Rješenje s dvije države jamči mir na Bliskom istoku

Mahmoud Abbas
6 komentara

Oslobađanje palestinskih teritorija pod izraelskom okupacijom i provedba odluke o formiranju dviju suverenih država, odnosno arapske i židovske države, jamčit će dugotrajni mir na Bliskom istoku, rekao je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

“Jamstvo postizanja stabilnosti i sigurnosti na Bliskom istoku je provedba odluke o formiranju dviju država, utemeljenih na međunarodnom pravu, povlačenje Izraela s palestinskih teritorija, okupiranih od 1967., s glavnim gradom Istočni Jeruzalem tamo”, rekao je Abbas.

Palestinski čelnik rekao je kako vjeruje da dok je na vlasti sadašnja izraelska “ekstremistička vlada ne vjeruje u mir i postavlja se iznad međunarodnog prava te dovodi situaciju na Bliskom istoku do zategnutosti”.

Kao dokaz za to, nastavio je, trebali bi biti “masakri, genocid i etničko čišćenje izraelske vojske u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i Jeruzalemu, kao i napadi na susjedne zemlje”.

“Ako Izrael želi živjeti u sigurnosti i miru sa svojim susjedima kao normalna država koja voli mir, trebao bi pristati na provedbu dvodržavnog rješenja koje se temelji na međunarodnom pravnom okviru, uključujući Arapsku mirovnu inicijativu”, dodao je Abbas.

Palestinski veleposlanik u Rusiji Abdel Hafiz Nofal rekao je u nedjelju da Abbas ide u službeni posjet Rusiji od 12. do 14. kolovoza i da se u utorak sastaje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Napetosti su se rasplamsale na Bliskom istoku 7. listopada 2023., kada su militanti iz radikalnog palestinskog pokreta Hamas sa sjedištem u Pojasu Gaze izveli iznenadni napad na izraelski teritorij iz Gaze, ubivši stanovnike izraelskih pograničnih naselja i uzevši 240 talaca, uključujući žene, djeca i starci.

Hamas je opisao svoj napad kao odgovor na agresivne akcije izraelskih vlasti protiv džamije Al-Aqsa na Brdu hrama u starom gradu Jeruzalema.

Kao odgovor, Izrael je pokrenuo vojnu operaciju u palestinskoj enklavi kako bi uništio vojna i politička krila Hamasa i oslobodio sve taoce.

Još jedna runda eskalacije na Bliskom istoku uslijedila je nakon nasilne smrti šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu i eliminacije vrhovnog vojnog zapovjednika Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu. Iran, Hamas i Hezbollah smatraju Izrael odgovornim i tvrde da će napadi dočekati odmazdom.

gazaIZRAELMahmoud AbbasPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
držnedaj
1 mjesec prije

A vidi ovog birokratkog kupljenog aparatčika .. e sram te bilo.

Max
1 mjesec prije

Točno Abu Mazen ali treba doći do njega,

hiber
1 mjesec prije

Da, a boga moli da se nikad ne realizira. Država znači vlastitu odgovornost i poštivanje sporazuma. Ovako lova kapa od vječnih programa UN za izbjeglice, za samoupravu, EU fondovi, arapski fondovi, islamski fondovi. Palestinske i UN glavonje postali milijarderi a sitotinja završila u Hamasu da prigodno izgine u programu unistenja izraelske države.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Potpuno je jasno da i jedna i druga strana žele sve za sebe.

Je li bilo pokušaja za nekakav kompromis? Dvije države? Jest. Pitajte dvije generacije diplomata.

Kako su završavali?

Prema tome…

FELIX
1 mjesec prije

TO JE POGRESNO MIR NA BLISKOM ISTOKU JAMCI SAMO JEDNA DRZAVA I TO DEMOKRATSKA PALESTINA OCISCENA OD ZIDOVA, TO NIJE ZELJA SAMO HAMASA, HISBALE.YEMENSKIH HUTIJA I NJIHOVIH IRANSKIH VODZE NEGO CAK I ISRAELSKIH PRIJATELJA KOJI SE ZALAZU ZA STVARANJE DVIJU SUVERENIH DRZAVA NA TERITORIJI ISRAELA I TO NKA BI BILA PALESTINA POD VODSTVOM TERORISTICKOG HAMASA I ONOGA STA BI OSTALO OD SADASNJEG ISRAELA ONDA BI BILO SAMO PITANJE VREMENA KAD BI DOSLO DO POTPUNOG OSOBODZENJA PALESTINE KAO JEDINE DRZAVE NA TO PROSTORU..

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI