Robert Fico: Održavajte protok ruske nafte

Robert Fico
16 komentara

Slovački premijer Robert Fico upozorio je da će Bratislava zaustaviti isporuku dizela Ukrajini ako Kijev ne obnovi protok nafte iz ruskog energetskog giganta Lukoila preko svoje teritorije.

Kijev je u junu blokirao tranzit naftovoda ruske nafte koju je Lukoil prodao u srednju Evropu. Mađarska, Slovačka i Češka imale su izuzeća od sankcija koje je uspostavila EU kako bi se zemljama koje se oslanjaju na rusku naftu dalo dodatno vrijeme da pronađu alternative.“Ako se tranzit ruske nafte preko Ukrajine ne obnovi u kratkom vremenu, [slovačka rafinerija] Slovnaft neće nastaviti isporuku dizela Ukrajini”, rekao je premijer u video poruci na Facebooku u ponedjeljak, napominjući da slovačke isporuke čine desetina ukrajinske potrošnje dizela.

Fico je naveo da je u petak svom ukrajinskom kolegi Denisu Šmigalu predložio tehničko rješenje za obnavljanje zaustavljenog toka sirove nafte. Nije iznio nikakve detalje o svom prijedlogu, ali je rekao da će morati uključiti više zemalja.“Pozdravljam izvještaje da relevantne trgovačke firme već razmišljaju o tome kako da implementiraju ovo tehničko rješenje u najkraćem mogućem roku”, naveo je Fico.

Prema ranijem izvještaju novinske agencije Xinhua, pozivajući se na Ficov ured, vraćanje barem djelomičnog pristupa ruskoj nafti izuzetno je važno za rafineriju Slovnaft u Bratislavi, jer su alternativni izvori nafte skuplji i možda nisu tehnološki kompatibilni. Ukrajina je uvela sankcije Lukoilu 24. juna, uključujući zamrzavanje imovine, ograničavanje trgovinskih operacija i nametanje “djelimičnog ili potpunog prekida tranzita resursa”. Nafta je prestala da teče 17. jula, saopštio je mađarski MOL, koji je i vlasnik Slovnafta. Zvanično, Kijev nastoji lišiti Moskvu prihoda od nafte koji bi se mogli koristiti za plaćanje ruske vojske, iako sama Ukrajina dobiva prihod od tranzitnih naknada. Ukrajinska poslanica Inna Sovsun ranije je za Politico sugerirala da embargo ima sekundarnu svrhu: pritisak na Mađarsku.

Vlada premijera Viktora Orbana glasno se protivila politici EU o slanju novca i oružja u Ukrajinu i također je obećala da će blokirati zahtjev Kijeva za članstvo u bloku i NATO-u.

Taj potez Ukrajine izazvao je zabrinutost zbog nestašice snabdevanja u Budimpešti, koja se oslanja na Rusiju za 70% mađarskog uvoza nafte – i na Lukoil za polovinu tog iznosa.

Sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Ukrajinu da je donijela “političku odluku” i ustvrdio da je situacija “kritična” za one koji i dalje kupuju rusku naftu.

Robert FicoSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 mjesec prije

PROGOVORIO JE VELIKI VIGANO!
:
   Nadbiskup navodi da “nije slučajno” što je sponzor ovog karnevala bestidnosti izaslanik Svetskog ekonomskog foruma Emanuel Makron, “koji nekažnjeno predstavlja transvestita kao sopstvenu ženu, baš kao što je Barak Obama u društvu mišićavog čoveka sa perikom. To je vladavina mistifikacije, laži, fikcije podignute kao totem, u kojoj je čovek unakažen upravo zato što je stvoren na sliku i priliku Božiju”.

neustadt
1 mjesec prije

Ovdje sve vrvi od sendvicara

Lucija, prva
1 mjesec prije

Pa napravi si novi naftovod oko ukrajine, smeće prorusko…

Subaru avatar
1 mjesec prije

Zašto čitava planeta pomaže hazariju cvaj, pa zato što njen tata stvor vlada istom, jel to toliko teško za shvatiti…..

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Onda i Slovačka treba Ukrajini blokirati sve što može u istoj protuvrijednosti.

Peter Tosh
1 mjesec prije

Kaze nema financiranja za ukrainsko oruzje dok ne odblokiraju dovod nafte. Uz to oni Ukraini dostavljaju rusku naftu. Hahaha
Globalizam maze ispaceni narod punom parom.

Darko
1 mjesec prije

Glas razuma u EU ali što to vrijedi sve dok sa EU drma ona korumpirana krmača Ursula?

Max
1 mjesec prije

Odlučno.

abc
1 mjesec prije

Ruska nafta je žila kucavica za EU. Kad nje nestane, nestaje kucati i EU.

vrlodrag
1 mjesec prije

Odhrvi se Fico. Isplatiti će se.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI