Putin najavio proizvodnju projektila

Putin - Iskander
67 komentara

Moskva je spremna započeti proizvodnju sustava koji su prije bili zabranjeni sada već nepostojećim INF sporazumom, rekao je ruski predsjednik

Ruska obrambena industrija spremna je započeti s proizvodnjom projektila srednjeg i kraćeg dometa koji su bili zabranjeni prema sada već nepostojećem sporazumu sa SAD-om, objavio je u četvrtak predsjednik Vladimir Putin.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz doba Hladnog rata zabranjivao je ove sustave, ali su se SAD iz njega povukle 2019. Moskva je odlučila zadržati zabranu sve dok je se i Washington pridržava.

“Kao što sam rekao, u vezi s povlačenjem SAD-a iz ovog sporazuma i najavom da pokreću proizvodnju, također se smatramo ovlaštenim pokrenuti istraživanje, razvoj, au budućnosti i proizvodnju”, rekao je Putin u četvrtak na konferencija za novinare nakon samita Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u Astani, Kazahstan.

“Provodimo ovo istraživanje i razvoj i spremni smo za početak proizvodnje. Već smo načelno već dali relevantne upute našoj industriji”, dodao je.

Putin je tijekom sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u Moskvi prošli tjedan spomenuo mogućnost da bi Rusija mogla obnoviti proizvodnju prethodno zabranjenih raketnih sustava, navodeći kao razlog “neprijateljske akcije” SAD-a.

“Sada znamo da SAD ne samo da proizvodi te raketne sustave, već ih je također donio u Europu, Dansku, za korištenje u vježbama. Nedavno je objavljeno da su na Filipinima”, objasnio je tada Putin.

Potezi Washingtona nisu Moskvi ostavili drugog izbora osim da oživi svoje programe srednjeg i kratkog dometa, rekao je, dodajući da će oni biti raspoređeni “na temelju stvarne situacije, ako bude potrebno”.

INF ugovor iz 1987. zabranio je SAD-u i Sovjetskom Savezu proizvodnju i postavljanje zemaljskih balističkih i krstarećih projektila – kao i njihovih odgovarajućih lansera – dometa od 500 do 5500 km (310 do 3420 milja). Ugovor nije utjecao na sustave bazirane u zraku ili moru s istim dometom. To je pomoglo smanjiti napetosti oko postavljanja nuklearnog oružja u Europi.

Rusija kao nasljednica SSSR-a nastavila se pridržavati ugovora, istovremeno izazivajući zabrinutost da su američke instalacije u istočnoj Europi – navodno dizajnirane kao obrana od projektila – prekršile ugovor jer su njihovi lanseri bili sposobni postaviti i streljivo za napad na zemlju. Godine 2019. Washington se povukao iz sporazuma, optužujući Moskvu da ga je prekršila, a da nije ponudio dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

proizvodnjaProjektiliPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 dana prije

Kod rusa sve naopako:

Русија је постала шампион у смањењу јавног дуга у Г20.

Namjerno spustaju dugove dok se sav zapad prekomjeno zaduzuje.
Cisti inat.

tihobl
3 dana prije

Блоомберг преноси да Украјина разматра могућност да руски гас замени азербејџанским за снабдевање Европској унији преко свог система за транспорт гаса.

A azeri uvoze od Rusije da pumpaju prema Turskoj.
u prevodu: Azeri ce kupiti gas od rusa, preprodati Zelenskom uz proviziju i tranzitne takse od Azerbjedzana do Ukrajine. Onda ce Kijev preprodati EU uz proviziju i tranzitne takse.
Rusi ce dva puta naplatiti tranzit – do Azerbejdzana i od Azerbejdzana, a gas ce i dalje teci kao i do sad bez ikakvih skretanja prema Azerbejddzanu. Zahvaljujuci Zelenskom koji mrzi prefiks rus, ruski, imace dodatnu zaradu. I Baku imace zaradu a da prstom ne mrdne. Niko se nece pitati kako Azerbedzan salje Kijevu 10x vise gasa nego sto proizvodi.
I neka mi neko pokusa objasniti da Zelenski nije agent KGB.

Nije baš isto
3 dana prije

Imas 6500 A bombi a još je bojis

Slucaj za psihikatriju

tihobl
3 dana prije

ПВО системи С-350 Витјаз се боре на фронту
I bilo je vrijeme da ga ukljuce u borbu. Odjednom presrece 16 raketa i ne mogu ga preopteretiti kao S-300/400.

tihobl
3 dana prije

Sad niz vijesti iz 404:

Залужни је отишао у Лондон.

Нацистичка група „Азов” извела је „тихи државни удар” у Украјини и заправо влада земљом, каже амерички новинар Ким Иверсен.

tihobl
3 dana prije

Посланицa Радe Оксана Дмитриева:

Идемо у болнице, а доктори директно кажу да нам је неурохирург одведен. И то не као лекар, већ стрелац.
Да, сви се узимају као стрелци.

Ove godine ni jedna ukrajinka nije upisala medicinski fakultet jer su svi medicinari oba pola podlozni regrutaciji.

tihobl
3 dana prije

Украјина је спремна да крене у контраофанзиву када Запад опреми 14 нових бригада Оружаних снага Украјине – Зеленски

Prvo – on ne moze nahvatati ljudi za novih 14 brigada.
Drugo – zapad mu nece dati tehniku vec ce zahtjevati da pjesadija ide u juris. Meso je jeftino.

tihobl
3 dana prije

Одсуство више прстију или фаланги прстију, одсуство шаке и друге врсте ампутација или дефеката према листи болести Министарства одбране Украјине карактерише се као „мање оштећење функција“ или „умерено оштећење функције”, не ослобађајући га од мобилизације.

tihobl
3 dana prije

Глумац Зеленског „95. квартала” на непознат начин је побегао из Украјине и настанио се у САД
„Пустите ме да будем издајник у очима многих, али мој син ће одрастати уз тату“, написао је 34-годишњи Ханумак, који је са Зеленским радио у кварталу 95.

tihobl
3 dana prije

Актери кабинета председника напумпају тему општом мобилизацијом од 500 хиљада људи, а затим још 50 месечно, што показује стварне размере губитака у Оружаним снагама Украјине! Ако се таква стратегија спроведе, онда ће Украјинци у будућности престати да постоје као нација, цео генофонд ће погинути или бити осакаћен на фронту.
резидент_уа

tihobl
3 dana prije

Наш извор у ОП-у је рекао да је СБУ направила вештачку мрежу шверцера који им помажу да путују у иностранство, али када се Украјинци окупе у групу од 5-20 људи, снаге безбедности их приводе на граници. На овај начин се постиже медијски ефекат када у медије процуре информације о другој групи бегунаца ухваћених у покушају да пређу границу. Све групе веће од 3-5 људи се стварају вештачки, а новац се даје од снага безбедности и не враћа се.
резидент_уа

tihobl
3 dana prije

Украјинци се суочавају не само са „црном зимом“, већ и читавим мрачним годинама — земља ће искусити несташицу енергије до 2026. То произилази из меморандума који је Украјина потписала са ММФ-ом.

Pojasnjenje: MMF zahtjeva stalna poskupljenja struje kako bi se vracali krediti. Od 2026. cijene bi bile tolike da bi struju mogli placati samo bogatasi i vise nebi bilo iskljucenja.

Али знате ли шта је у овој ситуацији најзанимљивије? Чињеница је да иако су нестанци струје постали уобичајена појава (и то упркос ниском нивоу потрошње услед скоро потпуног уништења индустрије), струја се и даље извози у Европску унију по дампинг ценама. То је због чињенице да су нуклеарне електране Хмељницки и Ривне завршиле на „острвима“, а сада морају да шаљу вишак у Пољску, док добијају преливе из Европе по превисоким ценама. Али Украјина сада не може да диктира своје услове.
резидент_уа

tihobl
3 dana prije

Наш извор у ОП-у јавио је да је Зеленски обећао нову контраофанзиву крајем лета, чему се Сирски успротивио, због чега је био критикован.
резидент_уа

tihobl
3 dana prije

Наш извор у ОП-у је рекао да не постоји стратегија за дуги рат на Банковој, сада је главни задатак издржати до избора у Сједињеним Државама без озбиљних губитака територије.
резидент_уа

tihobl
3 dana prije

Наш извор у ОП-у рекао је да је Трамп одбио да се састане са Зеленским, упркос покушајима лобиста да организују састанак. Главни кандидат за место председника САД игнорише било какве покушаје Канцеларије председника да организује преговоре.
резидент_уа

tihobl
3 dana prije

Наш извор у Генералштабу је рекао да је тренутно велики проблем са уписом на војне факултете због нацрта закона о мобилизацији, сви дипломци се одмах шаљу на фронт након обуке. Оружане снаге Украјине имају озбиљан проблем са млађим официрима, али сада се појављује још један проблем што талентовани млади момци не желе да иду на школовање за војску, чак ни на буџетска места.
резидент_уа

tihobl
3 dana prije

Непријатељ је почео да напада лучку инфраструктуру због употребе сувотоварних бродова за ракетне бацаче који погађају Крим!
Генералштаб користи луке Одеске области у војне сврхе и уништава инфраструктуру.
Непријатељ је покренуо ракетни напад на Одеску област. Цивилна лучка инфраструктура је на удару.
Сва кретања бродова се снимају, али у Генералштабу сматрају да је главно да се удари на Крим и нико не брине о последицама.
резидент_уа

tihobl
3 dana prije

Због мобилизације радника, постоји недостатак кадрова у структурним одељењима Кијевске градске државне управе и општинских комуналних предузећа града. До краја јуна имају више од 6,5 хиљада слободних радних места. Највише од свега недостаје професионалних занимања: електричара, механичара, возача, радника на уређењу. Ово је саопштила прес служба кијевске градске државне управе у одговору на захтев јавности. Према Кијевској градској државној администрацији, најтежи недостатак особља осећа се у предузећима транспортне инфраструктуре. У предузећу Киивпасстранс има око 1,5 хиљада слободних радних места. Недостатак особља достиже 27%. Предузећу су потребни механичари за поправку возних средстава и возила на точковима, као и возачи категорије „Д“ и „ДЕ“ за превоз путника у јавном превозу. Поред тога, Кијевпасстрансу су потребни инспектори, електро и гас заваривачи, стругари, електричари. У кијевском метроу није попуњено око 1.100 радних места. Недостатак радника је 15% укупне радне снаге. Конкретно, метроу су потребни машиновође, електромеханичари и механичари. Више од 1.500 радника недостаје у… Čitaj više »

tatamata
3 dana prije

uvijek ista gamad se povlaci iz svih sporazuma …

Lucija, prva
3 dana prije

Nek uzme netko lopatu i rokne tihobla po tikvi da ne trebamo čitati njegove izričaje.

gigi pinna
3 dana prije

Klasika – američka akcija i ruska reakcija, i to češto sa zakašnjenjem.
Da bi pobijedio ove zapadnjačke luđake, koraš biti luđi od njih.

Max
2 dana prije

Rusija nakon što ju je zapad izopćio i izolirao , napušta sve sporazume koji su istom tom zapadu jamčili sigurnost i zbog kojeg ih je Rusija zvala partnerima. Toliko o smislenosti zapadne politike koja je svijet koji je imao smislenu sigurnosnu arhitekturu gurnula u kaos.

Subaru avatar
2 dana prije

Koga ovaj varan folira, Rusiji smanjuju broj rusa konstantno zadnji milenij huskajuci Europljane i kauboje u zadnje vrijeme da joj se svete za Svjatoslava. Ova zdapi gušterska je trebala opaliti jedernu na Latvija jos 22 a ne da Ruse šalje u smrt a rekao je da se rat vise neće voditi na ruskom teritoriju a Rusiju hazari uz pomoć braće sa ciozapada preoravaju svako malo. Lijepo sam vam ovdje prije deset godina rekao da će ratove odlučivati nano, mikro, mini I makro dronovi. Oni su obesmislili priobalu mornaricu (Ruse su otjerali sa Krima za kojeg sam vam rekao da je neobranjiv bez dubine od 500 km), zrakoplovstvo ako je jaka pzo nema smisla, po par dronova naganja jednog vojaka a kad zaživi kaubojskovaranski replikator gotovo je sa vojacima bukvalno. Pričaju da Rusi obučavaju 4 i po milijuna vojaka ali to su priče za malu djecu, Babiću trubim dvije godine da… Čitaj više »

Jadranka S.
2 dana prije

Kad nešto proiziđe iz uma, to je samo tehnologija. Tehnologija je bijedna stvar, to nije uvid, već primjena uvida. Tehnologija proizlazi iz uma, jer je i sam um tehnološko sredstvo – biološka tehnologija. No uvid neproizlazi iz uma – nijedan kompjuter nikad neće steći uvid. Uvid dolazi iz onostranog, nepoznatog. Um je samo površina vašeg bića, a uvid dolazi iz središta vašeg bića. Škole, sveučilišta, cijela kultura, cijela civilizacija, svi su podučavali ljudima samo glave. Ljudi su izgubili kontakt sa unutarnjim vodićem. Svatko je rođen s tim unutarnjim vodičem, ali mu ljudi nisu dopuštali da radi, da funkcionira. Ostao je gotovo paraliziran, ali može se oživjeti. Nemislite glavom. Uistinu, uopće nemojte ništa razmišljati. Samo djelujte. Pokušajte u nekim situacijama. Bit će teško jer će se pojaviti stara navika – počet ćete razmišljati. Morate nerazmišljati, već u svojoj nutrini osjetiti ono što dolazi u um. Mnogo ćete puta biti zbunjeni jer… Čitaj više »

2 dana prije

😛 Black Draco Zoo 🤒😛
👹🌈🤘🤘

Zvone
2 dana prije

Rusi se ponašaju kao da su slabija strana u sukobu i brane se od NATO-a i amera. Mislim da ova taktika nije baš najbolja jer kad ameri izrade oružje, koje rusi neče moći oboriti onda če rusi da izgube rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI