Putin i bin Salman ističu važnost suradnje OPEC+

Putin i Bin Salman
17 komentara

Ruski predsjednik razgovarao je o bilateralnim odnosima sa saudijskim prijestolonasljednikom

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je telefonski razgovor sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, ističući stratešku važnost skupine zemalja OPEC+ za globalna energetska tržišta, navodi se u priopćenju Kremlja u srijedu.

Dvojica čelnika razgovarala su o suradnji u trgovini, kao i partnerstvu u političkom, gospodarskom i energetskom sektoru “na temelju načela uzajamnog poštovanja i uvažavanja međusobnih interesa”.

Izjava Kremlja također je naglasila uzajamnu predanost nacija zajedničkim naporima potrebnim za osiguranje stabilnosti globalnih energetskih tržišta kao stupa svjetske ekonomske sigurnosti. Naglašena je važnost daljnje bliske koordinacije unutar okvira Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, poznatih kao OPEC+, kako bi se ispunio taj cilj.

Nastojeći ojačati tržište usred mlakog rasta potražnje za naftom i geopolitičkih napetosti diljem svijeta, grupa je napravila niz dubokih rezova proizvodnje od kraja 2022. U lipnju je srezala proizvodnju za 130.000 barela dnevno (bpd) na 40,87 milijuna bpd. Prošlog mjeseca OPEC+ je pristao produljiti većinu smanjenja proizvodnje do 2025. godine.

Saudijska Arabija, treći najveći svjetski proizvođač nafte, i Rusija – trenutno rangirana kao najveći proizvođač sirove nafte u OPEC+ – održavaju bliske odnose unatoč sankcijama Zapada vezanim uz Ukrajinu, koje Rijad nije podržao. Ranije ove godine, kraljevstvo se pridružilo ekonomskoj grupaciji BRICS-a, zajedno s Egiptom, Iranom, Etiopijom i UAE. BRICS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina. Južna Afrika pridružila se 2011.

Prošlog mjeseca Saudijska Arabija odbila je potpisati završno priopćenje koje su izdali sudionici ‘Ukrajinskog mirovnog samita’ u Burgenstock Resortu u Švicarskoj, navodeći odsutnost Rusije kao ključni razlog. Drugi veliki igrači globalnog juga, poput Kine, Indije, Brazila, Meksika i Indonezije, bojkotirali su skup ili nisu potpisali dokument.

Mohammed bin SalmanOPECPutinrusijasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Vrlo važno savezništvo.

Motorola
1 mjesec prije

Cjela EU je jako korumpirana;
Brat njemačkog kancelara Olafa Scholza slučajno se pokazao jednim od najbogatijih dužnosnika u zemlji. Jens Scholz, 64, vodi Sveučilišni medicinski centar Schleswig-Holstein. Pod njegovim je vodstvom ta zdravstvena ustanova ušla u minus za 100 milijuna eura, što Jensa Scholza nije spriječilo da uz plaću dobije godišnji bonus od 180 tisuća eura, što je 480 tisuća eura godišnje, rekao je predstavnik bolnice Novine Kieler Nachrichten da su sve informacije u vezi s bonusom za Scholza “povjerljive”.

tatamata
1 mjesec prije

zmaju iz spajze ,,sta ti velis na ovo ?

tihobl
1 mjesec prije

Dogovaraju cijenu nafte, ali nafta nije jedina.
Iran uvozi ruskog gasa koliko sva 4 sjeverna toka – 110 milijardi kubika. Izvozi ga najise u Saudijsku Arabiju. A onda EU uvozi taj gas kao katarski ili americki.
Ruski izvoz je ostao isti. Evropski uvoz je ostao isti.
Jedina razlika je u cijeni – nije vise po 270$ kao na dugorocnim ugovorima.

Antee
1 mjesec prije

Mi Balkanci smo bili jako odavno programirani da su podjele u svijetu
crnac-bijelac-azijat
a onda je Balkancima ubacen novi program da se svijet dijeli na
pravoslavne, katolike, muslimane, krscane…danas vidimo da tako nije.

Danas je svijet podjeljen blokovski
jesi li za NATO pakt, jesi li americki satelit, da li podrzavas da Amerika zagospodari svijetom ili ne.

Lupo
1 mjesec prije

Sto se krije iza ovog – Shadow Fleet, izgleda da NATO-vci ciljaju na brodove koji prevozu robu za i z Rusije?

Basinac
1 mjesec prije

Sve poravnati,pa iznova,mozda bude bolje.

vigor komar
1 mjesec prije

mozda vlado trazi savjet kako da likvidira vucica zbog snabdjevanja kijeva streljivom? ono da udje u zgradu citav a izadje rinfuzo ko onaj novinar?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI