Rusija blokira Signal povezan s CIA-om

Signal
8 komentara

Roskomnadzor je kao razlog za zabranu naveo zabrinutost zbog terorizma

Ruski nadzornik interneta Roskomnadzor ograničio je pristup aplikaciji za razmjenu poruka Signal, navodeći pravne probleme.

Signal se dugo promovirao kao siguran messenger, ali kritičari su upozoravali da je razvijen i održavan uz financiranje američkih obavještajnih službi.

U izjavi za medije u petak, Roskomnadzor je rekao da je zabrana “zbog kršenja zahtjeva ruskog zakonodavstva, čija je provedba nužna kako bi se spriječilo korištenje glasnika u terorističke i ekstremističke svrhe”.

Izjava je uslijedila nekoliko sati nakon što su se ruski korisnici aplikacije počeli žaliti na prekide rada.

Signal su nekoć preporučili NSA zviždač Edward Snowden i tehnološki mogul Elon Musk kao način razmjene poruka daleko od znatiželjnih očiju obavještajnih agencija. Međutim, zabrinutost oko aplikacije seže gotovo jednako daleko.

Fond za otvorenu tehnologiju koji je početkom 2010-ih osigurao početni novac za razvojnog programera Signala bio je izrez američkog State Departmenta, pod inicijativom ‘Internet Freedom’ tadašnje državne tajnice Hillary Clinton. Prema New York Timesu, Washington je nastojao stvoriti “‘internet u sjeni’ i sustave mobilne telefonije koje disidenti mogu koristiti za potkopavanje represivnih vlada” putem obojenih revolucija, na primjer.

Godine 2017. WikiLeaks je otkrio da bi CIA mogla lako zaobići Signalove enkripcije pomoću alata za hakiranje opisanih u otkrićima Vault7. U siječnju 2022. švicarska vojska zabranila je korištenje Signala, WhatsAppa i Telegrama, navodeći kao razlog zabrinutost za zaštitu podataka.

Financiranje američke vlade za Signal navodno je presušilo prošlog prosinca, a aplikacija je počela imati poteškoća. Musk, koji je podržao aplikaciju 2021., upozorio je na “poznate ranjivosti” koje se “ne rješavaju” u svibnju.

Ruske su vlasti posljednjih godina pokušale srušiti niz zapadnih internetskih platformi, obično navodeći brigu o privatnosti podataka, kao i njihovu neprijateljsku politiku i cenzuru u vezi sa sukobom u Ukrajini.

CIARoskomnadzorrusijaSignal
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

…pod inicijativom ‘Internet Freedom’ tadašnje državne tajnice Hillary Clinton.

Ovo je dovoljno procitati, pametnom ne treba vise.

eks
1 mjesec prije

Rusi uvek deluju sa zakašnjenjem , umesto preventivno. Zbog toga trpe udarce.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Nimalo pametno … Sada su ih baš izreklamirali 😁 . Znači da aplikacija i te kako radi posao 😉!

Max
1 mjesec prije

Nikad čuo.

Miro
30 dana prije

Руси су допустили да им Укре уђу у Курску област. Тешка срамота и јад једне Нуклеарне силе.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI