‘Prijatelji mira’ objavili su rusko-ukrajinsko priopćenje

Mirovni Pregovori
21 komentar

Skupina zemalja s globalnog juga pozvala je na “trajno rješenje” sukoba

Kina, Brazil i više od desetak drugih članica skupine ‘Prijatelji mira’ pozvali su na trenutni prekid sukoba između Ukrajine i Rusije, a pekinški prvi diplomat izjavio je da je mir “jedina realna opcija” za dvije zemlje. nacije.

Sazvali su ga kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i brazilski predsjednički savjetnik Celso Amorim, inicijativa Prijatelji mira održala je u petak svoj prvi ministarski sastanak na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku. Sastanku, koji je Wang opisao kao forum za “objektivan i racionalan” dijalog o sukobu, prisustvovalo je 18 zemalja, uglavnom s globalnog juga. Mađarska i Turska bile su jedine članice NATO-a koje su poslale diplomate na konferenciju.

U zajedničkom priopćenju koje su potpisali Kina, Brazil i 11 drugih sudionika, grupa je pozvala na “sveobuhvatno i trajno rješenje strana u sukobu uključivom diplomacijom i političkim sredstvima temeljenim na Povelji UN-a”.

Ovo bi se rješenje trebalo postići slijedeći plan od šest točaka koji su Kina i Brazil objavili ranije ove godine, preporučeno je u priopćenju. Plan poziva obje strane da se suzdrže od eskalacije ili provokacija, povećaju humanitarnu pomoć i razmjenu ratnih zarobljenika, suzdrže se od nuklearnih prijetnji i napada na energetsku infrastrukturu i prisustvuju međunarodnoj mirovnoj konferenciji na kojoj će svi mirovni prijedlozi dobiti “poštenu raspravu”. ”

“Rusija i Ukrajina su susjedi koji se ne mogu udaljiti jedni od drugih i prijateljstvo je jedina realna opcija”, rekao je Wang tijekom sastanka u petak.

”Sve članice ‘Prijatelja mira’ su miroljubive zemlje. Mi nismo tvorci ukrajinske krize niti smo u njoj sudjelovali”, rekao je. “Nemamo osobni interes niti geopolitička razmatranja u vezi s ukrajinskim pitanjem. Okupljamo se ovdje kako bismo izrazili podršku miru i bili partneri za mir između Rusije i Ukrajine.”

Wangova izjava naišla je na gluhe uši na Zapadu. Obraćajući se novinarima nedugo nakon sastanka, američki državni tajnik Antony Blinken osudio je Kinu jer je izjavila da želi mir, dok je navodno dopuštala svojim tvrtkama da Rusiji prodaju komponente za vojnu opremu. “To se ne zbraja.” rekao je.

“Sjedinjene Države bi trebale prestati ocrnjivati ​​i namotavati Kinu”, odgovorio je Wang, dodajući da je Peking “uvijek inzistirao na promicanju mira i dijaloga, te je ulagao vlastite napore u promicanje političkog rješenja”.

U govoru u skupštini u srijedu, ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski ustvrdio je da bi “alternative, polovični planovi rješenja, takozvani skupovi načela” koristili samo Rusiji i da samo njegov ‘mirovni plan’ u deset točaka može riješiti sukob.

Kremlj je odbacio plan Zelenskog – koji poziva Rusiju da Ukrajini preda kontrolu nad Krimom, plati odštetu i preda vlastite dužnosnike sudovima za ratne zločine – kao “odvojen od stvarnosti”.

Moskva je voljna razgovarati o “stvarno ozbiljnim prijedlozima koji uzimaju u obzir situaciju na terenu”, izjavila je prošlog tjedna glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova. Svaki plan, dodala je, mora uključivati ​​Kijev povlačenje trupa iz ruskih regija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje i obvezivanje na vojnu neutralnost.

prekid vatrerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
8 sati prije

Kako se približava termin predviđen za novu “pandemiju”, “mirotvoraca” sve više.😁

Ante
8 sati prije

Ali amerima ne treba mir samo rat.

Mačak
8 sati prije

 koji uzimaju u obzir situaciju na terenu”

Znaci, Ukrajina smije zadrzati onaj komadić rusije koji kontrolira???

Max
7 sati prije

Lijepo ali uzalud.

Subaru avatar
6 sati prije

Što seru kvake, trajno rješenje je Rusija do Počajevske sveto uspenske lavre a hazari i ukri raus na ciozapad ko što je Brko otjerao haside normalne u Birobiđan, čića mića gotova hazar cvaj prića.

throne
5 sati prije

Dugo sam pratio i čitao, pa ne mogu da vjerujem sta se sve ovdje pise. Trolovi Buzinski ali i ostali prosto se nasladjuju povećanju eskalacije nasilja i broju ubijenih. Ma zanima me da li Ce Ti usranci koji glorificiraju ratove i pandemije stvarno Ici na front, jer je rat sve blizi izmedju Rusije i NATO-a (do kraja godine pocinju napadi na st Petersburg i Moskvu iz baltičkih zemalja (provaljeni plan NATO-a), da li ste spremni za guliti koljena i laktove i gubiti zovite u rovovima. I na bliskom Istoku se sve jace zakuhava. Nato ce na evropskom dijelu, dok USA na bliskom istoku i Tajvanu. Globalna elita radi sve sto je naumila unistenje ljudske populacije bez obzira kojoj strani pripadate za njih ste samo meso. Njima je važno bogatstvo, profit i moc. A to slijedi nakon rata i novih pandemija. Vidim da većina ljudi koji ne čitaju ovaj portal u… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI