Ponuđena nagrada za prvi F-16 oboren u sukobu u Ukrajini

F15E
28 komentara

Prvi ruski vojnik koji će uništiti jedan od američkih borbenih aviona F-16 koje će zapadne zemlje predati Kijevu, dobit će značajnu nagradu, objavila je privatna kompanija Fores.

Proizvođač keramičkih propanta ranije je isplatio nagrade za zapadnu opremu koju je iznijela ruska vojska.

SAD, Belgija, Danska, Norveška i Holandija su se obavezale da će ukrajinskoj vojsci dostaviti najmanje 60 F-16 do kraja ove godine. Početkom jula, holandska vlada je objavila da je neminovan transfer prvih mlaznjaka iz serije od 24.

“Biće nagrada za uništavanje borbenih aviona F-15 i F-16”, rekao je zamenik generalnog direktora Foresa Ilja Potanin u video snimku koji je u utorak objavilo rusko Ministarstvo odbrane. Nagrada za prvi oboreni avion iznosiće 15 miliona rubalja (170.000 dolara), naveo je izvršni direktor, dodajući da je takve planove potvrdio generalni direktor njegove kompanije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) ranije ovog leta. Ukrajina tvrdi da su joj potrebni F-16 za odbranu od ruskih raketa dugog dometa i za osporavanje vazdušne nadmoći Moskve nad linijom fronta.

Moskva je rekla da F-16 neće promijeniti ishod sukoba, baš kao što nije uspjelo ni drugo zapadno oružje dostavljeno Kijevu. Ruska vojska će uništiti avione kao što je to učinila i sa drugim ukrajinskim hardverom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije ove godine.

Odluka Washingtona i njegovih saveznika da isporuče Ukrajinu teškim oklopima zapadne proizvodnje početkom 2023., uključujući američke Abrams i tenkove njemačke proizvodnje Leopard, navela je ruske kompanije i zvaničnike da daju nagrade za takvu opremu, zarobljenu ili uništenu na frontline.

Prema Potaninovim riječima, Fores je isplatio slične nagrade u sedam navrata. Posljednji put, firma je isplatila nagrade ruskim vojnicima i oficirima iz raznih jedinica, uključujući artiljeriju i ratne dronove, za uništavanje “oko 17 Abrama i Leoparda”. Vojnici su dobili 500.000 rubalja (5641 dolara) za svaki takav komad opreme, prema riječima zamjenika generalnog direktora Foresa.

Vojnici i oficiri koje je takođe snimilo Ministarstvo odbrane dok su dobijali nagrade rekli su da su zapadna teška oprema za njih samo „redovna“ meta. Također su rekli da će novac koji su dobili biti potrošen na novu opremu koja će ih učiniti još efikasnijim na bojnom polju.

U martu su ruski vojnici snimili video, u kojem se jedan od njih podrugljivo zahvaljuje američkom predsjedniku Joeu Bidenu što je Kijev opskrbio tenkovima Abrams i dao ruskim vojnicima priliku da zarade dodatni novac uništavajući ih. Čovjek je također zatražio od Bidena da pošalje još više takvih teških oklopnih komada u Ukrajinu, dodajući da trenutno nema dovoljno da svaki ruski vojnik dobije svoj bonus.

F16rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 mjesec prije

Novčani poticaji obično se daju kada nema dobrovoljaca.

Pero
1 mjesec prije

Avion je takva meta na nebu da je to vrlo lako pogodit sadašnjim raketnim sistemima.Ne znam kako stoji sa onim “nevidljivima” i koliko su stvarno nevidljivi a F-16 to nije.

tihobl
1 mjesec prije

Ovo je bila 11 isplata nagrada. Odjednom su isplatili za 7 tenkova okoji su stradali u poslednjih mjesec dana na Avdejevskom pravcu.
PVO i piloti su se bunili sto za njih nema premija. Juce su oborili 6 americkih raketa. Zato im je sad ponudjena premija za F-16.
Puno je lovaca, a malo divljaci.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Nosferatu ne smije dirati hazariju cvaj inace da je rus bila bi već nuks pustinja tampon zona prema zlu sa zapada koje ruse ljeko čitav milenij. Ovi f16 i miraži su tu da Rusiju zaspu nuksom a njima će pilotirati djuropljani i kauboji. Kako to da hazari ne ubiše ni jednog brata u Rusiji i svi koji su stradali su rusi. Nosferatu i klorofilni antikrist ubijaju samo ruse i ukre a svoje ne diraju baš onako kako im tata stvor zapovjeda, tko puši te priće za malu djecu još je u matrixu.

tihobl
1 mjesec prije

Ruski bajkeri su postali konicka jedinica. Jurisaju na motorima umjesto na konjima. Eno ocistili su i Uzarnoje.

A da li ste vidjeli onog rusa na trotinetu?
Mlad momak sa lovackom puskom vozika se na el. trotinetu. Lik je lovac na dronove. Ima patrone punjenje nitima kelvara sa kojima skida dronove. Cesto ga vidjam na snimcima po telegramu kako se vozika na trotinetu kao da je u parku. On je po meni najludji rus, a iza njega je onaj sto bunkere unistava ubacujuci protivtenkovsku minu T-62.

tihobl
1 mjesec prije

NATO pritiska Kijev da mobilisu sve od 18 godina pa navise. Dolazio je Bernard Levi kod Sirskog i Ivo Dadler kod Zelenskog. Uskoro pocece mobilizacija omadinaca, a zatim i zena.

Koja
1 mjesec prije

Pihh…Žare i Dalibor obarali s dvokrilcem najmodernije neprijateljske avione

Steve
1 mjesec prije

Ništa ne loži tako dobro kao lova…

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Koliko daju ?! Javljam se dragovoljno 😁 a i treba mi novca 🤷

Max
1 mjesec prije

To nije nikakakav problem.

gogo
1 mjesec prije

pa, daju ukrima stare krame nadajući se da će im eu zamijeniti novima! Nikome se ne hebe za ukre !/2 %, svi žele zaradu !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI