Rusija bi mogla ukinuti ograničenja na raspoređivanje raketa

Sergej Lavrov
48 komentara

Rusija će ojačati svoj nuklearni arsenal i odustati od samonametnutih ograničenja na rakete ako SAD rasporede lansere u Evropu ili Aziju, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu za Rossiya Segodnya objavljenom u četvrtak, Lavrov je upitan kako bi Moskva odgovorila ako bi SAD postavile kopnene rakete kratkog i srednjeg dometa u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu, s obzirom na neviđeni nivo međunarodnih tenzija.

„Provedba planova Amerikanaca za raspoređivanje kopnenih [raketa] neće ostati bez odgovora“, rekao je Lavrov. Objasnio je da će Rusija biti primorana da napusti “jednostrana samoograničenja” koja je slijedila otkako su SAD napustile značajan Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine.

“Ne isključujemo dodatne korake na polju nuklearnog odvraćanja jer će američke rakete koje bi bile raspoređene biti sposobne da pogode komandne centre i elemente našeg nuklearnog arsenala”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Godine 2019. SAD su raskinule sporazum koji je pomogao okončanju Hladnog rata zabranom raketa sa kopna dometa do 5.500 km (3.420 milja), kao i sistema koji se koriste za njihovo ispaljivanje. Pentagon je tada optužio Rusiju za tajno kršenje INF sporazuma. Moskva je odbacila optužbe i suspendovala svoje učešće u sporazumu nakon povlačenja Vašingtona.

Godine 2022. SAD su izbacile Tajfun, svoj najnoviji raketni sistem srednjeg dometa. Korišten je u vojnoj vježbi na Filipinima u aprilu. Peking je protestirao zbog tog poteza, optužujući SAD da “pojačavaju raspored na pragu Kine kako bi tražili jednostranu vojnu prednost”.

U razgovoru za Rossiya Segodnya, Lavrov je rekao da su se Moskva i Peking “složili da pojačaju saradnju kako bi se suprotstavili neodgovornom ponašanju Vašingtona, koje podriva međunarodnu stabilnost”.

Predsjednici Vladimir Putin i Xi Jinping objavili su zajedničku izjavu ranije ovog mjeseca, osuđujući “veoma destabilizirajuće korake koji predstavljaju direktnu prijetnju sigurnosti Rusije i Kine”.

Moskva je u maju objavila da razvija nove raketne sisteme kao odgovor na isporuku američkih ATACMS i drugih projektila dugog dometa koje je isporučio Zapad Ukrajini.

LavrovrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 mjeseci prije

Drugovi ovo ne miriši na dobro. Doslovno se radi na izazivanju, popuštanju živaca Rusije kada se za opomenu bude negdje okinula taktička nuklearna. A ovi sociopati upravo to žele kako bi mogli inicirati novu razinu eskalacije.

trolling queen
3 mjeseci prije

Navodno je napadnut Kerčki most “ukrajinsko-britanskim” ATACMS-ima. Promet je zatvoren i ruska PZO navodno djeluje. Ne koristim telegram, niti ikakve društvene mreže – pa ne bi bilo loše, tko zna više, neka napiše. Ili je – nekako ipak – zabranjena tema pisati o zaista uspješnim udarima zadnjih mjeseci u unutrašnjost RF, i po civilima, i po vojnim bazama, i po velikom broju rafinerija. Dakle, što se događa?! Samo se prikazuju ruski “uspjesi”?! P.S. iako cijenim Lavrova, i smatram ga izuzetno pametnim likom (time je i evidentno opasniji) – ovdje ću dopisati kako sin tog Lavrova ima izraelsko državljanstvo, i kako zadnje vrijeme boravi u Gruziji; također – cijeli taj prokleti zapadni svijet mu je otvoren, na tacni može koristiti sve usluge onih koje kofol jako “mrzi”. Može gdje hoće. Sve dok tome bude tako i dok prokleti licemjeri bilo koje strane budu “vodili” globalnu politiku — stradati će mostovi, ubijati… Čitaj više »

tihobl
3 mjeseci prije

Хути овладали технологојим производње протибродских балистичких ракета које се у терминалној фази лета на циљ наводе помоћу оптоелектронске бојеве главе.
Процена је да балистилка ракета “Мухит” која поседује самонавођену оптоелектронску бојеву главу може да подогоди свој циљ на даљинама 1,500+ км.

Ispade da je Jemen pun vrhunskih inzenjera.

tihobl
3 mjeseci prije

Huti – oborili smo sesti МК-9.
SAD – nas dron je pao zbog kvara.
A onda huti objave snimak pogotka.
Fino su ih nasukali, sacekali su jedan dan sa objavom snimka i upecali amere u lazi.

tihobl
3 mjeseci prije

Руски војник је прво пуцао из АК-74М, а када је пришао земуници, бацио је тамо гранату РГД-5.

Унутар склоништа, борац је пронашао противтенковски систем НЛАВ и шведски противтенковски бацач граната АТ-4.

Елиминисани милитант, обучен у униформу норвешке војске, са собом је имао америчку пушку. На рамену је шеврон батаљона Телемарк (главна механизована формација копнених снага Норвешке).

tihobl
3 mjeseci prije

Izasli su snimci iz zatvora u Banderstanu kako prebijaju zatvorenike dok ne potpisu zahtjev za dobrovoljno sluzenje u vojsci.
Pendreci su metar dugacki.

tihobl
3 mjeseci prije

У Виници је успостављена забрана продаје перика мушкарцима.

tihobl
3 mjeseci prije

Британија је у најгорој финансијској ситуацији у последњих 70 година – Блумберг

tihobl
3 mjeseci prije

Спецтатор – „Француски председник се ове недеље вратио са архипелага Мајота да игра цара. Међутим, његово царство се урушава пред његовим очима. Сви, осим Француза, савршено добро разумеју да долази пропаст преосталог царства у Француској.“

tihobl
3 mjeseci prije

Илегали Американци су почели да се протерују из Мексика

Скоро четврт милиона Американаца је наводно стигло из Сједињених Држава у последња два месеца, бежећи од инфлације у Сједињеним Државама.

Амерички грађани бирају „јефтинијег” суседа на југу како би одржали свој животни стандард, али то у великој мери утиче на вредност мексичког пезоса, који такође почиње да повећава цене у Мексику.

Davno sam rekao da ce meksikancima trebati trampov zid da ih stiti od migranata iz SAD.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Koji ološ je ovaj stari prdonja Sergej Lažrov. Od prvog dana podlog napada na Ukrajinu oni prijete nuklearnim naoružanjem i to svima. Nitko drugi ga spominje samo rusi na tjednoj bazi.

Mrčikola
3 mjeseci prije

Po meni je sve izglednije da nas prave budalama, ali, sad, na vrhunskoj razini…i to, i “njihovi”, i “naši”.
Već par godina se ovdje, od više komentatora, gotovo do u detalj, predviđa scenarij koji se upravo odigrava…eskalacija između “zapada” i “istoka” do maksimuma, a na vrhuncu “neprijateljstva” par recipročnih “taktičkih” da se zemaljska sirotinja usere i “povjeruje” u kokošju gripu, koja, naravno, prelazi na sve sisavce (uz otvorenu opciju da prelazi i na ribe😁), “opravdani” pomor peradi i stoke, cjepiva i “bonove poslušnosti”😁.
Minuciozni su majstori u svojim planovima…yebem mater njima i njihovim slugama…poslušnom i pohlepnom ljudskom šljamu.

Max
3 mjeseci prije

Simetričan odgovor.

Odisea
3 mjeseci prije

Pogođeni radari koji su dio ruskog nuklearnog kišobrana.Jedan čak na udaljenosti od 1800km.
Radari su isključivo namijenjeni detekciji interkontinentalnih raketa,tako da sa Ukrainom nema nikakve veze, jer su usmjereni prema mediteranu.
Č lan 191 stav c ruskog nuklearnog zakona,predviđa protudar u slučaju gađanja tih instalacija.Rusija prema svom zakonu ima pravo i obavezu da izvrši nuklearni udar na napadača.
Koji je razlog NATO a da pogađa tako osjetljive instalacije, koji je cilj???Ukraina nema ni teoretsku mogućnost da gađa instalacije,a rusi oborili 8 projektila,ali neki prođu jer je to normalno,osim za nepismene koji o ratu znaju samo preko holivudskih filmova.
Ako Putin prešuti, postoji mogućnost da njegovi jastrebovi a puna ih je Duma prisile na odgovor.

Tысяча = Tisuća
3 mjeseci prije

Steven Seagal je u Kremlju osobno dobio odlikovanje za zasluge od ruskog predsjednika Putina ovih dana. Novine na engleskom su pune kleveta i mrznje. Ovo je jedan naslov a ima ih na stotine, svi su identicni. Tipicna zapadna ili bolje receno anglo-saksonska-ukrajinska propaganda. Propaganda puppet: Steven Seagal receives medal from Putin Pogledajmo sto kazu ruske novine na ruskom, prevedeno. Putin je američkom glumcu uručio ruski Orden prijateljstvaPutin je odlikovao Stevena Seagala Ordenom prijateljstva 30. svibnja 2024 “Rat u koji smo sada uključeni započeo je i financiran od strane Zapada. To je rat dobra i zla. Sve regije, sve zemlje i svi narodi moraju se ujediniti, umjesto da nas kontrolira i zavarava ovo čudovište. lažljivi tisak,” – rekao je na svečanosti Steven Seagal. “Pozivam sve koji to razumiju da se ujedine u borbi za istinu i pravdu”, dodao je glumac, podsjetivši i na opasnost od trećeg svjetskog rata. Seagal je pozvao na promicanje… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI