Prava kontraofanziva tek treba da počne?

Ukrajinska vojska
18 komentara

General pukovnik Aleksandr Sirski, koji komanduje ukrajinskim kopnenim trupama, rekao je u petak za The Guardian da njegove snage tek treba da pokrenu najozbiljniji napad svoje tekuće kontraofanzive protiv ruskih snaga. Međutim, kako se ukrajinski gubici zbrajaju, konsenzus u Vašingtonu, Moskvi i Kijevu je da ofanziva nije opravdala očekivanja.

“Svi žele da ostvare veliku pobjedu odmah i odjednom”, rekao je Sirsky za britanski list. “I mi isto. Ali moramo biti spremni da ovaj proces potraje neko vrijeme jer postoji mnogo snaga nagomilanih na svakoj strani, mnogo materijala i mnogo inženjerskih prepreka.”

“Naše glavne snage još nisu bile uključene u borbe, a mi sada tražimo, istražujemo slaba mjesta u odbrani neprijatelja”, nastavio je. “Sve je još pred nama.”

Sirsky je priznao da su borbe na Donjeckom sektoru fronta “teške” i “stresne”. Ruske snage su pokrenule ofanzivne operacije kako bi “preuzele inicijativu” u ovoj oblasti, rekao je Sirsky, potkrepljujući ranije izvještaje ukrajinskih zvaničnika.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je prošlog mjeseca da je Ukrajina okupila 12 brigada (koje se obično sastoje između 2.000 i 4.000 vojnika) za svoju ljetnu ofanzivu, uključujući devet oklopnih brigada koje je obučio i opremio NATO. Rusija tvrdi da je Ukrajina od početka kontraofanzive izgubila više od 13.000 vojnika, bilo ubijenih ili ranjenih.

Bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter pripisao je gubitke koje je pretrpela do sada najbolje opremljena i najbolje obučenoj brigadi Ukrajine, 47. mehanizovana brigada, preterano samouverenim procenama komandanata NATO-a i opsežnoj pripremi ruskih snaga.

Ukrajinski predsjednik Vladimr Zelensky priznao je da je napredak bio “sporiji nego što se željelo”, dok su američki i drugi zapadni zvaničnici zaključili da ukrajinska vojska “ne ispunjava očekivanja ni na jednom frontu”, navodi CNN u četvrtak. Ruski predsjednik Vladimir Putin pripisao je neuspjeh ofanzive ograničenjima u ljudstvu, te je u srijedu izjavio da “neprijatelj nema šanse” da ostvari pobjedu na bojnom polju.

Govoreći na državnoj televiziji u četvrtak, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da će Kijev pokrenuti onoliko ofanziva “koliko je potrebno da protjera Rusiju sa naše teritorije”. U tom cilju, ukrajinska vlada je posljednjih dana proširila svoje napore za mobilizaciju, izdajući sveopće pozive svim regrutima u najmanje dvije regije.

„Dodatna vojna oprema svakako može biti isporučena, ali [ukrajinska] mobilizaciona rezerva nije neograničena“, komentirao je Putin u četvrtak. “I čini se da su zapadni saveznici Ukrajine zaista spremni da vode rat do posljednjeg Ukrajinca.”

kontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Prava ofanziva tek treba da počne , a pravo uništavanje NATO fašista, takodje, tek treba da počne .

Tupko Glupko
1 godina prije

Možda je Putin-Prigožin sukob samo igrokaz i navlakuša da Ukri krenu opet u protuofenzivu i dožive još veći poraz.
Čime bi se odvratio Zapad od daljnjeg naoružavanja Ukrajine.
Jer mira nema dok ne dođe do pregovora i dogovora Rusa i Ukra – trenutna ukrajinska vlast nikako ne želi za pregovarački stol, a borit će se sve dok im Zapad šalje oružje.

darijoman
1 godina prije

S čim ? Sa pračkama i pljucama će početi kontraofanziva !

Stop budalama
1 godina prije

Svi su čekali na ukrajinski ” faktor iznenadjenja”

Max
1 godina prije

Pa neka krenu.

Ivan
1 godina prije

Jebala ih ofenziva i kontraofenziva jel je kretencinama trebalo rata i desetogodisnje provokacije Rusa dok nisu dobili po picki? Na kraju ce koknuti Zelenskog i prihvatiti ono sto im bude ostalo od Ukrajine. A svakim danom ce to biti sve manje i manje..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI