Rat Rusija-NATO malo je vjerojatan – Stoltenberg

Jens Stoltenberg
20 komentara

Šef vojnog bloka predvođenog SAD-om kaže da je pogrešno pretpostaviti da bi Moskva mogla napasti državu članicu u bliskoj budućnosti

Pretpostavka da bi Rusija mogla napasti državu članicu NATO-a u sljedećih nekoliko godina je nerazumna, ustvrdio je glavni tajnik vojnog bloka Jens Stoltenberg. On je to rekao na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s finskim predsjednikom Alexanderom Stubbom u četvrtak.

Dvojica su dužnosnika zamoljena da komentiraju tvrdnje brojnih visokih vojnih zapovjednika iz zemalja poput Norveške i baltičkih država da Rusija namjerava pokrenuti napad na državu članicu NATO-a u sljedeće dvije ili tri godine.

Stoltenberg je rekao da blok ne vidi nikakvu “neposrednu vojnu prijetnju” nijednoj od svojih nacija, ističući da je Rusija “više nego zaokupljena ratom u Ukrajini”.

Tvrdio je da je Rusija već premjestila dio svojih snaga iz okoline Finske i drugih nordijskih zemalja dolje u Ukrajinu, te tvrdio da će čak i kada borbe u Ukrajini završe, Moskvi još uvijek trebati neko vrijeme da obnovi svoju snagu.

Čak i kad se dogodi, Stoltenberg je tvrdio da je nerazumno pretpostaviti da će Rusija pokrenuti napad na blok “jer je NATO 50% svjetske vojne moći. NATO je najjači savez, vojna sila na svijetu.”

“Ta ideja da postoji neka vrsta odbrojavanja do sljedećeg rata je pogrešna. Mi smo tu da spriječimo da se to dogodi”, rekao je.

Stubb se složio i rekao da bi želio “ublažiti retoriku koju često vidimo u današnjem svijetu”. Rekao je da bi odstupanje od trenutne vojne kampanje u Ukrajini za napad na državu članicu NATO-a bilo preskupo za Rusiju.

“Cijela ideja da bi zemlja poput Rusije na neki način napala ili zastrašila najveći vojni savez na svijetu, jednostavno smatram prilično nevjerojatnom”, rekao je finski predsjednik, dodajući da, uz sve svoje operativne planove “temeljene na stvarnosti”, blok ne vidi takav scenarij “na kartama”.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin također odbacio tvrdnje da Moskva priprema napad na NATO, razgovarajući s čelnicima velikih međunarodnih novinskih agencija na marginama Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

Ruski predsjednik opisao je tu ideju kao “sranje”, sugerirajući da su oni koji prodaju teoriju “potpuno poludjeli”. Tvrdio je da je takva retorika isključivo namijenjena održavanju globalne hegemonije Zapada kroz strah i da se koristi kao izgovor za nabavu više oružja i njegovo slanje u Ukrajinu.

jens stoltenbergNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vrlodrag
22 dana prije

Neznam baš što se Finske tiče. Bude li problema oni su prvi uz Poljsku i Baltičke mališane. A to da će netko za njih u rat protiv Rusije neće sigurno. Normalno ovi degeneici i paraziti koji su postavljeni da ih vode u propast će na avion pa u ameriku. Kako će ono naroda što ostane to deverati neznam. Ali ako dođe do toga samo im Bog može pomoći je židovi neće sigurno.

vrlodrag
22 dana prije

Kad gledaš ovu Finsku možeš se samo upitati što im je ovo trebalo. Neutralnost zemlje otvorenost ogromnog tržišta Rusije otvorenost ostatka europe prirodna bogatsva velike zemlje itd. A oni umjesto balansiranja kao i dosad grlom u jagode. Kakve su to budale.

darijoman
22 dana prije

Pa nikad Rusija nije niti planirala napad na neku članicu NATO, već je to zapadnjačka retorika sa kojom zastrašivaju ljude isith tih članica, a sve se svodi na financijsku dobit Amerike od prodaje oružja EU jer im “prijeti” invazija Rusije, a sa druge strane NATO je taj koji provocira Rusiju cijelo vrijeme

M.r H.F
22 dana prije

Šta onda plašite narod !?!? Prvo govorite da je izvjesno a sada da nije !! Moja baba ima 76 g pa stalno pita sinek hoće li biti rata zato jer gleda vaše lažne vijesti!!🙈🙈🫤

tuf
22 dana prije

Igraju s vlastitim građanima psihološku igricu “Good cop – Bad cop” . Mediji histeriziraju o neminovnom napadu Putinovih snaga na zapadnu Europu, nuklearnim napadima, cyber i hibridnim ratovima. A onda s druge strane, kao, smiruje Stoltenberg, smiruju američki generali, ma neće biti tako jer ne bi se usudili.
Dok u pozadini itekako rade na eskalaciji. I koristiti će false flag kako bi “good cop” ispao tobože naivan.

Gad
22 dana prije

Opet laže.

Bruno
22 dana prije

Ova spodoba je na različitim vrstama droge. Pa čime se nadrma jedan dan, od toga ovisi kako će pričati. Nadrmana kretnčina vodi NATO. EU nikad nije bila bliža uništenju, ne raspadu.

nastran
22 dana prije

alaj ga lupaju..pa lupaju!!!

Bruno
22 dana prije

Normalno da Rusija neće prva napasti, ali ako NATO napadne, biti će svejedno koliko imaš tenkova, hauvica, granata i aviona.Majmun još ne zna da ako napadnu Rusiju ide odmah nuklearni rat. D je majmunu njegov prof. matematike na vrijeme davao jedinice, majmun bi bio u zološkom vrtu. Za sve su krivi prof. matematike. Vidi se po Plenkiju i njegovoj kamarili pljačkaša.
Kako vjerovati čovjeku koji nije bio u stanju spasiti 77 mladih života Norveške od JEDNOG čovjeka. Kako misli spasiti zapad od milijardu ljudi. I koj je jebeni majmune bacio dron na Zagreb. Imaj muda i reci k’o čovjek. Majmuni ne govore. Bolje je da ti krava crkne nego da te NAZO brani.

Tupko Glupko
22 dana prije

Stoltenberga ne treba gledati kao glasnogovornika NATO-a, već kao prodavača američkog oružja, što i jest.

Više plašenja vojnom invazijom Rusije na Europu = više slanja vojne opreme EU NATO članica u Ukrajinu = potreba za kupovinom novog oružja EU NATO članica = kupovina novog isključivo američkog oružja od strane EU NATO članica pod izlikom da sve mora biti po NATO standardu = siromašenje EU = smanjenje međunarodnih investicija u EU = inflacija = kupnja višestruko skupljeg neruskog plina, po mogućnosti američkog = bježanje industrije iz EU.

beligorod
22 dana prije

Skrećem pažnju gospodinu Stoltenbergu da je rat protiv Grenade (otočna državica u Karibima sa 125 tisuća stanovnika) jedini primjer u kojem je američka vojska izašla kao pobjednik.

Max
22 dana prije

Neka i od njega nešto pametno.

Bruno
21 dana prije

Gori šef NATO-a bi bio samo Plenki ili Ursula sa Borelom i Michelom. I gluplji.

Karma
21 dana prije

Jens naloci se energi pica i krepaj vise

Lucija, prva
21 dana prije

“Uvjerenje da se sigurnost gradi na ratu, ne na detantu, je u glavama onih koji u tim ratovima neće ginuti, ali će iz njih dobro profitirati.
NATO je uvučen, od strane Clintona, u igru koja je morala završiti ratom u Ukrajini, a SAD je zaštićen oceanima.

Evropska sigurnost građena na SAD interesima baš i nije neka sigurnost.

Čak i izbjeglički val koji je zapljusnuo Evropu, a protiv kojeg se dižu glasovi, je, de facto, iz SAD/ NATO ratova na bliskom istoku i sj. Africi.
NATO je samo kujica SAD interesa i ništa više. NATO postoji da SAD prodaje oružje, njihov vojno industrijski sektor čini 20% industrijske proizvodnje, a upošljava skoro 50% ostale industrije (repromaterijali i sl.)…”

Super. Prije kojih 30 godina taj udio je bio ne 20 nego 5%

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI