putin2 uzmuvao u Azerbajdžanu ne bi li prisvercao koji kubik Gazproma.

nepoželjni
28 dana prije

“La pioggia d’agosto rinfresca mare e bosco”

Evo konačno i na moru malo kiše da osvježi “more i šumu” (no to neće biti dugotrajno) … i podsjetnik da kadkad pogledate u nebo i pratite tragove aviona koji se pojavljuju dan dva prije kiše a od sada naprijed vidjeti će se sve češće kako sa dan skraćuje pa će hladan zrak sa sjevera sve više pritjecati i u naše krajeve
Novi kišni val (ne prejak) i pojavu dugotrajnih tragova očekujem oko 26-28. 08. a jači pad temperature i kišu ponovo od 02.-05. 09. ……

(pogledajte moj odgovor @Kem Trejlu ispod mog komentara na zadnjem članku od Ive Kobaša od 02.08.2024.)

Darko
28 dana prije

Pa onda plati odštetu Rusima i Nijemcima majmune glupi?

nastran
28 dana prije

njega bi isto trebalo..budalu

Lucija, prva
28 dana prije

“Prema ARD-u, Poljska, unatoč međudržavnim propisima EU-a, nije odgovorila na zahtjev Berlina za suradnju. U intervjuu za Die Welt u četvrtak, bivši predsjednik njemačke vanjske obavještajne agencije, August Hanning, ustvrdio je da je Poljska vjerojatno bila uključena u omogućavanje napada.”

Ohoho. Samo ne odgovaranje je dovoljno za sumnju.

I ne radi se samo o najmu jahte, nego o nečem puno bitnijem: OPREMI koja je potrebna za operaciju (ukoliko se ne radi o posebnim brodu), a koja se nalazila i nalazi u poljskoj luci u blizini.

Pogledajte analize kada su se dogodile eksplozije

Jednostavno receno
28 dana prije

Ono kad nekome zaprijetiš javno i slučajno se ta prijetnja ostvari ko je prvoosumnjičeni? Pa vrlo vjerojatno žrtva što nije mislila prije….. Malo satire kada je sve danas satiranje…

Max
28 dana prije

Koga svrbi taj se češe.

abc
28 dana prije

Istina dolazi na vidjelo, pa sad krivci žele sve zakopati što dublje se može.

Franjo Vinkovski
28 dana prije

Poljaci su poznati po zakopavanju istine.

Zvone
28 dana prije

Sada društvenim mrežama kruže poslovica “Naivan kao Putin”. Pa i ja mislim da je tako.

Dokurčilomi
28 dana prije

Hajmo zakopati skandal u Katinskoj šumi. Jel može Polajci?

Zmаj-nаjpraviji
27 dana prije

Švabe su dobili naređenje iz Vašingtona da prozivaju Poljake i “Ukrajince” da bi prikrili činjenicu da su kauboji odgovorni za atentat na taj evropski gasovod. Sjeverni tok je (inter)evropski, ne samo ruski. Još jedan, dakle, “drž’ te lopova! povika lopov” trik. Distrakcija, jel’ te.

Nije bitno ko je to odradio, već ko je naredio atentat, i ko ima korist od toga. Korist imaju, naravno, američki superkapitalisti i norveški prebogati šeici. Ne norveški narod, jer oni imaju materijalnog mnogo više no što im treba, i extra lova im ne treba. 

Seymour Hersh je u pravu. (Seymour Hersh tvrdi da je za to odgovorna CIA)

Lucija, prva
27 dana prije

Sara traži parlamentarnu istragu u Njemačkoj: “Вагенкнехт је прецизирала: „Неопходно је истражити шта је влада Олафа Шолца знала о украјинском учешћу у дизању у ваздух Северних токова. У наставку је рекла: „Ако се испостави да је Берлин знао за терористички напад, а ништа није урадио, то ће бити скандал века у Немачкој. Парламентарна комисија треба да истражи улогу савезне владе у вези са терористичким нападима на гасоводе Северни ток. Посебно: да ли су канцелар и министри знали за план напада и у ком тренутку су то сазнали“. Вагенкнехт је оценила да је диверзија на гасоводима нанела озбиљну штету енергетској безбедности Немачке. Још је додала: „Јавност је незадовољна напретком истраге и незаинтересованошћу Шолцове владе за проналажење одговорних. Савезна влада још није урадила ништа да разјасни уништавање гасовода“. Немачко тужилаштво је диверзију приписало троје грађана Украјине и за њима расписало потерницу.” I nisu samo oni znali, nego i mnogi drugi. Nitko nije… Čitaj više »

Cut The B.S.
27 dana prije

Ha ha ha unajmio jahtu otplovio do cjevovoda i postavio eksploziv. Koja šuplja laž da se sklone sumnje sa glavnog izvođača.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI