Putin upozorava Zapad na posljedice dugotrajnih udara na Rusiju

Putin - Napadi na Ukrajinu
45 komentara

Zapadni pristalice Kijeva treba da shvate da bi udari dugog dometa na rusku teritoriju upotrebom oružja koje su isporučili predstavljali eskalaciju sukoba i doveli do  “ozbiljnih posljedica”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak.

Obraćajući se novinarima na kraju dvodnevne posjete Uzbekistanu, Putin se osvrnuo na nedavne ukrajinske zahtjeve da NATO dozvoli upotrebu svog oružja za napade duboko u Rusiji, kao i na komentare šefa bloka predvođenog SAD-om Jensa Stoltenberga koji se pojavio da podrži taktiku.

“Da budem iskren, ne znam šta generalni sekretar NATO-a govori”, rekao je Putin novinarima, dodajući da Stoltenberg “nije patio ni od kakve demencije” kada je konstruktivno sarađivao sa Rusijom kao premijer Norveške (2005. 2013).

Ova stalna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica. Ako do ovih ozbiljnih posljedica dođe u Evropi, kako će se ponašati SAD, imajući u vidu naš paritet u oblasti strateškog naoružanja? Teško za reći. Žele li globalni sukob? Putin je objasnio da su za precizne udare dugog dometa potrebna sredstva za svemirsko izviđanje – što Kijev nema, ali SAD ima – i da to ciljanje već rade „visokokvalifikovani stručnjaci“ sa Zapada, bez ukrajinskog učešća.

“Dakle, ovi predstavnici zemalja NATO-a, posebno u Evropi, posebno u malim zemljama, moraju biti svjesni sa čime se igraju”, rekao je ruski predsjednik, napominjući da mnoge od tih zemalja imaju “malu teritoriju i vrlo gusto naseljenu površinuu stanovništva.” Putin je rekao novinarima da njihove kolege na Zapadu ignorišu ukrajinske napade na Belgorod i druge ruske regije duž granice, te se fokusiraju samo na rusko napredovanje na Harkov.

„Šta je izazvalo ovo? Pa oni, svojim rukama. Pa, onda će požnjeti ono što su posejali. Ista stvar se može dogoditi ako se počne koristiti precizno oružje dugog dometa”, dodao je ruski predsjednik.

Upitan odbija li Rusija da pregovara sa Ukrajinom, Putin je rekao novinarima da su takve tvrdnje Zapada zbunjujuće.

“Ne odbijamo!” on je rekao. “Rekao sam to hiljadu puta, kao da nemaju uši!”

Ukrajinska strana je parafirala sporazum s Rusijom u martu 2022., a zatim je javno odbacila i odbila dalje pregovore, objasnio je Putin. On je opisao trenutne napore Kijeva na “mirovnoj konferenciji” u Švicarskoj kao pokušaj da dobije neku vrstu međunarodne podrške za svoju potpuno nerealnu “mirovnu platformu”, koja ne uspijeva.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ziv je Geza
3 mjeseci prije

Stoltenerg je vise nego uspjesan opsjenar, jer nato vec gadja ciljeve duboko u Rusiji dok stoltenberg istovremeno izjavljuje da radi sve sto je u njegovoj moci da ne dodje do direktnog sukoba sa Rusijom.

Drugim rijecima, sto se stoltenberg vise trudi postici mir to je vise rata.

Zagorje
3 mjeseci prije

Zapad moli boga da zapocme nuklearni rat.

Гавран
3 mjeseci prije

Tipična zamka anglo-hazara za neprijatelja.
USA je na primer, inicirala neprijateljstvo sa Japanom pomorskom blokadom naftnih puteva. Japan je mogao da izdrži bez nafte 6 meseci. I USA su čekale “ničim izazvani napad ”
Pučem 2014 u ukrajini, kaznenim ekspedicijama protiv Ruskog stanovništva, bio laboratorijama na granici sa Rusijom i drugim, primoravali su Ruse da uđu u rat.
Sada ih bombardovanjem civila i strateškog vojnog sektora primoravaju na “ničim izazvani” napad nuklearnim oružjem.
*
Bingo!
Stanovništvo j smanjeno a krivac je drugi!

tihobl
3 mjeseci prije

Putin se dohvatio srpa i pocei zetvu:

Ноћас је извршен масовни напад на полигон Јаворовски у Лавовској области. У објектима овог полигона, као и на почетку СВО, били су смештени страни инструктори из неколико страних земаља. Тачан број погинулих војника тек треба да се утврди, али би се могло говорити о стотинак људи.

Такође су забележене експлозије на сличним објектима у Стрију, Дубљанима и Дрохобичу.

tihobl
3 mjeseci prije

Зеленски је замољен да на самиту не контактира земље чланице НАТО са захтевима да прими Украјину у Алијансу – Телеграф

Max
3 mjeseci prije

Takav odgovor Rusije je očekivan, Prilično je jasno do čega će to dovesti- NATO nas sve vodi u propast.

anik
3 mjeseci prije

Mislim da on več zna, da na drugoj strani nisu razumni ljudi. Zapad usmjerava u njegove akcije kompleks samouništenja. Nemojte očekivati od njih razuma, logike.

tihobl
3 mjeseci prije

Bloomberg изашао са најновијом проценом просечне старости украјинских војника на фронту – креће се у распону 43-45 година.

David
3 mjeseci prije

Ne znam kojom i kakvom se logikom vodi Putin no američka raketa koja eksplodira u Rusiji je američko oružje ispaljeno na Rusiju. Možda se ne razumijem no ukoliko tu raketu američka vojska ukrca u svoj vojni avion pa je taj avion doveze u Ukrajinu kojoj je Amerika saveznik i obratno pa američka obavještajna služba u Rusiji izabere cilj a američki vojnik ili oficir tu raketu ispali na taj cilj dali je i u jednom trenutku iako je ispaljena s teritorija američke savezničke zemlje to prestala biti američka raketa i američko oružje koje je pogodilo Rusiju.

xyz
3 mjeseci prije

Pleši Rusija, plači Evropa..
(video) youtube.com/watch?v=3bF0knyugFQ&t=98s

Zvone
3 mjeseci prije

NATO gađa ciljeve duboko u Rusiji a rusi kao uvjek prete da če uzvratiti jednakom mjerom. Ako ovako nastave onda če NATO polako da napadne Moskvu a rusi če i dalje prjetiti.

goran
3 mjeseci prije

ma stoltenberg misli ako on i njegova klika žele rat sa rusijom,da i mi stanovnici europe želimo rat sa njima.
a desit če mu se to da če i on i njegova klika doživit poptuno drugačiju sliku onoga što obični žitelji europe misle o njemu i njegovoj mafiji.
dragi vojnici,vi koji se busate da ste pametni počnite koristit svoj mozak i ne dopustite nekom ishlapjelom starcu da vam govori kako treba ratovati umjesto biti u miru.
i vi imate svoje obitelji,zar i njima želite da bude rat sa rusijom ili možda čak i mir, da danas sutra doživite da vaša djeca odrastu i stvore svoje živote zar ne bi bilo lijepo?

Superhik
3 mjeseci prije

Baš čudno što nato ne naoruža palestince da se brane ili druga ratna žarišta,prozirno ,na kraju će Europa platiti skupu cijenu gospodara kaosa!…

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Evo vam pa se učite.
Nije sve FSB.

“The SVR, FSB and FSO, GUSP are all successor agencies to the Soviet Union′s KGB, are administratively independent of each other and report to the President of Russia, who under law is in charge of directing these agencies.”

“The Foreign Intelligence Service of the Russian Federation (Russian: Служба внешней разведки Российской Федерации, romanized: Sluzhba vneshney razvedki Rossiyskoy Federatsii, IPA: [ˈsluʐbə ˈvnʲɛʂnʲɪj rɐˈzvʲɛtkʲɪ]) or SVR RF (Russian: СВР РФ) is Russia’s external intelligence agency, focusing mainly on civilian affairs”

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Još malo o korupciji na izgradnji fortifikacija. Jedan opsežniji komentar sam stavljala prije na isti temu. “Izgradnja fortifikacija oko Harkova prerasta u ozbiljan skandal. Centar za borbu protiv korupcije ukazuje da se očito radi o organizovanom kriminalu: tako je ugovor od 6 miliona eura zaključen sa osobom koja je zbog krađe viskija iz lokalne prodavnice osuđena na 100 sati društveno korisnog rada.” Stotine milijuna grivni vjerojatno su ukradene na izgradnji utvrda u regiji Harkov. Regionalna vojna uprava zaključila je multimilijunske ugovore s fiktivnim i novoregistriranim no-name tvrtkama i samostalnim poduzetnicima. Vlasnici tih tvrtki imaju desetke sudskih postupaka, od krađe viskija do obiteljskog nasilja, nekima su oduzeta roditeljska prava i vode se ovršni postupci zbog dugova bankama. Još jedan zanimljiv detalj je da se čini da oni ne shvaćaju da su milijunaši jer nastavljaju raditi u smjenama na poljima i u tvornicama. Očito je da su izvođači vojnih ugovora pedantno traženi… Čitaj više »

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Ponovimo, sa dopunama:

“Pandora Papers, međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (preko 150) što je iskopao o Zelenskom, Oleni i pajdašima u off-shore kompanijama.

I kako su kupljena skupocjena londonska imanja, istražite i tko je >>Serhiy Shefir, kao i kakve veze sa svim tim ima jaran na čelu Službe Sigurnosti.
Ne zovite kriminalca herojem… osim ako Vilija Beroša ne smatrate također herojem”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI