Pripreme Izraela za invaziju na Liban

Hezbollah i Izrael
43 komentara

Izraelske oružane snage (IDF) planiraju uskoro ući u južni Libanon, izvijestio je ABC News u subotu, citirajući neimenovanog višeg američkog dužnosnika. Američki medij opisao je navodnu operaciju kao “vrlo ograničenu”, ali nije pružio mnogo detalja o njenoj prirodi ili kada bi mogla početi.

U srijedu, načelnik stožera IDF-a, general-pukovnik Herzi Halevi, najavio je moguću kopnenu operaciju u susjednoj državi dok je razgovarao s vojnicima stacioniranim na sjevernoj granici Izraela. Zračni napadi na Hezbolahove mete u Libanonu tokom prošle sedmice bili su posebno usmjereni na pripremu područja “za mogućnost vašeg ulaska”, rekao je general vojnicima.

Prema Haleviju, Izrael je i dalje tražio da raseljeni stanovnici iz sjevernih regija vrate u svoje domove. “Da bismo to učinili, pripremamo kopnenu manevar”, rekao je general, ne otkrivajući vremenski okvir za operaciju.

“Ući ćete, uništiti neprijatelja tamo i odlučno uništiti njihovu infrastrukturu”, rekao je Halevi, dodajući da je Hezbolah navodno pretvorio sela u “velike vojne uporišta, s podzemnom infrastrukturom, polaznim tačkama i lansirnim rampama na naše područje.”

Izrael i Hezbolah su povremeno razmjenjivali vatru tokom prošle godine, s obzirom da je potonji podržavao palestinsku stvar u svjetlu vojne operacije Zapadnog Jerusalema protiv Hamasa.

Zapadni Jeruzalem je drastično pojačao svoju kampanju protiv šiitske milicije početkom ovog mjeseca, ranivši hiljade u sabotažnoj operaciji usmjerenoj na ručne komunikacijske uređaje grupe i potom bombardirajući južni Libanon zračnim napadima. Izraelski napadi su odnijeli najmanje 1.300 života, prema libanskim zdravstvenim vlastima.

Izvještaj ABC-a došao je dan nakon što je ubijen vođa Hezbolaha, Hasan Nasrallah, u velikom izraelskom zračnom napadu na ono što je opisano kao glavno sjedište grupe u južnom predgrađu libanonske prijestolnice Bejruta. Milicija je potvrdila smrt svog vođe rano u subotu. Nije imenovan nasljednik Nasrallaha.

Zapadni Jeruzalem je kasnije u subotu izjavio da su eliminirani gotovo svi vojni vođe Hezbolaha. Također je objavio popis desetina vodećih zapovjednika milicije ubijenih tokom proteklih nekoliko sedmica.

Washington je reagirao na Nasrallahove smrt nazvavši je “mjerom pravde za njegove brojne žrtve, uključujući hiljade Amerikanaca, Izraelaca i libanskih civila”. Također je ponovio svoju punu podršku “pravu Zapadnog Jerusalema na samoodbranu”, ali je također naveo da SAD žele “deeskalaciju” sukoba.

Rusija je osudila izraelske napade u Libanonu, upozorivši da takve akcije prijete da cijeli Bliski istok gurnu u “veliki rat”.

HezbollahIZRAELLiban
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Graciela
4 sati prije

što me pobrisa???

Vox
3 sati prije

Rukovodstvu Irana bi najbolje bilo de se skloni u kakovu bošnjačku ili albansku džamiju (ako takova postoji u Iranu) jer to je misto di NATO i Izrael sigurno neće udarit…..sve drugo je “ajme meni”…..

aniki
2 sati prije

Iran će se tući po glavi što nije prije napravio nukice. Pogledajte samo Koreju, ni bliska nemaju muda da prismrde.

Josip
2 sati prije

Nije dosta što su američka govns izazvala rat na europskom kontinentu, sada ha izazivaju na arapskom. Prokleti bi Ameriknci i njihovi demokrati..

DEBELI ĐURO-ZAGORJE
1 sat prije

Glavno da je iranski ajatolah POBJEGAO U PLANINE !!!
JER TAMO NEMA ZIME !!!💪😀🎃🎃🎃🎃🎃

lole ribar
1 sat prije

Samo hrabro Bibi, normalni ljudi i demokratski svit su uz tebe!

Mačak
1 sat prije

Trump sije sve više uvreda: Kamalu Harris nazvao ‘mentalno poremećenom’

Mačak
1 sat prije

Marine Le Pen optužena za finansijsku prevaru, mogla bi dobiti kaznu do 10 godina zatvora

Još jedan Idol posrnuo

Pero
1 sat prije

Iako su unakazili zapovjedni kadar Hezbolaha Izraelci neče iči pješadijom jer je to samoubilačko,iza svakog grma čekat če ga neki Hezbolahovac.Za takve stvari oni imaju proxije,recimo u Siriji je bio ISIL i “demokratske snage” pa možda nešto tako organiziraju u Libanonu.Bio je tamo nekad veliki građanski rat.P:S:mrzim izraz građanski jer potiče od riječi građani,ispravno bi bilo bratoubilački.

Tupko Glupko
55 minuta prije

Sad će Bibi odmah stati jer je Francuska pozvala na hitni prekid izraelskih zračnih napada na Libanon i usprotivila se bilo kakvoj izraelskoj kopnenoj operaciji u Libanonu.

A Francuzi bitni u svijetu kao lanjski snijeg.
Ne mogu dovesti pod kontrolu niti svoju francusku koloniju Novu Kaledoniju na Pacifiku od 270.000 stanovnika 😁

Šutaju ih Afrikanci doma kada se sjete, sprdaju ih Rusi, izuzetni sa njima brišu pod..
Na što je Francuska spala sa Macronom i njegovom strankom.
U rangu Scholza i Baerbockove.

I još uvijek jedna od 5 članica Vijeća sigurnosti UN sa pravom veta.
Sramota.

Jadranka S.
29 minuta prije

Plan je da na Bliskom istoku ratuju Iran i njegovi saveznici sa jedne, te Izrael i Amerika sa saveznicima sa druge strane. Isto tako, planiran je rat Rusije i NATO na tlu Europe i Rusije. Namjera je da Kina u određenom trenutku napadne Tajvan kojeg će braniti Amerika. Kad rastrgaju Ameriku na više strana: bliski istok, tajvan, europa, tad će Kina napasti Ameriku, vjerojatno i Rusija.
Ovo je veliki reset i uvođenja planetarne tehnokracije sa Kinom na čelu. Rat je posljednja faza reseta. Svi lideri većih zemalja svjesno sudjeluju u tome, ali bez ljudskog roda ništa od toga.
Ako ljudski rod ne prihvati njihova rješenja za kaos koji planiraju stvoriti, sve pada u vodu.

Гавран
27 minuta prije

Libanska milicijska grupa Hezbolah uništila je raketnu bateriju iz izraelskog sistema protivvazdušne odbrane David’s Sling, prema brojnim izvještajima iz lokalnih izvora. Napad je uslijedio nakon višestrukih udara grupe milicija u proteklih deset mjeseci na izraelske sisteme protivvazdušne odbrane Iron Dome sa višestrukim uspjesima. Davidova праћка čini viši nivo izraelske mreže protivvazdušne odbrane namenjene za presretanje ciljeva kao što su borbeni avioni i balističke rakete, i ima relativno veliki domet od preko 200 kilometara i veliku visinu ciljanja. Iron Dome je, nasuprot tome, lakša i jeftinija komplementarna imovina optimizirana za neutralizaciju prijetnji nižeg nivoa kao što su dronovi i artiljerijske rakete. Ciljanje sistema Davidove praćke ukazuje na to da Hezbolah namjerava intenzivirati napade višeg nivoa na izraelske ciljeve koristeći balističke rakete, pri čemu su se prethodni udari oslanjali na sredstva niže klase kao što je artiljerija. … Uprkos tome što se smatra daleko najsposobnijim sistemom te vrste koji je postavila država… Čitaj više »

Warrior
21 minuta prije

Rusija osuđuje napade(masovno ubijanje stanovništva)na Libanon.👍

Zatim
2 minuta prije

Muslimani su upropastili Siriju, izraelskog neprijatelja

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI