Raste broj Ukrajinaca otvorenih za teritorijalne ustupke

Ukrajina mapa
16 komentara

Broj Ukrajinaca koji su spremni učiniti teritorijalne ustupke Moskvi u zamjenu za mir utrostručio se u protekloj godini, prema nedavnoj anketi Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS). Istraživanje objavljeno u utorak pokazuje da je 32% ispitanika reklo da vjeruje da bi se “u cilju što skorijeg postizanja mira i očuvanja svoje nezavisnosti Ukrajina mogla odreći dijela svoje teritorije”, u poređenju sa samo 10% onih koji su isto rekli u maj 2023.

Anketa je sprovedena u dva talasa, od 16. do 22. maja i od 20. do 25. juna, iu njoj je učestvovalo 1.067, odnosno 2.008 ispitanika.

Broj Ukrajinaca otvorenih za teritorijalne ustupke ostao je ispod 10% tokom prve godine sukoba, ali je u stalnom porastu od maja 2023., prema prethodnim anketama koje je proveo KIIS.

Krajem 2023. godine, nakon što je ukrajinska ljetna kontraofanziva završila neuspjehom, 19% ispitanika reklo je da bi pristalo da ustupi dio zemlje u zamjenu za mir. U februaru 2024. godine, kada su ruske trupe pokrenule sopstvenu ofanzivu i zauzele strateški grad u Donbasu Avdejevku, ovaj broj je porastao na 26%.

U maju 2024., kada su moskovske snage pokrenule još jednu ofanzivu u oblasti Harkov na sjeveroistoku Ukrajine, ona je dodatno porasla na 32%, prema KIIS-u. Broj onih koji se protive bilo kakvim ustupcima pao je sa 74% na 55% u istom periodu.

U sklopu najnovijeg istraživanja, ispitanicima je predstavljeno i nekoliko modela potencijalnog mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve. Prva opcija je bila da Rusija zadrži kontrolu nad Krimom i četiri druga bivša ukrajinska teritorija, a Kijev odustane od svojih NATO ambicija i samo se pridruži EU. Ovaj model podržalo je 38% ispitanika, a 30% ga je nazvalo “teškom” , ali “prihvatljivom” opcijom. Više od polovine ispitanika (54%) je odbilo.

Druga opcija je bila da Rusija zadrži novostečene teritorije, ali dozvoli Ukrajini da se pridruži NATO-u i EU. Gotovo polovina ispitanika ga je podržala (47%), dok ga je 38% odbilo.

Treća opcija je bila da Moskva ustupi kontrolu nad regionima Herson i Zaporožje nazad Kijevu, ali zadrži dvije republike Donbas i Krim. U ovom scenariju, Ukrajina bi se pridružila i EU i NATO-u. Ovaj model je podržalo 57% ispitanika, a 20% ga je nazvalo “lako prihvatljivim dogovorom”. Trećina ispitanika to je odbila.

Pregovori između Rusije i Ukrajine propali su u proljeće 2022., a obje strane su jedna drugu optuživale da postavljaju nerealne zahtjeve. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Ukrajina mora postati neutralna zemlja i odreći se pretenzija na nove ruske regije kako bi bilo kakvi mirovni pregovori uspjeli.

rusijaTeritorijalni ustupciukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko
1 mjesec prije

Donbas i krim nisu dvije nego tri republike

Lucija, prva
1 mjesec prije

“intervju predsjednika Zelenskog za BBC. Rat gotov do kraja godine? U spomenutom razgovoru, predsjednik Ukrajine je spomenuo da bi “vatrena” faza rata mogla završiti prije kraja godine te da se ne može sav teritorij Ukrajine vratiti vojnim putem. Dalje, Zelenski je rekao da će rat završiti diplomatskim putem, a ne vojnim. Također se založio za pregovore s Rusijom u okviru mirovnog summita: “Ako na drugom mirovnom summitu bude spreman plan, ako je Rusija spremna razgovarati o tom planu i dogovoriti se o prekidu rata, onda ćemo biti spremni razgovarati s predstavnicima Ruske Federacije i nije važno je li to Putin ili nije. Kakve veze ima? Ako se svijet ujedini oko Ukrajine, razgovarat ćemo s onima koji odlučuju o svemu u Rusiji.” …bivši britanski premijer, koji je u javnosti postao sinonim neuspješnih pregovora i “glavni krivac” što se rat u Ukrajini nakon razgovora u Istanbulu nastavio, ovih dana promijenio ploču. Boris… Čitaj više »

tihobl
1 mjesec prije

Rezident pise da ni jedna anketna firma nece da radi za kabinet Zelenskog. Odavno brjeve smisljaju u kancelariji. A brojevi su im pouzdani kao o oborenim ruskim raketama.

Koliko se tvz. ukrajinaca zeli da bori za cjelovitost tvz. Ukrajine vidimo po smimcima mobilizacije. snimcima poginulih pri prelasku granice i broju spaljenih vozila mobilizatora.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Podsjetnik.

“Ni jednog inča na istok”, obećao je američki državni tajnik James Baker Mihailu Gorbačovu na sastanku 9. veljače 1990. Putin je, pozivajući se na ovo obećanje, optužio Zapad za prevaru Rusije još u svom čuvenom govoru na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu 2007.

Dan nakon što je Baker dao obećanje Gorbačovu, i tadašnji zapadnonjemački kancelar Helmut Kohl rekao je Gorbačovu da “naravno da NATO ne bi mogao proširiti svoj teritorij na sadašnji teritorij DDR-a (Istočne Njemačke)”.

Obećanje je ponovio i tadašnji glavni tajnik NATO-a Manfred Wörner u govoru 17. svibnja 1990. kada je rekao da “činjenica da smo spremni ne slati NATO-ove snage izvan njemačkog teritorija daje Sovjetskom Savezu čvrsto jamstvo sigurnosti”

Postoji ovo i napismeno, ali koja korist?
Kao i od ugovora iz Minska.

Sada više nema …polutonova.
Sada se ide do kraja.
Ili mi ili vi.

dona
1 mjesec prije

sad kad je bidni sjašio ,sad bi zeleni mir, trebali su ga ukri odavno skratiti za glavu, koliko im je mladosti izginulo za ovu budaletinu

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

A koga uopće briga jeste li ili niste otvoreni ili zatvoreni u svakom slučaju ste – irelevantni 🤷

Lucija, prva
1 mjesec prije

Bullshit

Max
1 mjesec prije

Dobili su po glavi.

1 mjesec prije

Ankete su u sluzbi propagande, lazirane u razmjerima dolicne jedino ukrajincima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI