Putin naređuje izmjene ruske nuklearne doktrine

Vladimir Putin
55 komentara

Rusija bi trebalo da ažurira svoju nuklearnu doktrinu kako bi jasno definisala okolnosti koje bi mogle navesti Moskvu da pokrene nuklearni napad, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u srijedu.

On je također predložio proširenu listu prijetnji koje bi uključivale “pouzdane informacije” o velikom zračnom napadu koji je pokrenut protiv Rusije. Spisak kriterijuma koji bi opravdali rusku upotrebu nuklearnog sredstva odvraćanja trebalo bi da bude proširen u ažuriranoj verziji doktrine, rekao je Putin na sastanku.

“Agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države… koju podržava nuklearna sila treba tretirati kao njihov zajednički napad”, rekao je predsjednik. Moskva bi takođe “razmotrila” da pribegne nuklearnom odgovoru ako dobije “pouzdane informacije” o “masovnom” raketnom ili vazdušnom napadu koje je pokrenula druga država protiv Rusije ili njenog najbližeg saveznika, Belorusije, prema Putinu. Oružje koje se koristi u potencijalnom napadu neprijatelja može uključivati ​​bilo šta, od balističkih ili krstarećih projektila do strateških aviona i dronova, naveo je on.

“Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Rusiju i Bjelorusiju”, rekao je ruski predsjednik i dodao da je princip već usaglašen sa Minskom. Nuklearno oružje se može koristiti ako neprijatelj predstavlja “kritičnu prijetnju suverenitetu bilo koje države upotrebom konvencionalnog oružja”, objasnio je on.

Putin nije precizirao kada će promjene ruske nuklearne doktrine stupiti na snagu. Visoki ruski zvaničnici, uključujući zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova i glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, posljednjih mjeseci raspravljaju o potencijalnim promjenama doktrine. Krajem augusta ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je dokument “na razmatranju”. Ruski lider dugo je pokazao prilično suzdržanu poziciju po pitanju nuklearnog oružja. Još u junu je izrazio nadu da “nikada neće doći” do nuklearne razmjene između Moskve i Zapada.

Moskva “nema razloga ni da razmišlja o” upotrebi nuklearnog oružja, rekao je tada, govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Kasnije tog mjeseca, predsjednik je također izjavio da Rusija ne mora pokrenuti preventivni nuklearni udar, jer je “neprijatelj zagarantovan uništen u uzvratnom udaru”. On, međutim, nije isključio promjene doktrine u to vrijeme.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vanja
12 sati prije

Ebi ga,od policijsko-redarstvene akcije došlo se do toga da didovi spašavaju atomima,Pitanje svih pitanja je da li to radi.Da nisu možda u vreme medenog meseca amerikosi kao uslov za primanje Rusije u porodicu tražili i kontrolu nad opasnim igračkama.

Max
12 sati prije

Otvara se put u nuklearni rat.

eks
12 sati prije

U napadu na aerodrom Starokonstantinov “Kinžali” probili betonska skloništa za avione. Procena je da su uništeni, ili teško oštećeni : četiri F-16 , 1 SU 24 (koji je osposobljen da lansira Storm Shadow) i hangar sa raketama Storm Shadow.

Mačak
11 sati prije

Idi više,
Ili baci ili šuti

AJeTo
11 sati prije

Zapad svršava, sada i oni mogu ispolirati nišanske sprave.

DEBELI ĐURO-ZAGORJE
11 sati prije

I onda će biti svi krivi ako započne atomski rat ,a ono Vladek se svađa SAM DA SOBOM I MEDVJEDOVIM I PESKOVIM A NITKO MU NIJE REKAO NITI DOBAR DAN !!!🎃🎃🎃😁😁

11 sati prije

Sad kad ovi krenu udarati po dubini a Rusija se obvezala s ovom doktrinom..Djeluje kao navlakuša…

Ziv je Geza
10 sati prije

Eu je ostro protestirala sto Putin ne dozvoljava nato paktu da dalwkometnim raketama sravnaju moskvu sa zemljom,
bas je bezorazan taj Putin, umjesto da kaze udarajte bez milosti , obecajem da necwmo koristiti nuklearno oruzje.

Sa marmeladom
9 sati prije

Administracija zahtjeva vrijeme…prije su se dogovorila ona ” stabla” u gospodarima prstenova..

eks
9 sati prije

USA-NATO vladari su govorili da žele rasturiti i uništiti Rusiju. Treba se prisetiti šta je Putin na to odgovorio (za javnost). Rekao je (parafraziram) : “Ako NATO napadne Rusiju i Rusiji bude pretila ozbiljna opasnost, upotrbićemo sva sredstva da se odbranimo.” Naravno da je mislio i na nuklearno oružje. Na primedbu da to može biti katastrofalno za celu planetu , rekao je :” Ako na toj planeti nema Rusije, ta planeta nam nije potrebna.” Prema rome, sve je jasno. Ako hoćete , dobićete . USA-NATO ludaci provociraju , jer misle da Rusija neće upotrebiti nuklearno oružje. Kao da žele da se u to uvere. Nažalost, Zapadom “vladaju” marionete psihopata , razne Usrulje, Kaje Kalas, Analene Brabonjak, Bajdeni i slični neodgovorni klovnovi , koji misle da njih neće “zakačiti” nuklearke ukoliko krenu . Kompletni idioti .

negenocidas
7 sati prije

da je putin jak ne bi kmečao u svezi atomskog oružja ali je postao slab i ovo mu je zadnji odgovor.

6 sati prije

Mislim … bi li prvo nuke ili nesto konvencionalno, kao rusenje izvidjackih letjelica, iskander na konvoj, aerodrom na teritoriju van ukrajine.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI