Putin upozorava Ukrajinu zbog ‘terorističkih napada’ na nuklearne elektrane

nuklearna elektrana Zaporožje
5 komentara

Ukrajinski napadi na ruske nuklearne elektrane (NPP) mogli bi dovesti do globalne katastrofe, upozorio je predsjednik Vladimir Putin. Predložio je Kijevu da razmisli o tome šta bi se moglo dogoditi ako Moskva odgovori istom mjerom.

Govoreći na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u četvrtak, Putin je zamoljen da prokomentariše ono što Moskva tvrdi da su redovne ukrajinske racije na nuklearne elektrane Zaporožje i Kursk, koje se nalaze nedaleko od linije fronta.

“To su veoma opasni teroristički akti. Moglo se samo zamisliti šta bi se dogodilo kada bismo odgovorili istom mjerom. Šta bi se desilo sa čitavim dijelom Evrope tamo.”

Ukrajina trenutno ima tri vlastite nuklearne elektrane, jednu na jugu i dvije na zapadu zemlje. Ruske trupe zauzele su nuklearku Zaporožje, najveće postrojenje ove vrste u Evropi, u prvim danima sukoba 2022. godine. Nakon što je čitav region u jesen iste godine velikom većinom glasao za priključenje Rusiji, postrojenje je prešlo u državno vlasništvo.

Kako se linija fronta nalazi nedaleko od tvornice, Moskva i Kijev su razmijenili optužbe o tome ko stoji iza nekoliko napada na postrojenje. Sigurnosnu situaciju u elektrani prati misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je do sada odbijala da okrivi bilo koju stranu.

U međuvremenu, zabrinutost za sigurnosnu situaciju u nuklearnoj elektrani Kursk pojavila se početkom avgusta kada je Ukrajina započela svoj najveći do sada prekogranični upad u Rusiju. Prema Putinovim rečima, Kijev je već pokušao da izvrši napad na fabriku, koji je navodno uključivao bespilotne letelice. Zamjenik izaslanika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski upozorio je da bi nevoljnost Zapada da obuzda Kijev mogla izazvati “nuklearni incident sa tragičnim posljedicama za cijelu Evropu”.

nuklearna elektranarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 dana prije

Logično.

Josip
10 dana prije

Vec je davno Moskva trebala oderati Kijev i to tamo gdje je leglo stakora Zelenskog. Vidjeli smo da im Kinzal mogu utjerati kroz prozor i pitam se koji je razlog da stede Zelenskog?

Za mir
10 dana prije

7.rujna je Putinov rođendan. Navodno se spremaju kakvi napadi.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI