Postojanje Izraela u opasnosti

Trump Izrael
26 komentara

Donald Trump je pozvao američke Jevreje da glasaju za njega na izborima u novembru, upozoravajući da bi, ako to ne učine, Izrael mogli uništiti njegovi neprijatelji.

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat za izbore 2024. govorio je na prikupljanju sredstava u nedjelju u opštini New Jersey sa značajnom jevrejskom populacijom. Tvrdio je da demokrate mrze Izrael i „u velikoj mjeri mrze“ jevrejski narod.

“Moramo pobijediti na ovim izborima. Trebamo da jevrejski narod glasa za Trampa. Ako nemate Jevreje koji glasaju za republikance… nećete imati Izrael još dugo”, rekao je Tramp. Kandidat za predsjednika također je obećao da će pomoći Izraelu da pobijedi u ratu protiv Hamasa ako bude izabran. Trump je ponovio svoju tvrdnju da se Hamasov napad 7. oktobra na Izrael, koji je pokrenuo rat u Gazi, ne bi dogodio da je on još uvijek na vlasti.

Prema istraživanjima istraživačkog centra Pew, istraživačkog centra sa sjedištem u Washingtonu, većina američkih Jevreja stalno je glasala za Demokratsku stranku. Međutim, Glas Amerike koji finansira država napomenuo je u maju da je sve veći broj podržao republikance na nedavnim izborima. Pittsburg Jewish Chronicle citirao je istraživanje njujorških birača u februaru koje pokazuje da je 53% jevrejskih glasača namjeravalo glasati za Donalda Trumpa u novembru.

Odnos između Bidenove administracije i izraelske vlade pogoršao se posljednjih mjeseci usred ofanzive jevrejske države u Gazi. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je izraelsko vodstvo na sveopšti napad na gusto naseljeni grad Rafah i rekao da bi to bila ‘crvena linija’. “Ako Izrael odu u Rafu, ja neću isporučivati ​​oružje,” izjavio je on.

Krajem aprila, Bajdenova administracija je pauzirala pošiljku municije koju su zvaničnici očekivali da će Izrael koristiti u Rafi.

Tramp je u aprilu istražio kako je Bajden vodio rat između Izraela i Hamasa. “Biden je potpuno izgubio kontrolu nad situacijom u Izraelu… Svakom Jevrejku koji glasa za demokratu ili glasa za Bajdena treba pregledati glavu”, rekao je.

Jevrejska država započela je ofanzivu na grad Gazan početkom maja usred rasprostranjene međunarodne osude. Izrael je najveći primatelj američke ekonomske i vojne pomoći od svog osnivanja 1948. godine, nakon što je primio oko 310 milijardi dolara (prilagođeno inflaciji) ukupne ekonomske i vojne pomoći, prema američkom vanjskopolitičkom trustu mozgova Vijeća za vanjske odnose. U aprilu je Bajden potpisao zakon o stranom finansiranju od 95 milijardi dolara koji je uključivao vojnu pomoć Izraelu.

IZRAELSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jure
1 mjesec prije

Ismail Haniya je ubijen jer je dva sata prije ubojstva s pametnog telefona jednog od njemu bliskih ljudi (taj je navodno nestao s lica mjesta nakon toga) poslao preko WhatsApp aplikacije svom sinu poruku a ješe su to pratile Iran je odlučio da će (tako stvar izgledaju sada a popodne ko zna) cijela osovina otpora učestvovati u odgovoru okupaciji. Na sastanku na kojem se odlučivalo kako odgovoriti Khamnei je žestoko napao IRG jer nije spriječila ubojstvo gosta Haniye. Postojale su dvije struje prilikom donošenja odluke. Većinska koja je bila za ponovni napad, ovaj puta s mnogo više raketa i dronova cijele osovine i oni drugi gdje bi se išlo na ciljana ubojstva počevši od Natanyahua i ministara pa do diplomskih predstavništva okupacije po svijetu. Hizbollah do odgovora prekinuo komunikaciju s javnošću. S obzirom na to da SIGURNO slijedi žestoki odgovor osovine otpora i da to najvjerovatnije vodi u regionalni rat… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Zidovi su odlučili u potpunosti zatrti sjeme upravo ubijenog čelnika Hamasa.

U listopadu 2023., ubili su mu u zračnom napadu 14 članova familije u Gazi, uključivši brata i nećaka.

U studenom 2023. ubili su mu unuku u zračnom napadu, a kasnije isti taj mjesec i najstarijeg unuka.

U travnju 2023. ubili su mu 3 sina u zračnom napadu, uključujući i 4 unuka – tri djevojčice i dječaka.

U lipnju 2024. ubijeno mu je još 10 članova porodice, uključujući i 80-godišnju sestru u zračnom napadu Izraela na al-Shati izbjeglički kamp u Gazi.

Jure
1 mjesec prije

Hizbollah je tajnim kanalima zatražio od najelitnije Sirijske postrojbe 4. gardijske brigade koju vodi Maher brat Sirijskog predsjednika Bashara Al Assada da se pripremi da po potrebi izvrši proboj na okupirani Golan uz pomoć proiranskih formacija iz Iraka, Afganistana i Pakistana koje su blizu crte razdvajanja što je i prema medjunarodnom pravu legitiman čin !!

trolling queen
1 mjesec prije

Donny – poručuju ti bijela kršćanska američka braća, oni koji rade i kojima uzimate poreze – da se prestaneš baviti nekakvim stvarima koje se tebe ne tiču – kažu ti neka se makneš od tog netanyahua, kažu ti da se ozbiljno pozabaviš pitanjem pobačaja, kažu ti da se okreneš američkoj ekonomiji i realnom otvaranju radnih mjesta (ne subvencionirana zbog “klimatske zelene” agende). Kaže ti ta velika skupina – da se okreneš prema njima i pitaš ih za mišljenje … jer ćeš, kažu oni, ako nastaviš ovim putem – izgubiti izbore. Velika skupina koja je izložena najgorim uvredama u SAD-u.

Josip
1 mjesec prije

Trumpe goni Izrael i zidove u tri PM i budi sretan da netko ocisti to smece. Jos ne shvacas da ces i ti morati napraviti njihovo tusiranje po Americi ako hoces dobro svojoj zemlji.

IRA
1 mjesec prije

Izrael je ubio čovjeka usred Teherana, a SAD u Vijeću sigurnosti proziva Iran da potiče eskalaciju. Zanimljiva logika…

Max
1 mjesec prije

Cionistička lutka.

Jure
1 mjesec prije

U Teheranu se održava zaključni dogovor svih članica osovine otpora kako napasti i kako se nakon toga braniti. Sastanku prisustvuje Ajatolah Khamnei.
Okupacioni medij Ma’ariv objavljuje (kao relevantnu) najnoviju verziju kako je izvršeno ubojstvo Ismaila Haniye. Prilikom mnogobrojnih posjeta Iranu Haniye je uvijek odsjedao na istom mjestu i to je olakšalo posao onima koji su ga likvidirali. Pod njegov krevet je postavljen eksploziv i aktiviran daljinskim upravljačem. Za one koji su u medijima vidjeli zgradu u kojoj je ubijen Haniye lako je zaključiti da nema vanjskih oštećenja (ruševina) na zgradi osim što je pročelje zgrade pocrnilo od dima tako da postoji logika da nije bilo vanjskog napada …. iako se nikad ne zna …

Jure
1 mjesec prije

Nasrallah na sprovodu Shukra doseljenicima okupacije; “RADUJTE SE SADA MALO JER PUNO ĆE TE PLAKATI” !!!!!!
P.S. Mislim da aludira na javne proslave po ulicama i trgovima tzv israela i dijeljenju slatkiša zbog proslave zločina

vrlodrag
1 mjesec prije

Budalaština. Pa Izrael je bure baruta na bliskom istoku.

Jure
1 mjesec prije

Iran je dopalo da tuče po Tel Avivu, Hizbollah je zadužio Haifu a koalicija Irački otpor i Ansarallah (Jemenski Husi) su zaduženi za energetski sektor pod kojim se posebno misli na 3 plinska polja u Sredozemnom moru. Da li će u udarima kakvu ulogu imati otpor s područja Sirije za sada nije poznato. Inače djeca od ludog oca i zle matere odgojena na Talmudu su još jučer isključili sve osjetljive energetske centre kako bi smanjili štetu na istima i na okolišu kad budu pogodjeni. Veleposlanstvo Švicarske u Iranu koje zastupa interese Jewmerike (USA nema ambasadu u Iranu) prenijelo je Iranskom ministru vanjskih poslova a ovaj dao predsjedniku Pazeshkianu poruku od Bidena za suzdržanost, kako je tzv israel spreman za rat a i da će USA braniti tzv israel u slučaju napada Irana i saveznika. Pazeshkian je poruku prenio Ajatolahu a ovaj odmahnuo rukom i promrmljao “ništa mu ne odgovarajte” !!!… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI