Prvi američki F-16 stižu u Ukrajinu

Zelenski F16
13 komentara

Prva serija američkih borbenih aviona F-16 stigla je u Ukrajinu, objavio je Bloomberg u srijedu. Broj ratnih aviona je “mali”, rekli su izvori agenciji pod uslovom da ostanu anonimni. Kijev još nije komentirao prijavu isporuke.

Porijeklo aviona još nije jasno. Prošle godine je grupa NATO država, uključujući Dansku, Holandiju, Belgiju, Kanadu, Luksemburg, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju i Švedsku, formirala takozvanu ‘F-16 koaliciju’. Kasnije su se pridružile Grčka, SAD, Bugarska i Francuska.

Dok su se neke zemlje, uključujući Holandiju i Dansku, obavezale da će Kijevu dati 24 odnosno 19 aviona iz sopstvenih zaliha, druge su se obavezale na obuku ukrajinskih pilota. Norveška je takođe nedavno izjavila da će Kijevu pokloniti šest borbenih aviona. Prema izvorima na koje se poziva Bloomberg, rok isporuke određen za kraj ovog mjeseca je “poštovan”.  Ranije u julu, holandska vlada u odlasku je saopštila da su sve pripreme za isporuku F-16 završene i da će transfer biti obavljen “uskoro”.

Nejasno je da li ukrajinski piloti obučeni za upravljanje avionom od strane zapadnih pristalica Kijeva mogu odmah koristiti ratne avione, napomenuo je Bloomberg.

Glasnogovornica ukrajinskog ministarstva odbrane Diana Davityan odbila je komentirati ovo pitanje kada su je kontaktirali novinski mediji.

Moskva je više puta izjavljivala da F-16, baš kao i ostala zapadna oružja koja se isporučuju Kijevu, neće promijeniti ishod sukoba. Ruska vojska će uništiti avione kao što je to učinila i sa drugim ukrajinskim hardverom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije ove godine.

Prošle sedmice, glavni vojni komandant Kijeva, general-pukovnik Aleksandar Sirski, priznao je za The Guardian da će ukrajinska vojska morati da ograniči upotrebu F-16 kako bi izbjegla da ih ruske snage obore. Moskva ima “superiornu avijaciju” i “veoma jaku” protivvazdušnu odbranu, rekao je tada general, dodajući da će avioni američke proizvodnje morati da ostanu desetinama kilometara dalje od linija fronta kako bi izbegli ozbiljan rizik. Privatna ruska kompanija ranije je ponudila nagradu od 15 miliona rubalja (170.000 dolara) za uništavanje prvog F-16 u sukobu.

Rusija je više puta upozoravala da će sve veći nivo podrške koju zapadne države pružaju Kijevu samo produžiti sukob i ljudsku patnju. Nastavak isporuke sve težeg naoružanja Ukrajini takođe čini zapadne pristalice Kijeva de facto učesnicima sukoba, navodi se. Najviši zvaničnici u Moskvi, uključujući predsjednika Vladimira Putina, opisali su ukrajinsku krizu kao zamjenski rat koji Washington i njegovi saveznici iz NATO-a vode protiv Rusije.

F16rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Sest holandski aviona brani Izmail od geranja, vidjeli smo koliko uspjesno. Rusi su se prebacili na proizvodnju gerbera, drona slicnog geranju, ali puno jeftinijeg. Obaranje je neisplativo jer raketa vise kosta od drona. Zelenski je objavio moratorijum na isplatu kredita. Nije u stanju da vrati kredit iz 2021. od 700 miliona. Sto se tice stanja na frontovima ukratko: u Torecku rusi su krenuli u opkoljavanje juzne deponije jalovine (ja sam ocekivao da ce na juris zauzeti brdo i dominirati nad Toreckom), u Nju Jorku su zauzeli istocni dio grada i idu na opkoljavanje grupacije koja brani taj dio prve linije gradjene 10 godina (ja sam ocekivao da ce se kroz fabriku fenola probiti na sjever). Na pokrovskom pravcu stalno mijenjaju smijer – prvo krenu prema jednom selu, kad ukropi tu pojacaju odbranu upadnu u drugi selo, zaprijete trecem, ukropi nabrzinu prebace trupe, a rusi klepe ono prvo. Tako su juce… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Nekoliko desetaka F-16 koji će dolaziti malo po malo u Ukrajinu, i ne smiju ih koristiti da ih ne obore ruske zračne snage koje broje 1.100 borbenih zrakoplova u rangu F-16 i 400 novije generacije. Naravno da će biti uništeni – bilo u zraku, bilo na zemlji. Ovo je ništa drugo nego uništavanje europskih vojnih potencijala članica NATO saveza – koje traje već nekoliko godina početkom rata u Ukrajini – da bi se mogla naručiti nova vojna oprema. Od izuzetnih, naravno, da bude u skladu sa NATO standardima. Ukri su ovdje samo potrošna roba, kao i novci i vojna oprema EU članica. Fascinantno je primjetiti da niti vlasti u EU članicama niti ukrajinske vlasti ‘ne mogu’ doći do ovog zaključka, što je jasno i 12-godišnjem djetetu i ‘ne mogu’ doći do zaključka da u ratu sa Rusijom ne mogu pobijediti, kao ni u gospodarskim sankcijama. I što sad? Ništa, dalje… Čitaj više »

Radarista
1 mjesec prije

Nikako mi nije jasna ta zaluđenost medija sa F-16, pa to je borbeni avion u klasi MIG-29, SU-27 !!
Ukrajinci ih imaju pa ništa od svega toga, sad će stari F-16 nešto promjeniti.
Moralna dizalica ?
Teško ali uzmimo sa dozom mogućnosti.

Josip
1 mjesec prije

Cudi kako to da im Rusi ne pomlate transportne puteve ili to rade namjerno da sto vise zapadne tehnike odvedu na otpad?

nastran
1 mjesec prije

iči će sve u 16-naest

Max
1 mjesec prije

Neće dugo trajati.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

E ovo ce biti preokret u ratu i Ruje nahebase.

Karma
1 mjesec prije

Najvece pranje novca i pljacka glupe eu hazarske krcme

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI