Rusija i Mađarska rade na obnavljanju isporuke nafte

Rusija-Nafta
33 komentara

Moskva i Budimpešta pokušavaju da obnove isporuke ruske nafte Mađarskoj nakon što je blokiran tranzit preko teritorije Ukrajine, javila je agencija TASS, pozivajući se na mađarskog ministra vanjskih poslova Szijjarta.

Kijev je u junu pooštrio sankcije ruskom naftnom najvećem Lukoilu zabranivši mu da koristi Ukrajinu kao tranzitnu zemlju za snabdijevanje energijom. Lukoil je još 2019. sklopio petogodišnji ugovor o izvozu oko četiri miliona tona nafte godišnje s mađarskom energetskom kompanijom Mol.

Kompanije rade na efikasnom rješenju pitanja tranzita, rekao je Szijjarto novinarima na marginama konferencije UN-a u New Yorku ubrzo nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

„Razgovarali smo o pitanju sigurnih isporuka gasa i nafte u Mađarsku iz Rusije“, rekao je ministar. “Ako govorimo o opskrbi naftom, u Ukrajini je sada nastala nova pravna situacija, koja je prisilila Lukoil da obustavi isporuke Mađarskoj.” Ukrajina je uvela sankcije Lukoilu još 2018. godine, zabranivši toj kompaniji da proda svoje poslovanje u zemlji, kao i zabranu trgovanja i učešća u privatizaciji ili davanju u zakup državne imovine. Ova energetska kompanija je snabdevala Mađarsku ruskom naftom preko južnog kraka naftovoda Druzhba koji prolazi kroz teritoriju Ukrajine. Najnoviji potez Kijeva spriječio ga je da snabdijeva zemlju EU.

Szijjarto je dodao da Moskva i Budimpešta rade na zakonskom rješenju koje će omogućiti dvjema nacijama da obnove isporuke nafte, ističući da je ruska nafta važna za energetsku sigurnost Mađarske.

„Razgovarali smo i o pitanju snabdevanja gasom, što Mađarskoj veoma odgovara. Gas koji se isporučuje putem gasovoda Turski tok obezbeđuje nam pouzdano snabdevanje energijom”, rekao je visoki diplomata.

EU je zabranila svojim državama članicama uvoz ruske nafte 5. decembra 2022. godine, kao dio šestog paketa sankcija Moskvi u vezi sa Ukrajinom. Međutim, isporuke cevovoda su izuzete. Mađarska je, zajedno sa Slovačkom i Češkom, nastavila da uvozi naftu iz Rusije. U junu 2023. Brisel je odobrio 11. paket sankcija, zabranjujući transport nafte iz Rusije duž sjevernog kraka naftovoda Druzhba do Njemačke i Poljske. Zalihe nafte duž južnog kraka Druzhbe prema Mađarskoj nisu bile predmet sankcija.

euNaftaPeter Szijjartorusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dušan
1 mjesec prije

A mogli bi Rusi naftu Mađarima dovesti preko Afganistana ??? A kako nitko da kaže Mađarima da Putin napao Ukrajinu i da se ljudi brane SVIM SREDSTVIMA I NA SVE NAČINE !!!

tihobl
1 mjesec prije

Kijev dpbija 10% dizela od Orbana. Nije puno, ali dovoljno da orbakove kontrasankcije zaglave prebacivanje trupa.

opetlazes
1 mjesec prije

Dizanje plinovoda u zrak, prekidanje naftnog trransporta, terorizam se rasirio po cijeloj Europi.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Nece to Usrulja van der Nazi dopustiti.

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

Bond cigarete Bond
1 mjesec prije

Ide uskoro iznenadna “nesreća” na južnom kraku.
Mađarska će ostati bez Ruske energije a zbog toga će profitirati Hr zbog terminala na Krku i Rijeci.
Orban će na kraju biti prizeman,. neće biti mahanja šalovima velike Mađarske.

Noname
1 mjesec prije

Europske zemlje moraju se pomiriti s porazom Ukrajine i obnoviti odnose s Rusijom, rekao je biznismen i bivši vlasnik najvećeg servisa za hosting datoteka Megaupload Kim Dotcom na društvenoj mreži X.
“Došlo je vrijeme za potpuni zaokret oko pitanja Ukrajine. Prihvatite poraz i pomirite se s Rusijom”, obratio se europskim čelnicima.
Dotcom je također naglasio da su europski šefovi država bili budale jer su slijedili američkog predsjednika Joea Bidena i zaoštravali odnose s Rusijom. Počeli su shvaćati da su napravili kolosalnu pogrešku, dodao je. Prema biznismenu, već bismo trebali zaboraviti Vladimira Zelenskog i NATO.
U svibnju je tajnik za medije ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao da Europljani vide da se situacija brzo mijenja i da je prepuna potpunog kolapsa Ukrajine, pa namjerno eskaliraju napetosti.

Josip
1 mjesec prije

Sto ce Europskoj uniji vece zlo od priglupe krmace Ursule koja ja laziranjem tajnog glasanja ponovno dovedena u poziciju da nesmetano unistava EU? Sto mislite tko je lazirao glasanje u EU Parlamentu? Smijesno je vise gledati sto sve Europarlamentarci izgovore toj korumpiranoj krmaci koja sve to s podsmjehom gleda dok radi svoju prljavu rabotu. Kolakusica koji joj je smetao su eliminirali ali sada je EU Parlament prepun novih “Kolakusica” bez dlake na jeziku. Buduci da vise nema u EU institucija koje to zlo mogu procesuirati i smjestiti tamo gdje joj je
mjesto, ostaje samo gaduru eliminirati brzo i efikasno nedemokratskim metodama skupa s onim njezinim pajacima poput Borelija itd..

ime
1 mjesec prije

uskoro na tržištu: sveža srbska nafta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI