Predsjedavajući američkog Predstavničkog doma traži od Zelenskog da otpusti ukrajinskog ambasadora

Mike Johnson
10 komentara

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson pozvao je ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da smijeni kijevsku ambasadoricu u Washingtonu Oksanu Markarovu, optužujući je za miješanje u američke izbore.

„Zahtevam da odmah otpustite ukrajinsku ambasadorku u Sjedinjenim Državama Oksanu Markarovu“, napisao je Džonson u pismu Zelenskom u sredu. Visoki republikanac je napomenuo da je Markarova organizirala događaj u nedjelju u Scrantonu u Pensilvaniji, gdje je Zelenski posjetio lokaciju koja proizvodi artiljerijske granate koje je Ukrajina koristila u sukobu s Rusijom.

“Objekat je bio u politički osporavanom bojnom stanju, vodio ga je vrhunski politički surogat Kamale Harris, a nije uključio nijednog republikanca jer – namjerno – nijedan republikanac nije bio pozvan”, napisao je Johnson. „Obilazak je očigledno bio događaj stranačke kampanje osmišljen da pomogne demokratama i očigledno je mešanje u izbore.” Republikanac iz Luizijane rekao je da je njegova stranka izgubila povjerenje u sposobnost Markarove da služi u SAD-u i da bi je “trebalo odmah ukloniti s položaja”.

Dok i republikanci i demokrate podržavaju Ukrajinu protiv Rusije, Džonson je napisao, „naš odnos je nepotrebno testiran i bespotrebno okaljan“ kada Zelenski i drugi u Kijevu loše govore o republikanskim kandidatima u medijima.

„Ovi incidenti se ne mogu ponoviti“, napisao je Džonson, pozivajući Zelenskog da „odmah preduzme akciju“.

Pismo govornika dolazi nakon što je nekoliko republikanskih poslanika pozvalo Kongres na istragu posjete Zelenskog, optužujući demokrate da koriste vojnu imovinu – odnosno avion kojim je ukrajinski lider prevezao u Pensilvaniju – kako bi neprikladno podržali Harrisa u njenoj predsjedničkoj kampanji.

U intervjuu za magazin New Yorker objavljenom u nedjelju, Zelenski je tvrdio da Trump “zapravo ne zna kako da zaustavi rat”, dok je Vancea opisao kao “previše radikalnog”, a njegov nacrt prijedloga za prekid vatre kao “užasnu ideju”.

Ranije ovog mjeseca, Vance je skicirao prijedlog prema kojem sadašnja linija fronta postaje “jako utvrđena” demilitarizirana zona, Ukrajina odustaje od ideje o pridruživanju NATO-u, a Kijev dobija novac za rekonstrukciju od EU.

Zelenski je insistirao da je mir moguć samo ako Ukrajina povrati sve teritorije na koje je polagala pravo, uključujući Krim i četiri regiona koji su glasali za pridruživanje Rusiji. Moskva je saopćila da o njihovom statusu ne može pregovarati, dok je prijedlog Zelenskog odbacio kao smiješan i odvojen od stvarnosti.

Mike JohnsonSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
teta pedofilija
9 sati prije

odjebite ih ako vam ih je dosta..i gotovo

tihobl
8 sati prije

Skontali da siri sidu po Vasingtonu medju politicarima pa traze da se kurvetina protjera.

hiber
8 sati prije

Kao sto sam rekao Zelenski je Trumpu iskrojio nemogući položaj. Netanyahu se silno trudi u Libanonu ali izbori se dobijaju u jednoj državi USA. Praktički su se cijeli američki predsjednički izbori sveli na jednu državu Pennsylvaniju. Ostali ne moraji ni izlaziti-žali bože novaca na izbore. I upravo u toj državi, u rodnom gradu Bidena, Zelenski posjećuje tvornicu granata 155 koje po pakiranju idu direktno u Ukrainu. A republikanci se valjda zalažu za zatvaranje tvornice.🤔🤔🤔Ne bi dobro.

Max
7 sati prije

Opravdano.

OGO
5 sati prije

EU mora platiti rekonstrukciju ukkrajine .Nek plati onaj tko je kupio vecinu ukrajine.

Darko
5 sati prije

Spas za Ukrajinu je kapitulacija i čistka zapadnih hipoteka s kojima su im za pravo uzeli sve i skinuli im gače. Ali to ovaj korumpirani židovski majmun Zelenski ne može shvatiti i vrijeme je da ga Ukrajinci što prije skrate za glavu.

Za mirr
53 minuta prije

Kad bi tako i pojedine sve EU države svoju državu stavile na prvo mjesto!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI