Rusija ima ‘nepobitne dokaze’ da je novinar WSJ špijun

Evan Gershkovich
12 komentara

Moskva ima “nepobitne” dokaze da je američki novinar Evan Gerškovič prije hapšenja bio umiješan u špijunažu, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Dodao je da ovaj slučaj ni na koji način nije  „napad na novinarstvo. ”

Reporter Wall Street Journala Gerškovič uhapšen je u Jekaterinburgu u martu 2023. dok je pokušavao da prikupi poverljive informacije o vojnom objektu, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

„Imamo nepobitne dokaze da je Gerškovič bio umešan u špijunažu“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Njujorku u sredu, tokom posete SAD u okviru ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti UN.

Lavrov je napomenuo da su ruske i američke obavještajne agencije u kontaktu oko potencijalne zamjene zarobljenika, prema sporazumu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena koji je uspostavljen prije juna 2021.

„Ta tema ne voli žurbe“, rekao je Lavrov, dodajući da  „Amerikanci to povremeno bacaju u javni prostor, što ne pomaže“. Uprkos tome, on je naglasio da su dvije zemlje u kontaktu po tom pitanju i da “cijela ova stvar nije nikakav napad na novinarstvo”.

Gerškovič je zvanično optužen na ruskom sudu prošlog mjeseca. Optužen je da je djelovao u ime stranih obavještajnih službi kada je pokušao prikupiti povjerljive informacije o Uralvagonzavodu, velikom ruskom proizvođaču tenkova i oklopnih vozila, u Jekaterinburgu. I Wall Street Journal i Gershkovich su negirali optužbe, tvrdeći da je on nezakonito zadržan.

Amerikanac je prikupljao “tajno povjerljive informacije” i “uhvaćen je na djelu”, rekao je Putin novinaru Takeru Carlsonu u intervjuu u februaru. Putin je dodao da je Moskva otvorena za zamjenu Gerškoviča, navodeći prethodne uspješne pregovore obavještajnih službi tih zemalja i napominjući da SAD i njeni saveznici imaju više zatvorenih Rusa koji bi mogli biti ponuđeni u zamjenu.

Krajem prošle godine, SAD i Rusija izvršile su razmjenu zatvorenika visokog profila, zamijenivši ruskog biznismena Viktora Buta za žensku košarkašku zvijezdu Brittney Griner. Bout je bio zatvoren u SAD-u zbog optužbi za držanje oružja, što je on negirao, dok je Griner služio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za drogu nakon što je ulje kanabisa pronađeno u njenom prtljagu na moskovskom aerodromu.

Evan GershkovichnovinarrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Haj
1 mjesec prije

Ma kakvi, Amerika nema spijuna, sve je to komunisticka propaganda.

giovani
1 mjesec prije

Ma samo hapsi bagru zapadnjačku, nek samo prde, kakvo novinarstvo, toga odavno nema.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Malo sad u Crni Dupin pa poslje neku godinu … Na zamjenu ….

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Ne bi on pa nije mu to u krvi…

Max
1 mjesec prije

Ni prvi ni zadnji.

MladenSt
1 mjesec prije

Sudit će mu pošteno pa će ga kroz prozor bacit s desetog kata .
Previše je novinara ubijeno za vrime diktature botoksiranog kepeca dabi ih se svelo na slučajnost .I svi bili špijuni 😎😀😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI