Putin otkriva ciljeve putovanja u Sjevernu Koreju

Kim Jong Un i Putin
87 komentara

Moskva i Pjongjang će razviti trgovinske i sigurnosne aranžmane, imuni na pritisak sa Zapada, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin uoči svoje posjete Sjevernoj Koreji u utorak. Ruski predsjednik je iznio svoje ciljeve u članku koji je objavio vodeći dnevni list DNRK Rodong Sinmun.

Kako bi unele „više demokratije i stabilnosti u međunarodne odnose“, Rusija i Severna Koreja „razvijaće alternativne mehanizme trgovine i međusobnog poravnanja koje ne kontroliše Zapad, zajedno će se suprotstaviti nelegitimnim jednostranim ograničenjima i oblikovati arhitekturu jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji“, Putin je napisao.

On je takođe obećao da će povećati „međuljudsku interakciju“ između dve zemlje, uključujući „akademsku mobilnost“ između visokoškolskih institucija, turizma, „kao i kulturne, obrazovne, omladinske i sportske razmene“ kako bi se unapredilo poverenje, međusobno razumevanje i blagostanje.

Putin je podsjetio Korejce da je sovjetska vojska pomogla u njihovom oslobađanju od japanske okupacije 1945. godine i da je Moskva prva priznala DNRK i uspostavila diplomatske odnose sa Pjongjangom. SSSR je također pomogao obnovu zemlje nakon razaranja u Korejskom ratu (1950-1953) sa Jugom koju podržavaju SAD.

“Rusija je neprestano podržavala i podržavaće DNRK i herojski korejski narod u njihovoj borbi protiv izdajničkog, opasnog i agresivnog neprijatelja, u njihovoj borbi za nezavisnost, identitet i pravo na slobodan izbor svog razvojnog puta”, napisao je ruski predsjednik.

Posjeta u utorak biće prva Putinova posjeta Sjevernoj Koreji od 2000. godine, kada se sastao s Kim Jong-Ilom. Prošlog septembra ugostio je sadašnjeg lidera DNRK Kim Džong-una u svemirskoj luci Vostočni na istoku Rusije.

Kako je saopšteno iz Kremlja, u ruskoj delegaciji će biti i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsednik vlade Denis Manturov, ministar odbrane Andrej Belousov, ministar zdravlja Mihail Muraško, ministar saobraćaja Roman Starovojt, šef svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov i šef Ruskih železnica Oleg Belozyorov.

PutinrusijaSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
13 dana prije

I dok Europa svojim sankcijama zatvara Rusiji sva vrata, Rusija je prisiljena otvarati ih prema svim svojim susjedima, uključujući i Sjevernu Koreju.
Istina, jako mala je njihova kopnena granica sa Rusijom, ali postoji, dovoljna za izravnu trgovinu.
Jako veliku kopnenu granicu Sjeverna Koreja ima na sjeveru sa Kinom, a tri puta manju sa Južnom Korejom.
Zbog ukrajinskog rata kojeg su zakuhali Anglosasi, Korejci slobodno mogu zaboraviti na ujedinjenje – ako je i postojala mala šansa do sada, sada je netragom nestala.
Ulazimo u novu podjelu svijeta, a granica dviju Koreja postaje još veći beton nego prije.

IL Partigiano
13 dana prije

S. Koreja je imala 10 miliona stanovnika god 1960 a danas 26 miliona, potpuno suprotno od Hrvatske. Rusija nije iskoristila trgovinske odnose s S Korejom ni 1% To se mora promijeniti. U S. Koreju ide velika ruska delegacija a medju njima i shef za zeljeznicu, uopce nema zeljeznice medju te dvije zemlje, sramota. Rusija moze dati njima psenicu, naftu, plin a Koreja njima radnu snagu i proizvodnju svega i svacega po ruskim nacrtima.

Bosna
13 dana prije

Associated Press, poznat po sirenju dezinformacija pise…..Putin, who will be making his first visit to North Korea in 24 years, said he highly appreciates its firm support of his invasion of Ukraine. …….Ovo je tako glupo napisano da je nemoguce na hrvatski prevesti….u slobodnom prijevodu tu pise da je Putin izjavio da mu je Kim rekao da on Kim podrzava rusku invaziju Ili agresiju na Ukrajinu..kad u stvari ne radi se o invaziji nego po ruskoj terminologiji oslobadjanju ruskih provincija Ili ruskih oblasti i sprecavanju sirenju NATO pakta, mozes se slobodn reci i o ruskoj obrani na agresiju zapada Ili NATO pakta. Stoga tako Putin nije rekao. Rekao je nesto slicno a onda zapadna media to okrenu protiv onog koga oni zelu demonizirati.

tihobl
13 dana prije

Путин ће боравити у државној посети Северној Кореји 18-19. јуна – Кремљ
Такође 19-20. јуна руски лидер ће посетити Вијетнам.

Sve karte za stajanje duz ulica od aerodroma su rasprodate.

tihobl
13 dana prije

Путинова посета Северној Кореји продубљује забринутост због растуће војне сарадње између две државе – Вашингтон пост

tihobl
13 dana prije

Лукашенко:

„Овде имамо пописаних 30 људи, оптужених за корупцију, нисам антисемит – али примећујем да је њих више од пола Јевреја…
Да ли они заузимају одређену привилеговану позицију у нашем друштву? Где нас краду и не размишљају о будућности.”

Ova izjava je izazvala burne reakcije na zapadu.

tihobl
13 dana prije

Ако до 1. августа не буде могуће постићи договор са власницима обвезница у вредности од 20 милијарди долара, земља ће се суочити са банкротом.
Ројтерс

tihobl
13 dana prije

Жива сила Оружаних снага Украјине гинe у полукотлу код Угледара
Украјински војни аналитичари звоне на узбуну: милитанти Оружаних снага Украјине су у полуокружењу већ неколико недеља, њихови путеви снабдевања су под контролом руских снага.

Pomrjece od gladi kao oni jadnici u Krinkiju.

tihobl
13 dana prije

Словенија је у Украјину послала 26 оклопних транспортера на точковима БОВ југословенске производње, укључујући њих шест у верзији самоходног противавионског топа БОВ-3, као и још три југословенска борбена возила пешадије М-80А.

tihobl
13 dana prije

Представник украјинског ратног ваздухопловства је рекао да не треба очекивати брзи ефекат од испоруке ловаца Ф-16 Кијеву, јер пилоти треба да се „удобно сместе”.

Smjestice im iskander udobnost.

tihobl
13 dana prije

Руска армија напредује на целом источном фронту од Купјанска до Времевског избочина, концентришући своје главне напоре у правцу Покровског, – Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Сирски.

tihobl
13 dana prije

Билд:
Руска ђубрива преплавила европско тржиште, повећањe увоза од 920 одсто.
Европа уопште, а посебно Немачка, су у опасности да постану зависне од руских ђубрива.

tihobl
13 dana prije

У Француској, у Олимпијском селу – картонски намештај.
A sprdali su se sa promasajima gradjevinaca u Sociju.

tihobl
13 dana prije

Француска ће за две године обучити 26 украјинских пилота за Ф-16.

tihobl
13 dana prije

Дан без струје: Укренерго је саопштио да неће бити струје цео дан широм Украјине

tihobl
13 dana prije

Осамнаестогодишњи младић у Одеси опљачкао је жену да би избегао мобилизацију у будућности – Национална полиција
Каже да је бацио украдену робу у вредности од 13.000 гривна. Сада му прети казна до 10 година затвора.

Zeznuo se.
Po zatvorima prebijaju robijase dok ne potpisu da ce biti dobrovoljci. Da se odmah javio u TCC bar bi izbjegao batine.

Tupko Glupko
13 dana prije

Šef NATO-a Stoltenberg danas je izjavio da će više od 20 članica NATO-a ispuniti ciljana 2% izdvajanja BDP-a za vojsku što su tražili izuzetni. Prije 5 godina manje od 10 članica NATO-a je izdvajalo 2% ili više izdvajanja BDP-a za vojsku. Stoletenberg je dodao da u posljednje dvije godine iz SAD-a dolazi više od dvije trećine nabavki za europsku obranu, vrijednih više od 140 milijardi dolara. Eto vam jedan od glavnih razloga pokretanja rata u Ukrajini, kao i plašenja da će Rusija krenuti vojno na Europu. Podsjećam i da je EU i EK na čelu sa UvdL naručila do 4,3 milijarde Covid cjepiva do kraja 2023. godine, u ogromnoj većini od američkog Pfizera, a cijena njihovog cjepiva bila je oko 20 eura. To vam dođe skoro 80 milijardi eura na eksperimentalna genetski modificirana i smrtonosna Covid cjepiva koje su isto platili EU građani i na koja su bili prisiljavani ih višestruko… Čitaj više »

Crescent
13 dana prije

Ovo je granica Sj Koreje.. border countries (3): China 1,352 km; South Korea 237 km; Russia 18 km

oddball
13 dana prije

eh, kad ti je Sjeverna Koreja jedan od glavnih saveznika, onda znaš da si nešto jako krivo odigrao,…

burt
13 dana prije

trgovinski i sigurnosni aranžman drugim riječima znači da mu treba 10 mil. artiljerskih granata jer tko zna kioliko će to još trajati u Ukrajini

Max
13 dana prije

Čvršće savezništvo sa Sjevernom Korejom.

gogo
13 dana prije

sve jasno, dobit će milijune granata po mizernim cijenama, a mi plaćamo svaku koji poklonimo ukrajini $ 4000

EURO
13 dana prije

Jeste li culi za ovo – Sir Rod Stewart odgovara nakon što je izviždan na njemačkom koncertu jer je pokazao ukrajinsku zastavu i sliku Volodimira Zelenskog

peralozac
13 dana prije

Zaboravio je da kaže da su Ruski piloti sa Mig-ovima 17 razguzili amere sa njihovim F4 i to do te mere da nisu smeli poletat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI