Putin čestita novom iranskom predsjedniku

Vladimir Putin
7 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je sa svojim novoizabranim iranskim kolegom Masoudom Pezeshkianom, saopćeno je iz Kremlja u ponedjeljak.

Pezeshkian, star 69 godina, trijumfovao je u drugom krugu izbora proteklog vikenda, osvojivši tri miliona više glasova od Saeeda Jalilija. Iranci su izašli na birališta nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija 19. maja u helikopterskoj nesreći.

“Obje strane su izrazile zadovoljstvo visokim nivoom dobrosusjedskih odnosa koje su Rusija i Iran postigli i potvrdili su svoju spremnost za blisku saradnju u daljem razvoju međusobno korisne saradnje u različitim oblastima”, navodi se u saopćenju Kremlja o telefonskom razgovoru u ponedjeljak.

Putin i Pezeshkian su se također složili da organizuju lični susret tokom ove godine. Nakon objavljivanja rezultata izbora u Iranu, ruski predsjednik je poslao Pezeshkianu čestitku putem telegrafa.

“Nadam se da će vaše aktivnosti kao predsjednika doprinijeti daljem proširenju konstruktivne bilateralne saradnje u svim oblastima na korist naših prijateljskih naroda, u interesu jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti”, rekao je Putin u poruci, prema Kremlju. “Želim vam uspjeh, dobro zdravlje i prosperitet.”

Rusija i Iran su pojačali ekonomske i vojne veze kako bi se nosili s embargom predvođenim SAD-om, nedavno proširujući trgovinu prirodnim gasom. Moskva i Peking su također podržali obnovu nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, koji je Vašington jednostrano odbacio 2019. godine.

iranMasoud Pezeshkianrusijavladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
🐉®️
1 mjesec prije

Kad Putin pozeli dobro zdravlje mora da nije zadovoljan izborom.

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

Viki
1 mjesec prije

Dva diktatora, ne zna se koji je gori.

opetlazes
1 mjesec prije

Hihihihoho, nas tri brata jedan nam je tata.

opetlazes
1 mjesec prije

Jos jedan mladic u naponu snage.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI