Rusija i Ukrajina razmjenjuju ratne zarobljenike zarobljene u Kursku

Razmjena zarobljenika
12 komentara

Moskva i Kijev razmijenili su po 115 vojnika u razmjeni zarobljenika, priopćilo je rusko ministarstvo obrane

Više od stotinu vojnika koje je Ukrajina zarobila tijekom svog upada u rusku regiju Kursk oslobođeno je, priopćilo je Ministarstvo obrane u Moskvi.

U sklopu razmjene, Moskva je Kijevu predala 115 ukrajinskih ratnih zarobljenika, a zauzvrat je primila 115 ruskih vojnika, objavilo je ministarstvo u subotu u priopćenju.

Oslobođeni ruski vojnici trenutno se nalaze u Bjelorusiji, gdje im se pruža psihološka i medicinska pomoć, kao i sredstva za kontakt s rodbinom, navodi se.

Vojnici će uskoro biti dopremljeni u Rusiju na liječenje i rehabilitaciju u medicinske ustanove Ministarstva obrane, stoji u priopćenju.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pružili su “humanitarne posredničke napore” tijekom pregovora za povratak ruskih vojnika iz zarobljeništva, rekla je vojska.

Ukrajina je 6. kolovoza pokrenula svoj najveći napad na međunarodno priznati ruski teritorij od izbijanja neprijateljstava u veljači 2022. Ruska vojska brzo je zaustavila napredovanje u regiji Kursk, ali ukrajinske trupe još uvijek drže niz naselja u pograničnom području.

Tjedan i pol nakon početka upada, ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski tvrdio je da su kijevske trupe zarobile više od sto ruskih vojnika.

U subotu je rusko Ministarstvo obrane priopćilo da je Ukrajina od početka napada u regiji Kursk izgubila više od 5550 vojnika i stotine jedinica vojne opreme, uključujući 71 tenk i 57 oklopnih transportera. “Operacija uništavanja ukrajinskih oružanih formacija se nastavlja”, istaknulo je ministarstvo.

Prošlog tjedna, general-bojnik Apty Alaudinov, zapovjednik specijalnih snaga Akhmat iz ruske Čečenske Republike, rekao je za RIA-Novosti da su se ukrajinske trupe koje su sudjelovale u upadu u regiju Kursk počele “aktivno predavati”. Otprilike u isto vrijeme mediji su objavili video na kojem se vidi kako 24 kijevska vojnika iz jedne postrojbe dobrovoljno polažu oružje u blizini sela Komarovka. Koristili su namjenski Telegram kanal kako bi obavijestili rusku vojsku o svojim namjerama, rekla je agencija.

KurskRazmjena zarobljenikarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
24 dana prije

Obaviti razmjenu na nacionalni praznik “Dan Ukraine” je lakrdija Putina. Jos mu je ostalo razmjeniti barem 1000 ročnika. A što je sa Ahmat silom koja se predala 2 dan. Barem 50-100 čečena sto je bila glavna tema sastanka Putin2-Kadirov.

Max
24 dana prije

U jeku ratnih zbivanja.

Dawor
23 dana prije

Kretenčino kremaljska ….. da li se crveniš bar malo ??

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI