Rusija i Iran blizu finalizacije ‘strateškog partnerstva’

Sergej Lavrov - Kremlj
14 komentara

Moskva i Teheran će u bliskoj budućnosti završiti rad na sveobuhvatnom međudržavnom sporazumu, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Prema riječima diplomate, odnosi između dvije zemlje se ubrzano razvijaju i u toku je dosta bilateralnih projekata. “Simbolično je da u vrlo bliskoj budućnosti moramo završiti posao – već su ostali tehnički detalji – na novom međudržavnom sporazumu… I ovo će biti simboličan korak u našim odnosima s novim iranskim rukovodstvom”, rekao je Lavrov, govoreći na moskovskom Državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO).

Deveti predsjednik Islamske Republike, Masoud Pezeshkian, položio je zakletvu prošlog mjeseca nakon pobjede na predsjedničkim izborima u julu sa 53,6% glasova u drugom krugu.

Anketa je raspisana nakon smrti njegovog prethodnika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u maju. Pezeškijan je opisao Rusiju kao “cijenjenog strateškog partnera” i obećao da će dalje jačati odnose sa Moskvom. Govoreći o zajedničkim projektima dvije zemlje, Lavrov je posebnu pažnju skrenuo na one koji su dio glavnih logističkih ruta. „Ovo je ‘Sjever-Jug’, koridor koji vam omogućava da iz Sankt Peterburga idete direktno do Perzijskog zaljeva, a zatim do Indijskog okeana. To značajno smanjuje vrijeme putovanja i troškove transporta”, rekao je Lavrov.

Međunarodni transportni koridor sjever-jug (INSTC) je 7.200 kilometara dugačak, multimodalni tranzitni sistem koji povezuje brodske, željezničke i cestovne rute za kretanje tereta između Indije, Irana, Azerbejdžana, Centralne Azije, Rusije i ostalih Evrope.

Izgradnja INSTC-a počela je početkom 2000-ih, ali je dalji razvoj dobio novi zamah, u svjetlu zapadnih sankcija koje su primorale Rusiju da pomjeri svoje trgovačke rute prema Aziji i Bliskom istoku. Lavrov je dalje istakao ono što je nazvao „kaspijskom saradnjom… Mi smo primorske zemlje, a ovo je takođe veoma važno područje naše interakcije“.Ruski šef diplomatije je pomenuo i saradnju na nuklearnoj elektrani Bushehr u Iranu i druge zajedničke investicione projekte. “Vjerujem da brojke koje odražavaju rast trgovinskog prometa i obima investicija govore same za sebe. Ove brojke se stalno povećavaju. Dakle, imamo svijetlu budućnost”, rezimirao je.

Moskva i Teheran uspostavljaju bliže energetske i trgovinske veze tokom perioda kada su obje zemlje pod zapadnim sankcijama.

U junu, ruski energetski gigant Gazprom potpisao je strateški memorandum sa Iranom o gasovodnim isporukama Islamske Republike. Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak je 2022. godine najavio veliki energetski sporazum s Iranom, vrijedan 40 milijardi dolara, kao i sporazum o zamjeni zaliha nafte i prirodnog gasa.

U julu 2023. Iran je postao punopravni član Šangajske organizacije za saradnju koju predvodi Rusija koja promoviše multilateralnu saradnju između svojih država članica.

iranLavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
13 dana prije

U prevodu .. Eto i vama atomke .

tihobl
13 dana prije

Rusi samo lazu Irance , gdje su avioni gdje su sistemi ?
Sjeverna Koreja je zakon.

Subaru avatar
13 dana prije

Dok je Babić bio ovdje pisao je o Iranu kao situacijskom savezniku Rusije (ovo kao da iranci i rusi upravljaju svojim državama a ne upravljaju), ja sam uvijek govorio da je Iran strateški saveznik Rusije.

Dražen
13 dana prije

Imali smo najjeftiniju naftu u Evropi nekad iz tih država danas smo Bruxellski vazali sluge pokorne bez industrije-valute-zdravstva-školstva..POKUSNA STOKA ZA RAZNA CIJEPIVA I POLITIČKA UREĐENJA DUBOKE DRŽAVE I SATANISTIČKIH SEKTI..BRAVO MI RVATI✌️🖐️

turcin
13 dana prije

nista od strateskog partnerstva srbija rusija? kako to?

Max
13 dana prije

Jako i na obostranu korist.

onaj najglu...Dalton
13 dana prije

”Iran mora ispraviti svoje loše ponašanje na Bliskom istoku kako bi Europa mogla imati dobre odnose s tom zemljom.” – Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća

Iz rubrike: ”I mali Perica se propinje na prste…”

Franjo Vinkovski
13 dana prije

Dok se istok udružuje i gospodarski cvjeta, deviantni i mentalno bolesni zapad se utaplja u vlastitim govnima, cinizmu i lažima.

No.1
13 dana prije

Zapad sa svojom abnormalnom i idiotskom osvajačkom politikom sve više tjera istok na udruživanje i jačanje na svim nivojima protiv zapada.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI