Putin hvali Modijevo vođstvo

Modi i Putin
9 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je u ponedjeljak vještine vođenja indijskog premijera Narendre Modija dok su se sastali na večeri u Moskvi.

Putin je dočekao Modija u svojoj službenoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu i čestitao indijskom premijeru na njegovom ponovnom izboru za treći uzastopni mandat prošlog mjeseca. “Mislim da to nije bilo slučajno, već rezultat vašeg rada kao šefa vlade kroz mnogo godina”, rekao je ruski predsjednik.

Iako je Modi-jeva stranka Bharatiya Janata (BJP) izgubila apsolutnu većinu u 543 člana Donjeg doma (Lok Sabha), prešla je većinsku oznaku uz pomoć saveznika. Putovanje u Rusiju Modijevo je prvo državno posjetu inostranstvu nakon ponovnog izbora.

“Znate kako postići rezultate u interesu Indije i indijskog naroda”, rekao je Putin, dodajući da veličina indijske ekonomije i činjenica da je sada najmnogoljudnija zemlja na svetu znače da su horizonti planiranja porodice ljudi u porastu. “I to znači da se osjećaju samopouzdano, stabilno, što je vrlo važno.”

Indija je 2022. godine prestigla Veliku Britaniju kao petu najveću ekonomiju sveta i na putu je da prestigne Japan i Nemačku i dostigne treće mesto do 2027. godine. Ministarstvo finansija zemlje predviđa da će indijska ekonomija do kraja decenije preći 7 biliona dolara.

Modi je zahvalio Putinu što ga je ugostio i rekao da s nestrpljenjem očekuje njihove zvanične razgovore u utorak, “što će sigurno daleko doprineti učvršćivanju veza prijateljstva između Indije i Rusije.”

Prema izveštaju Economic Times-a, dva lidera su razgovarala o “eurazijskom pejzažu”, potencijalnim indijskim ulaganjima u Rusiju radi smanjenja trgovinskog disbalansa, nadolazećem BRICS samitu u Kazanu, pojačavanju zajedničke proizvodnje odbrane u okviru programa ‘Make in India’ i proširenju prisustva Indije na Dalekom istoku preko pomorskog koridora Vladivostok-Čenaj. Modi će nastaviti razgovore s Putinom u utorak.

Modi-jeva poseta Rusiji, prva od izbijanja sukoba u Ukrajini, dolazi usred intenzivnog nadzora Zapada.

SAD su u ponedeljak izrazile zabrinutost zbog odnosa Indije s Rusijom, pozivajući Modija da “naglasi teritorijalni integritet Ukrajine” tokom sastanka s Putinom.

IndijaModiPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Da, I??
1 mjesec prije

Da ga njegov narod tako hvali, pobijedio bi na izborima

Tысяча = Tisuća
1 mjesec prije

Indijci se ponasaju kao da je Indijac dosao na mjesec.
Ponosni su.

Dokazuju – na svoj nacin – da je Modi bolje primljen od kineskog predsjednika Xi.
Vjeruju da su odnosi jaci i bolji izmedju Rusije – Indije nego Kina – Rusija.

Govore da ce Indija spasiti Rusiju od zapada i Kine.

Ja mislim da to nije bas tako, to nije
zero game
nego da ce svatko profitirati od visepolarnog svijeta.

Vjerujem da ce i EU i Amerika profitirati od visepolarnog svijeta, samo na pocetku ce ih malo poremetiti a jednom kad prihvatu svijet kao visepolaran, cijeli svijet ce imati vecu stopu ekonomskog rasta, cijeli svijet ce profitirati od turizma, patenata, pronalasaka i trgovine.

dar-co
1 mjesec prije

Modi i Indijci znaju bez Rusije bi Indija ponovo usla u neokolonijalizam, ponovo bi je zapad eksploatirao… i eksploatirati 1.5 miljardu stanovnika bi bio i te kako veliki profit za zapadnjake.

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

Peter Tosh
1 mjesec prije

Nisam nacionalist ali stvarno mrzim Indijce.

FELIX
1 mjesec prije

OVOGA SE NATO NE VESELI

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI