Rusija je premašila očekivanja NATO-a

Jens Stoltenberg
27 komentara

Nivo ruske proizvodnje oružja i municije od početka sukoba sa Ukrajinom premašio je očekivanja NATO-a, priznao je generalni sekretar vojnog bloka predvođenog SAD.

U razgovoru za Sky News u ponedjeljak, Jens Stoltenberg je zamoljen da prokomentariše studiju koju je prošlog mjeseca objavila konsultantska kuća Bain & Company, a koja je otkrila da Moskva proizvodi artiljerijske granate više od tri puta brže od svih članica NATO-a zajedno.

„Tačno je da je Rusija uspela da izgradi svoju odbrambenu industriju brže nego što smo očekivali, i tačno je da su NATO saveznici potrošili više vremena nego što bi trebalo da povećaju našu proizvodnju“, odgovorio je Stoltenberg. Razlog zaostajanja zapadnih zemalja je taj što smo “nakon Hladnog rata zapravo izgradili našu odbrambenu industriju”, objasnio je.

Međutim, prema Stoltenbergu, situacija se sada popravlja, “svi saveznici u NATO-u… povećavaju kapacitete za proizvodnju municije i oružja”.

Bilo je “kašnjenja i praznina” u isporukama Kijevu posljednjih mjeseci, ali “ovo se zaista mijenja i… protok municije u Ukrajinu se povećao posljednjih sedmica.”

Napredak Rusije u oblasti Harkov poslednjih nedelja pokazuje „potrebu da pojačamo našu podršku“ Kijevu, rekao je generalni sekretar.

Ova podrška će se nastaviti čak i ako bivši američki predsjednik Donald Trump pobijedi na izborima u novembru, jer je to u interesu i Evrope i SAD, insistirao je Stoltenberg. Trump je mjesecima izražavao skepticizam u vezi sa doniranjem oružja Ukrajini, tvrdeći da bi SAD trebale prestati davati stranu pomoć osim ako nije strukturirana kao zajam, i insistirajući da bi najveći dio podrške trebao doći iz Evrope.

Pobjeda Rusije nad Ukrajinom “će učiniti svijet opasnijim, a nas ranjivijim”, upozorio je Stoltenberg.

List Bain & Company navodi da se predviđa da će ruske fabrike proizvesti ili obnoviti oko 4,5 miliona artiljerijskih metaka ove godine, u poređenju sa kombinovanom proizvodnjom Zapada od oko 1,3 miliona metaka. Brojke koje je dala firma također sugeriraju da prosječna cijena proizvodnje granate od 152 mm za Moskvu iznosi 1.000 dolara, dok cijena metaka 155 mm koje koristi NATO iznosi do 4.000 dolara.

Krajem maja, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se domaća proizvodnja municije povećala za 14 puta, proizvodnja dronova je doživjela četverostruki porast, a sklop tenkova i oklopnih vozila je porastao za faktor 3,5 od izbijanja Sukob u Ukrajini u februaru 2022.

jens stoltenbergNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tысяча = Tisuća
24 dana prije

Posebno povjerenstvo zaduženo za istraživanje ruskog i bjeloruskog utjecaja u Poljskoj u zadnjih 20 godina počelo je s radom u srijedu, objavio je premijer Donald Tusk. *** Tusk issued an order in May to establish a commission to investigate Russian and Belarusian influence in the years 2004-2024. *** Nitko ne zna u kojoj formi ce biti ovo lov na vjestice. Europa je tamnica naroda, tamnica ideja i izvor mrznje, izvor svih mogucih zla……Doci ce na naplatu svima nama u EU. Mi Hrvati smo gledali u EU ekonomiju a pretvorilo se u novi nacizam. Ovako nesto nikad nije bilo u “Titovoj Jugoslaviji” U tzv. Titovoj Jugoslaviji su ljudili mogli drzati americku ili englesku zastavu u stanu, mogli su nositi natpise na majicama s USA ili GB zastavom, mogli su slusati BBC, Glas America i Die Deutsche Welle. Za vrijeme SFRJ se moglo otici u kiosk i kupiti njemacke, talijanske ili engleske… Čitaj više »

vrlodrag
24 dana prije

Konačno je i ovaj ginekolog nato saveza kazao istinu. Veliki ginekolog još većeg organa.

trolling queen
24 dana prije

“Kada bi SAD vidjele što SAD radi u SAD-u; SAD bi izvršile invaziju na SAD kako bi oslobodile SAD od tiranije SAD-a”

Bruno
23 dana prije

Glupan. On očekuje. Majmune, to se RAČUNA. Čista matematika.

Zlovenac
23 dana prije

Znači planirali ste sa napadom na Rusiju. Pa šta sad mijaučeš, nači če te ruska ruka.

Josip
23 dana prije

Kada ce roknuti ovu svinju Stoltenberga?

Dante
23 dana prije

Rusi ce progutati pedersku evropu a i treba tako
Sad je istorijski momenat

Max
23 dana prije

Planska ekonomija iz doba SSSR a se pokazala učinkovitom.

Karma
23 dana prije

Ova sluga NATO sotone je pod kontrolom demona BAALA. Gad bolesni kao i njegove gazde

vrlodrag
23 dana prije

Taman čitam kako su u gradu Baranivka oblast Žitomir mobilizatori pretukli čovjeka na smrt a potom slagali da je imao epileptični napadaj.

Razbijen potiljak glave slomljena vilica i polomljene kosti prsnog koša. Dovezen u bolnicu pod tzv. lakšim ozljedama gdje je i preminuo.

32 godine star Sergej Kovaljčuk nije bio vojni obveznik pošto je patio od epilepsije.

U nastavku ove tragedije gnjevne žene i roditelji nesretnika upali su u sjedište TCK i sukobili se sa moGilizatorima.

Pa kakva je ovo zemlja Bog ti jadan. Premlate čovjeka na pravdi Boga do smrti i nikom ništa.

vrlodrag
23 dana prije

Zamjenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk predlaže regrutaciju žena za rad u moGilizacijskoj službi da bi muškarci iz TCK mogli na bojište.

Ako tako bude na borbenoj liniji neće ni dana izdržati. Krvi će im se napiti mobilizirani Ukrajinci ako ih ne smaknu Rusi prije toga.

I tako dođe vrag po svoje.

Dalmata
23 dana prije

Sve je poznato.Samo nije poznato,ako Rusi mislu,spasit sebe,Rusiju i normalni svit,jedina šansa,je ovakin manijacima,opalit,po nosu.ne mora bit,atomska.Holandiju može potopit,”Kinđal.Englezi su ono šta su,podmukla gamad,koji će crknut,uništenjem kablova i plinovoda.Rumunjska je idealna za poravnat NATO bazu,ovde bi,dobrodošla,na,onih,175 hektara,koje su prodali USrA,mala atomska.Poljaci,vuku đavla za rep,laju,kevču,izigraju veličinu,ka bog za vratit ih,u doba,kad su dobili po surli,od Ruskih careva.Za,USrA,javna,tv,poruka,sa nacrton,Yellostoun vulkana,one,strane,koja će probit,kad tad,izračunat im,koliko će tribat stoljeća da pokupu pepel.Ako,Rusi,ne budu,gori od njh,brži i ubojitiji,crno in se piše.Drug Staljin je ima brkove,koje je nakostrušija na Firera,i zna se kako je završilo.Oče li,Vladimir,bez brkova,bit više,nakostrušen,ostaje da se vidi.Vrime ističe

Gad
23 dana prije

A ti si premašio najgore prognoze psihijatara.

Noname
23 dana prije

Putin: Moskva će razmotriti asimetričan odgovor na isporuku oružja za napade na Rusku FederacijuRusija može isporučivati ​​svoje oružje dugog dometa regijama svijeta, odakle će biti osjetljivi udarci na zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini. To je izjavio ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku koji je organizirao TASS s čelnicima svjetskih novinskih agencija.
“Razmišljamo o temi: ako netko smatra da je moguće isporučivati ​​takvo oružje u zonu borbenih dejstava kako bi udarili na naš teritorij i stvarali nam probleme, zašto onda nemamo pravo isporučivati ​​svoje oružje iste klase u ta područja svijeta “Gdje će se izvoditi udari na osjetljive ciljeve onih zemalja koje to rade protiv Rusije?” – postavio je sebi pitanje.
“Odnosno, odgovor bi mogao biti asimetričan”, dodao je Putin.

Noname
23 dana prije

Gruzijski premijer: Vlasti će se potruditi da u Gruziji ne bude “ukrajinizacije” i “Maidana”Predsjednik gruzijske vlade Irakli Kobakhidze rekao je da je državni udar u Ukrajini 2014. godine, nazvan “Maidan”, izazvao katastrofalne posljedice za zemlju. “Uvijek nas podsjećaju na Majdan. Želim vas podsjetiti što je Majdan donio Ukrajini. Tada je vlast u Ukrajini postavljena izvana. U takvom trenutku odgovornost za zemlju mora se preuzeti i izvana. No, svi dobro znamo što se dogodilo nakon toga u Ukrajini. Prije toga Ukrajina je bila zemlja s teritorijalnim integritetom i gospodarstvom u procvatu. Tada je ukrajinska ekonomija iznosila gotovo 200 milijardi dolara, a danas je zemlja uništena, ekonomija je u teškoj, katastrofalnoj situaciji”, rekao je Kobakhidze. Osim toga, šef vlade je zasebno naglasio da će gruzijske vlasti učiniti sve da spriječe “Maidan” i “ukrajinizaciju” u Gruziji. Zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Mihail Galuzin izjavio je 4. lipnja da bi Zapad do listopada… Čitaj više »

Vlatko
23 dana prije

Zasto je anti-war aktivistu Scott Ritter Bidenov rezim oduzeo putovnicu?

Buničar
23 dana prije

Na jednom portalu je objavljena vijest o tome kako se Ukrajinski tenkisti zale na Abrams tenkove. Radi sam nekoliko godina sa covjekom (mehanicar) koji je bio dio tima koji je sudjelova u prodaji (tada jugoslavenskog) tenka M84 Kuvajtu. Pricao je da su se na testiranju nasli mnogi moderni tenkovi pa tako i Abrams. Ameri su i tada imali problem sa motorima jer su neprekidno morali cistiti filtere koji bas nisu dobro podnosili pustinjsku prasinu. Kada su pitali “jugovice” kako to da oni ne ciste te filtere odgovor je bio da se ciste svakih SEST mjeseci. M84 je tada prodan Kuvajtu jer su trazili tenk koji ce dobro podnositi upravo uvjete kod njih. Naravno Abrams je bio daleko sofisticiraniji ten ali upravo to mu je bila i bolna strana jer je trazi stalo (visoko sofisticirano) odrzavanje sto je na terenu (narocito u stalnim borbama) cesto nemoguce. Pored toga ukrajinsko ratiste i… Čitaj više »

DEDA
23 dana prije

BOG JE TRENUTNO NA GODIŠNJEM VJERNICI?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI